Франсоа Оланд отхвърли критики на Тръмп

Френският президент Франсоа Оланд отхвърли критиките срещу либералната мигрантска политика на Германия, отправени от Доналд Тръмп в интервю за медии.

Европа няма нужда от съвети отвън какво да прави, заяви Оланд.

Тръмп обвини германската канцлерка Ангела Меркел в "катастрофална грешка" за това, че е позволила масова миграция.

Меркел от своя страна каза, че ЕС трябва сам да взема решения какво да прави, докато държавният секретар на САЩ Джон Кери постави под въпрос изказванията на Тръмп.

Честно казано, мисля, че е неподходящо за новоизбран президент на САЩ да се меси в политиката на други страни толкова директно, каза той за американска телевизия.

От петък, когато Тръмп встъпва в длъжност, той ще бъде отговорен за тези отношения, допълни Кери.

Тръмп също така предизвика безпокойство сред лидерите на НАТО, като заяви, че алиансът е "анахронизъм" и в същото време заплаши германските производители на автомобили с високи мита, ако преместят производството си в Мексико.

В интервю за британски и германски вестници Тръмп каза, че ЕС се е превърнал "основно в двигател за Германия".

По повод отговора на Меркел на наплива на мигранти и бежанци през 2015 година, когато бяха приети над един милион, той заяви: Мисля, че тя направи катастрофална грешка, като прие всички тези нелегални...

В отговор Меркел заяви, че ЕС взема решения за себе си. Ние европейците държим в свои ръце съдбата си, каза тя в Берлин.

В Париж Оланд заяви, че ЕС е готов "да развива атлантическото сътрудничество", но то ще бъде основано на "общи интереси и ценности".

Той каза това, когато награждаваше досегашната посланичка на САЩ Джейн Харди с френския орден на Почетния легион.

Друг политик-социалист - бившият премиер Манюел Валс заяви, че думите на Тръмп за "обявяване на война на Европа".

http://kafene.net/