Франция изпрати гърмящите змии в Украйна

Френската ПВО систем Crotale вече е в Украйна.

 

Украйна е получила от Франция противовъздушни ракетни системи Crotale. Това стана ясно от изявление на френският министър на отбраната Себастиен Лекорню пред тв канала BFMTV.

Наскоро Киев получи от нас две ракетни батареи Crotale за противовъздушна отбрана и две ракетни системи с многократно изстрелване (LRU) за наземно нападение, заяви той.

Според министъра украинската армия има нужда от радари и това искане вече се разглежда.

Лекорню заяви, че френският парламент също така е одобрил създаването на фонд за подкрепа в размер на 200 млн. евро, който ще позволи на украинците да поръчат необходимото оборудване от френската отбранителна промишленост и да осигурят поддръжка на доставените системи.

В допълнение към тази помощ Франция осигурява и обучение за украинските военни как да ползват модерните системи.

 

"Нашата задача - като начало - е да подкрепим 2000 души от 15 000, предложени от Европейския съюз. Вече са обучени 400 украински военнослужещи, по-специално по отношение на оборудването, което доставяме", каза министърът.

Лекорню заяви, че Франция ще се присъедини към украинския център за поддръжка на военно оборудване в Словакия, който ще се координира от съвместната френско-германска асоциация на отбранителната индустрия KNDS. Тя трябва да започне да функционира след няколко седмици. Неговата задача ще бъде бързата поддръжка и ремонт на превозни средства, включително самоходните гаубици PzH 2000, САУ "Цезар", зенитните системи "Гепард" и бронетранспортьорите "Динго".

Министърът увери, че подкрепата на Франция за Украйна е непоколебима. Според него доставките на оръжие, които досега са достигнали 550 милиона евро, ще продължат.

"Като обобщим цялата ни военна помощ, ние сме една от петте държави, които най-много помагат. Ние сме един от най-големите донори с 550 милиона евро от общо 3 милиарда евро", каза Лекорню.

На френски Crotale означава гърмяща змия.

https://offnews.bg/sviat/frantcia-izprati-garmiashtite-zmii-v-ukrajna-78...