Франция и Германия обмислят да подкрепят Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Лаура Кьовеши е на първо място сред тримата кандидати за главен прокурор на ЕС

Франция и Германия могат да постигнат компромис и да подкрепят Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС, заяви председателят на комисията по европейски въпроси в Бундестага Гюнтер Крихбаум, цитиран от "Румениън инсайдър". До подкрепа за Кьовеши може да се достигне въпреки факта, че и двете държави имат свои кандидатури за поста, посочи още Крихбаум.

 

По време на визитата си в Букурещ през изминалата седмица Крихбаум заяви също, че е отправил молба до правосъдния министър на Румъния да подкрепи кандидата на държавата си. Според него Кьовеши е „предопределена“ за поста на главен прокурор на ЕС.

Румънските медии оцениха като ироничен този призив към министъра, предвид факта, че той е от главните противници на Лаура Кьовеши. Като министър на правосъдието Тоадер уволни Кьовеши през 2018 г. от позицията на главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК).

Между 2006 и 2018 г. Кьовеши беше лицето на справедливостта и олицетворяваше борбата с корупцията в румънското общество. Няколко месеца след уволнението, правителството на социалдемократите, което дойде на власт през 2016 г. получи предупреждение от Европейската комисия, че Румъния е започнала да отстъпва в борбата си с корупцията.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/29763995.html