Хакерът, разбил мейла на Хилъри Клинтън, ще лежи 52 месеца в затвора

Лазар пусна в интернет имейли на Блументал до частния имейл акаунт на Клинтън, който тя е използвала по време на мандата си на държавен секретар

Румънски хакер с прякор "Гучифер", който допринесе за разкриването на частния имейл сървър на Хилари Клинтъндокато тя бе държавен секретар, бе осъден на 4 години и 4 месеца затвор от федерален съд в Александрия, щата Вирджиния, предадоха БТА и Ройтерс.

През май 44-годишният Марсел Лазар се призна за виновен по обвинения, включващи неразрешен достъп до защитен компютър и кражба на самоличност. В Румъния Лазар бе осъден на 7 години затвор за киберизмами. През април той бе екстрадиран в САЩ, където бе обвинен в киберпрестъпления, отбелязва ТАСС.

Смята се, че Лазар е проникнал в имейл акаунтите на около 100 души в периода между 2012 и 2014 г. Сред потърпевшите са бившият държавен секретар Колин Пауъл, роднина на бившия президент Джордж Буш и бившият сътрудник в Белия дом на Хилари Клинтън и неин неофициален съветник Сидни Блументал.

Лазар пусна в интернет имейли на Блументал до частния имейл акаунт на Клинтън, който тя е използвала по време на мандата си на държавен секретар за лични и служебни дела вместо правителствен акаунт, отбелязва Ройтерс. Редица твърдения на Лазар за достъп до сървъри на влиятелни американски политици обаче бе опроверган от прокуратурата на САЩ и от директора на ФБР Джеймс Коми.

http://www.faktor.bg/