Хилари Клинтън призна, че американското нашествие в Ирак през 2003 г. е било грешка

Канидатът на демократите в кампанията за президент на САЩ Хилари Клинтън защити отново боравeнето си с класифицирана информация по време на мандата й като държавен секретар. Клинтън и опонентът й от републиканската партия Доналд Тръмп участваха в телевизионен форум, посветен на националната сигурност, съобщава БНР. Във форума, организиран от телевизия Ен Би Си, Хилари Клинтън заяви за пореден път, че използването й на личен мейл сървър не е застрашило националната сигурност. 
По-рано тази година разследване на ФБР установи, че тя е използвала личен и-мейл сървър, посредством който е боравила със секретна информация, но директорът на агенцията Джеймс Коми не препоръча криминално разследване.
Клинтън говори и за приоритета си като главнокомандващ, който ще бъде справянето с т.нар. Ислямска държава чрез внимателно обмисляне преди изпращане на американски военни: "За мен използването на сила е крайна мярка, а не първи избор. Ще правя всичко, което ми влиза в правомощията, за да съм сигурна, че жените и мъжете в униформа са напълно подготвени за каквото и да е предизвикателство, пред което могат да се изправят от наше име".
Клинтън каза още, че въпреки, че в миналото е гласувала за военна операция в Ирак, сега намира това за грешка. В същото време кандидатът на демократите призова гласподавателите да оценят качествата й за изпълняване на длъжността президент като цяло, а не на базата на едно нейно решение.
На въпрос кое е най-важното качество за един главнококомандващ тя отбеляза: "Стабилност, абсолютна и твърда стабилност премесена с потенциала за вземане на трудни решения".
Подобни качества са в контраст с описвания от нея характер на Доналд Тръмп. По време на кампанията бившият държавен секретар го определя като непредсказуем при вземането на важни за страната решения.
От своя страна Доналд Тръмп критикува генералите като намекна, че ако стане президент ще направи промени по висшите ешалони на армията. По въпроса за заплахата от Ислямска държава той каза, че има план за справяне с нея, но предпочита да не го не го споменава, за да бъде „непредсказуем“ за врага.
На форума Тръмп и Клинтън говориха един след друг, като отговаряха на въпроси от ветерани и действащи военнослужещи. Двамата ще се изправят лице в лице по време на канидат-президентския дебат, който ще се проведе по-късно този месец.
Доналд Тръмп обяви, че руския президент Владимир Путин е по-добър лидер от американския президент Брак Обама, при участието си в същия телевизионен форум със своя опонент за президентския пост на САЩ Хилари Клинтън. „Ако той казва добри неща за мен, аз ще кажа добри неща за него“, заяви Тръмп по отношение на руския президент. „Със сигурност, в тази система, той е лидер, далеч по-голям отколкото нашия президент беше“. 
Тръмп също направи намеци относно това, което е научил по време на секретните разузнавателни брифинги, преведени с него от американски представители, защото е президентската номинация на Републиканската партия.
„Има едно нещо, което ме шокира“, заяви той. „Това, което научих е, че нашето лидерство, Барак Обама, не е следвал това, което нашите експерти са казали да се направи и аз бях много, много изненадан. Нашите лидери не следват това, което сами са препоръчали“.

http://www.segabg.com/