Хойт Браян Ий: САЩ остават на Балканите

САЩ присъстват в района на Западните Балкани и ще обръщат внимание на този регион в бъдеще. Това каза заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Браян Ий, който в най-скоро време ще поеме и поста на американски посланик в македонската столица Скопие, предава БГНЕС.

"От доста време САЩ присъстват на Западните Балкани. Ние планираме да останем там не поради някакъв алтруистичен инстинкт, а защото за нас е много важно Балканите да бъдат успешни, това място да се превърне в проспериращо", каза той по време на конференцията "Предстояща буря" организирана от Атлантическия съвет във Вашингтон. Според него и за САЩ, и за Европейския съюз /ЕС/ е много важно Балканите да се превърнат в проспериращо място.

"Ние ще помагаме в тази посока. Американската администрация много ясно доказа, не само на думи, а и с конкретни дела, че се интересуваме от този регион....САЩ искат да бъдат добър партньор на страните от Западните Балкани и на ЕС", подчерта заместник-помощник държавният секретар на САЩ. "Ние не искаме да се налагаме. Ще помагаме по начин, по който искат това да правим. Ние вярваме, че има място за роля на САЩ - да дадем положителен принос. И това нещо ще бъде направено от наша страна", каза още Хойт Браян Ий. 

Досегашният заместник-държавен секретар на САЩ в началото на следващата година ще замести в Скопие сегашният посланик там Джес Бейли. Хойт Браян Ий се смята за един от най-добрите познавачи на Балканите в Държавния департамент. Той е работил в ключови моменти в Хърватия и Гърция и е изпълнявал важни дипломатически мисии в Черна гора, Албания, Македония и Сърбия.

http://www.segabg.com/article.php?id=883558