Холандци организират референдум за CETA

Холандска гражданска организация, подобна на тази, спряла споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз, вече е събрала 190 000 подписа за блокирането на договора за свободна търговия CETA между ЕС и Канада, съобщи EurActiv.

След седем години преговори и тежък консенсус в самия им край, Брюксел и Отава подписаха ключовата търговска сделка на 30 октомври.

Това стана след като политическите лидери в Белгия постигнаха съгласие, въпреки първоначалното недоволство на френскоговорящата област Валония.

Валония с население от близо 3.6 милиона души поведе битка срещу CETA и настоя за по-силни гаранции за трудовите, екологичните и потребителските стандарти.

Въпреки това, споразумението трябва да бъде ратифицирано от 28-те страни-членки, а холандските активисти вече опитват да го блокират чрез референдум, както направиха през април при сделката с Украйна.

Макар националното допитване да няма задължителен характер, отхвърлянето на CETA от избирателите ще бъде сериозен удар за правителството и ще влоши позициите му преди парламентарните избори догодина.

Същите активисти от така наречената „Референдум за платформата CETA-TTIP“ поискаха и организиране на референдум за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP), само девет дни след като гласоподавателите казаха „не“ на сделката с Украйна.

Организацията включва фондациите „Повече демокрация“, „Защита на природата“, „Хранителна стража“ и тинктанка Транснационален институт.

Според активистите двете споразумения за свободна търговия заплашват демокрацията, защото мултинационалните корпорации ще могат да съдят правителства извън националните юрисдикции. Това ще става чрез нови търговски съдилища – арбитражи, които ще решават споровете между компаниите и националните власти.

Другият водещ довод за организирането на референдума е, че сделките ще подкопаят националните стандарти за продуктово качество.

Подписите се събират в онлайн платформа, като целта е те да станат най-малко 300 000.

http://ureport.bg/