Христо Иванов намекна за предизборно обединение с ПП без 'кухи брандове'

ПП иска обединение с партии и граждански организации

Ние ще търсим мандат за преговори с "Продължаваме промяната" (ПП), заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Думите му са по повод вчерашното решение на Националния съвет на "Продължаваме промяната", който даде мандат на Кирил Петков и Асен Василев да започнат разговори за общо явяване с "Демократична България" (ДБ) на местните и парламентарните избори. В отговор на въпрос дали в това обединение вижда партиите СЕК (Средна европейска класа) и ВОЛТ, с чиито регистрации досега ПП се явяваше на избори, Иванов заяви:

"Смятам, че наистина е важно да видим дали значимите политически фактори можем да намерим отговора на въпроса как ще се управлява България. Вече оттам нататък и други колеги в индивидуално качество като партии могат да се надграждат към това. Лично аз бих заложил на присъединяване на лица, които носят реален измерим капитал, а да избегнем просто набиране на кухи брандове... Да не навлизаме в тази аритметична прогресия "колкото повече, толкова повече", защото не е така. Лицата са тези, които ще носят капитал."

Христо Иванов изрично подчерта днес, че не определя ВОЛТ и СЕК (Средна европейска класа) като "кухи брандове". 

Междувременно от "Продължаваме промяната" настояват за широко обединение:

Това, което ние видяхме, е че съединението прави силата... Нашата задача оттук нататък е да обединим добрите сили, не само партии, но и граждански организации и всички хора с кауза, за да направим обща платформа за действие напред не само за националните избори, но и за местните."

Христо Иванов каза, че органите на "Зелено движение", ДСБ и "Да, България" предстои да дадат мандат за начало на преговори за изборите, а след това да започнат и разговори "за излъчване на демократично, амбициозно и реформаторско управление на България в следващия политически цикъл". След това ще започнат и разговорите за партии, граждански организации и листи.

Съпредседателят на ДБ коментира и предстоящата утре лидерска среща за третия мандат, инициирана от БСП. По думите му няма големи шансове ДБ да подкрепи кабинет на БСП заради големите различия между двете формации. Той е на мнение, че няма смисъл от предстоящата утре лидерска среща. Вместо това Иванов призова за двустранни срещи. Иванов добави, че ДБ е настоявала за разговори още ден след изборите за условията за формиране на кабинет:

"Тези разговори трябваше да се проведат след изборите, а не преди изборите, защото реалността сега е, че отиваме на избори (...) Разговорът трябва да се проведе в момент и формат, в които ще произведе действие и някакъв резултат. Този парламент не можа да произведе консенсус, който да излъчи правителство. На изпроводяк сега, освен една панихида, не знам какво можем да направим. Отиваме на избори. Това е реалността."

https://offnews.bg/politika/hristo-ivanov-namekna-za-predizborno-obedine...

 

Tags: