ХРОНИКА на ТИРАНИЯТА, копирана от СССР

ОНГЪЛ
 
14 януари 1960 – излиза Решение на Политбюро на ЦК на БКП
"За по-нататъшно подобряване дейността на органите на МВР, за по-широко участие на социалистическата общественост в опазване на обществения ред, за засилване на профилактичната и възпитателната работа в борбата против престъпността".
Какво се крие зад дългото заглавие?
- закриват се Въоръжените работнически отряди и групи (ВРОГ), но запазват списъците и въоръжението им за незабавно възстановяване при нужда.
- създават се Доброволни отряди на трудещите се, /ДОТ/, за опазване на обществения ред.
Двете имена са на една и съща паравоенна организация в България. Тя е създадена и действа в периода през 1956 – 1990 г. като част от структурата на комунистическия тоталитарен режим.
Какво е ВРОГ и КОЙ я създава?
Създава я ръководството на Българската комунистическа партия... Веднага след съветската окупация на България през 1944 г. новата власт пуска криминалните престъпници от затворите. Те са съвсем удобни за насаждането на страх и терор. Въоръжават ги и те изпълняват не една незаконна екзекуция. Границите се затварят за да не може недоволните от управлението ПО СВОЯ ВОЛЯ да напуснат страната. Още тогава се създават т.нар. „групи за съдействие по охрана на границата“, попълвани от послушно на властите местно население. За награда тези доброволци са поощрявани с награди - съветски часовници, пари и ... хранителни стоки. Същото става и в останалите страни, присъединени насила в т.н. „социалистически лагер“.
КОГА и защо е създадена?
Създава се след Унгарското въстание от 1956 г. Основната ѝ цел е „да смазва още в зародиш всеки опит за контрареволюция и остра вражеска проява“.
Кои стават нейни членове?
За членовете на групите се подбират хора от средите на особено лоялните към режима. Те получават автоматично оръжие и униформи. Периодично провеждат учения и публични демонстрации, целящи сплашване на населението.
На запознатите е познато...
За незапознатите си струва да припомним. Същото преди това прави и Адолф Хитлер, създава т.н. щурмоваци. Това също е паравоенна организация която е подчинена на неговата СОЦИАЛИСТИЧЕСКА и РАБОТНИЧЕСКА партия. Организацията на щурмоваците играе ключова роля в издигането на нейния водач, на немски „фюрер“, към властта.
Техните униформи са кафяви, затова членовете най-често са наричани „кафявите ризи“. Основните цели на организацията са:
- да сплашва набелязаните за противници хора и групи;
- да осигури защита на нацистките митинги и събрания;
- да саботира срещите на противниковите партии;
- да се бори срещу паравоенните части на противниковите партии. Трябва да се знае, че Комунистическата партия на Германия (КПД), също има своите паравоенни части - Съюза на червените фронтоваци...
Струва си да припомним също, че обявените за „фашисти“ в Германия, всъщност са членовете на национал-социалистическа германска работническа партия, съкратено от немски НСДАП. Фашисти в германия няма, но за да се забравят ключовите думи СОЦИАЛИСТИЧЕСКА и РАБОТНИЧЕСКА този термин е вкаран в употреба.
Нещо повече, след преврата на 9.09.1944 г. извършен уж за „социално справедливото общество“ хората се разделиха на обратен принцип. Елитът се самообяви за „правоимащ“. Тези с НАЙ-ГОЛЕМИ ПРИВИЛЕГИИ се самонарекоха АНТИфашисти и получаваха всякакви облаги... На теория обществото бе обявеното за справедливо и на равенство. На практика се създаваше неравенство.
Докато Хитлер сам ликвидира свойте отряди, то в България управляващите възлагат на ВРОГ дори милиционерски функции. Тези „граждански“ формирования са подчинени на Отечествения фронт и на Народната милиция. Помагат и съдействат на милицията в селищата и особено в граничните райони. Набират членове от активисти по квартален и селищен принцип и в състава им влизат партийни членове, комсомолци, пенсионирани военни, спортисти и др. Под маската , че се грижат за „сигурността и спокойствието на гражданите“ те обслужват работата на репресивния апарат.
С какво се занимават?
В поверения им район могат да спират и проверяват документите на хора и автомобили. Могат да извършват проверки на търговски обекти, да съставят актове и дори да задържат хора. Тяхна мишена са ... младежи с широки панталони или „неприлични прически“, означаващо дълга коса. Често режат дългата коса. Девойките могат да се избират свободно прическите си, но не и дължината на дрехите. На тези които са с ... къси поли, слагат по краката печати... Тогава за властта дори слушането на музика от световни състави е „буржоазно“ и обявено за „хулиганска проява“.
За тези „пазители на реда“ е имало награди и обществени привилегии. Раздават им почетни знаци и така необходимите характеристики от комсомолската или партийна организация за продължаване на образованието или назначаване на работа. Така в обществото на „спроведливостта“ и равните, някои служат за да станат „по-равни“...
Кое налага ВРОГ да се преименува на ДОТ и каква е разликата?
Както винаги, сляпо се копира „челния съветски опит“. Промяната се прави по новия модел на Хрушчов за доброволните народни дружини в Съветския съюз, създадени с постановление на ЦК на КПСС и Съвета на министрите на СССР от 2 март 1959 г. И в България новите доброволни отряди вече са без оръжие и специални униформи. Обществото е подчинено. Лентата на ръката на „отрядниците“ и значката „Отрядник“, са достатъчни хората да не смеят да противоречат...
 
Фейсбук