You are here

Царските юпита движат инвестиция на Москва у нас

Бившият финансов министър Милен Велчев е назначен за главен изпълнителен директор на руската "ВТБ Капитал" в България

ДА ПРИПОМНИМ ...

 

Служители на инвестиционни банки, доведени от Симеон Сакскобургготски у нас по време на кабинета НДСВ-ДПС, и членове на българския Сити клуб поемат инвестиция на руска държавна банка у нас.

Още по време на продажбата на "Булгартабак" на руската Външно-търговска банка (ВТБ) в. "24 часа" съобщи, че сделката се движи от Милен Велчев и още неколцина от този кръг, но тогава те отрекоха, макар че потвърдиха, че я консултират. С новината, съобщена днес от БГНЕС, това вече си е съвсем истина. Холдингът беше продаден за 100 млн. евро в края на 2011 г.

Бившият финансов министър Милен Велчев е назначен за главен изпълнителен директор на "ВТБ Капитал" в България. Във висшия мениджмънт влизат още брат му Георги Велчев и Красимир Катев, заместник на Велчев. Това съобщи  главният изпълнителен директор на "ВТБ Капитал" Атанас Бостанджиев, цитиран от БГНЕС. Велчев и Катев бяха двигателите на сделката с външния дълг. Катев работеше в СИБанк.

"В тези динамични времена в банковата сфера не се чува често много банки и финансови институции да се откриват, но ние използваме тази конкретна възможност да навлезем в България и да увеличим дейността между българските и руските компании", каза Бостанджиев. "Да помогнем за по-добра финансова дейност между двете страни. Смятаме, че като руска институция можем да помогнем за развитието на икономика", заяви още той. 

Бостанджиев припомни, че "ВТБ Капитал" вече притежава в България "Булгартабак". За собственик в тютюневия холдинг беше спряган и Цветан Василев с неговата Корпоративна търговска банка.

"Работим активно по преструктурирането на "Булгартабак". Поставихме начело нов професионален мениджърски екип. Като финансов инвеститор целта ни е да подобрим финансовото положение и пазарното състояние на фирмата и в бъдещето под една или друга форма да предложим тази фирма на стратегически инвеститор. Целта ни е да заздравим фирмата, да заздравим състоянието на компанията", заяви Бостанджиев. 

Днес стана ясно, че печалбата на "Булгартабак Холдинг" за 2011 г. е паднала до 2 млн. лева, при 16 млн. през 2010 г. През 2004 г. именно правителството, в което участваше Велчев, направи няколко опита за продажбата на компанията, но бяха упорито спъвани от ДПС. Тогава кандидати за "Булгартабак" също бяха фирми с преобладаващо руско участие.

За момента "ВТБ Капитал" няма конкретни планове за закупуване на специални активи. Идеята е да се започне като финансова институция, която да развива своята дейност в България стъпка по стъпка, каза банкерът. 

Попитан дали "ВТБ Капитал" проявява интерес към БТК, той отговори: "Конкретно не можем да коментираме това, има доста спекулации около сделката, но я разглеждаме". Бостанджиев заяви, че "ВТБ Капитал" ще се концентрира в сектори, в които има експертиза и опит.

Това са енергетика, транспорт, хранително-вкусова промишленост, земеделие и др. "Отрасли, в които има възможности да експортираме знания и умения и от руската страна. Така че да можем да допринесем нещо и за българската икономика", отбеляза той. 

"ВТБ Капитал", инвестиционният бизнес на "ВТБ Груп", е един от трите стратегически клонове на VTB Group наред с корпоративния бизнес и търговията на дребно. От основаването си през 2008 г., " ВТБ Капитал" е участвала в десетки сделки, привлекли над 96.3 милиарда щатски долара инвестиции в Русия и Общността на независимите държави (ОНД). Компанията оперира в Москва, Лондон, Сингапур, Дубай, Хонконг,София, Ню Йорк, Париж и Виена. Главният й офис се намира в Москва.

https://www.webcafe.bg/newscafe/id_1476310916_Tsarskite_yupita_dvijat_in...