Цачева по-непопулярна от ГЕРБ, Радев по-популярен от БСП

Делът от избиратели, които биха дали гласа си за кандидатката на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, към момента е по-нисък от електоралната подкрепа, която получава ГЕРБ, каза социологът от „Маркет линкс” Добромир Живков.

В интервю за бТВ той заяви, че може да се търси обяснение във факта, че от партията забавиха издигането на кандидатурата, както и че между имената, които се въртяха в публичното пространство като възможни кандидатури , е имало такива с по-добър публичен имидж.

Кандидатът на БСП ген. Румен Радев малко надскача подкрепата за БСП. Същото важи и за Ивайло Калфин, който има по-голям резултат от АБВ в момента.

Ако БСП и АБВ бяха излезли с обща кандидатура, тя вероятно щеше да се приближи твърде много до кандидата на ГЕРБ, смята той.

ГЕРБ и БСП се очертават като основните противници на президентския вот. Кампанията тепърва ще се развива, напълно са възможни размествания, посочи социологът.

При Красимир Каракачанов електоралният потенциал е припокрит с потенциала на партията му. Изглежда той "ще обере патриотичния вот", посочи Добромир Живков.

Трайчо Трайков гравитира около резултата на Реформаторския блок. Кандидатурата му беше обявена късно и при него, както и при ГЕРБ, можем да очакваме по-динамично развитие, изтъкна Живков.

Социолозите очакват избирателна активност като на предишните президентски избори – над 50%.

Според Живков референдумът, както и задължителното гласуване, ще повишат избирателната активност.

Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева се ползва с подкрепата на 19,8 % от анкетираните, докато за бившия началник на ВВС ген. Румен Радев (БСП) биха гласували 14,9 %. 

След тях се нареждат националистът Красимир Каракачанов (7,90%), Ивайло Калфин от АБВ (5,40%), издигнатият от РБ Трайчо Трайков (4,50%), лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева (3,70%) и др. 

Почти 23 на сто от анкетираните не са решили за кого ще гласуват, а около 15 на сто твърдят, че няма да участват във вота.

http://kafene.net/