Цветанка Андреева пред Tribune: Един от най-интересните моменти в битката за парламент ще бъде състезанието между Борисов и Радев през партията на Кирил Петков

Цветанка Андреева: Един от най-интересните моменти в битката за парламент ще бъде състезанието между Борисов и Радев (tribune.bg)

Лозан Панов е силен като образ, но само в една сфера и в една общност

Политологът Цветанка Андреева коментира в специално интервю за Tribune.bg заформящата се интрига около президентския и парламентарния вот, поведението на основните претенденти за „Дондуков“ 2. Пред медията ни тя анализира и стратегиите на партиите в битката за парламента, прехвърчането на искри между политическите опоненти и вътрешнопартийните противоречия в разгара на предизборната кампания.

- Г-жо Андреева, имената на кандидат президентите вече са ясни, листите на партиите също.  Очаква се една ожесточена борба както за „Дондуков-2“, така и за парламента. Какво е мнението Ви за кандидатите за президент, какви са техните профили?  

- Преди всичко трябва да кажем, че ако поведението на Румен Радев преди седмица се считаше за безалтернативно и единствено, сега то получи много важни и ясни отговори и алтернативи, най-вече в лицето на проф. Анастас Герджиков. Неговата кандидатура рязко контрастира с цялостното поведение на Румен Радев в първия му мандат, по време на който той се показа като радикален политически лидер. Това, което предлага проф. Герджиков е един своеобразен политически ренесанс за мира в българската политическа система. Той се представя като съзидателния просветител, който ще възстанови диалога, както сам се изразява. Не толкова, че ще събира партиите, а просто ще бди за интереса на гражданите. Предлага да върне изконната роля на всеки държавен глава, без значение дали е монарх или президент. Герджиков всъщност припомня, че ролята на държавния глава е да представлява всички граждани. В този смисъл той представлява и политическата опозиция в едно общество и управляващите, ако щете дори хората, които са извършили престъпления. Неслучайно институцията на помилване е дадена на държавния глава. Така че, проф. Герджиков представлява идеологическия политически контрапункт на лявата кандидатура на Радев за втори мандат. Влизането в битката на Лозан Панов също дава отговор на поведението на Румен Радев. Той стартира с това, че го нарече „Фалшив герой“ и то в сферата, в която самият Панов е много силен – борбата за съдебната реформа. Това беше знакова атака срещу поведението на Румен Радев.

Не на последно място е заявката на ДПС за промяна на политическото си поведение, промяна на политическия модел, в който те влизат с директна официална своя кандидатура също като част от алтернативния образ на поведението на Радев. Те казват, че ще бъдат както винаги последователни, предвидими играчи в българската политика и по този начин също оспорват поведението на Радев, още повече те влязоха в много директен сблъсък с него. Спомняте си острите реплики, които президентът си позволи да отправи към лидера на ДПС, задавайки му въпроса „Коя е неговата родина“. Това беше един скандал, който изиска и реакция от страна на ДПС.

- Виждаме, че Лозан Панов подозира задкулисни договорки между ДПС и Румен Радев, той упорито говори и за връзки на проф. Анастас Герджиков с ДПС. Днес обяви, че нямало партия зад него, въпреки че „Демократична България“ го подкрепи, как бихте коментирали тези послания, отправени от председателя на ВКС?

- Лозан Панов остава силна личност, но той е силен като образ само в една сфера и в една общност. Това наистина са проблемите в съдебната власт. Няма да му стигне тази предизборна кампания, за да излезе от този образ и да стигне до по-широка представителна извадка от избиратели. Разбира се, както виждате, всички кандидати бягат от директната партийна подкрепа, макар че те ще разчитат основно на ядрата на партиите, които застават зад тях. Затова мисля, че тази кампания няма да стигне на Лозан Панов да излезе от рамките на собствения си образ и той ще остане заключен в тази електорална група.

- Що се отнася до парламентарните избори, виждаме, че интригата е не по-малко заплетена и интересна. Делян Пеевски се връща в политиката, той ще бъде водач на листата на ДПС във Велико Търново, „Демократична България“ се разцепват, БСП се покриха. Как изглежда картината на партийно ниво, какви игри играят основните политически субекти?

- И двете битки – както тази за президентството, така и тази за парламента, са изключително важни поради простия факт, че от дълго време вече се намираме в политическа криза, а икономическата криза се задълбочава от ден на ден. Затова, според мен, и двата избора са изключително важни. Те са и силно обвързани. От това кой ще влезе в президентството ще зависи дали президентската институция ще остане убежище на политическия бунт, на радикализма и сегашната криза ще се задълбочи още повече или пък наистина ще се възвърне ролята на президента като обитателя – държавен глава в тази институция и в тази сграда. Оттук много ще зависи и какво ще се случи в следващия парламент – дали Народното събрание ще стане територия за диалог, за спор, в което в крайна сметка няма нищо лошо, там да спорят различните социални групи, или пък ще се запази тази остра конфликтност, която ще го обезмисли и обезсили. Преди всичко двата избора са много силно свързани един с друг. Нормално е в криза битката и за листите да се засилва все повече, вътрешнополитическите проблеми да ескалират, да се изнасят партийните кухни. Разбира се, това не води до нищо добро.

Изборът на ДПС да се опита да реабилитира Пеевски като политически играч е огромно предизвикателство, с което предстои да видим дали ще могат да се справят, защото той е нарицателно за образа на цялото задкулисие, което е негова заслужена роля. От друга страна особено силна е заявката на ДПС да иска да се еманципира от това, че те са единственият демонизиран политически субект, едва ли не, в политическата система. Това идеално обслужва всички други играчи, но съгласете се, че не е много реално. Тези проблеми, които са свързани с олигархични зависимости, с корупционни модели се отнасят до почти всички политически играчи. Така че, ДПС цели да мобилизира собствения си електорат и донякъде дава отговор и към останалите политически субекти.

Един от най-интересните моменти в битката за парламент ще бъде състезанието между Бойко Борисов и Румен Радев. То ще бъде индиректно, но все пак ще има състезание между двамата на парламентарния вот, защото там ще се бият за първо място партията на Борисов – ГЕРБ и партията на Радев (б.р. „Продължаваме промяната“), която има претенциите, поне така влиза в кампанията, че ще се състезава за първото място. Все още не е ясно дали тази претенция отговоря на социологията, но скоро ще разберем. При всички положения, според мен, битка между Радев и Борисов ще има.

- Какво смятате за вътрешните противоречия в „Демократична България“ и вече исканите оставки на ръководството на партията?

- Донякъде, на тези избори „Демократична България“ ще влезе по-обезсилена. Очевидно има вътрешни проблеми, но има и външни, така както вие ги очертахте. Пряката конкуренция от страна на „Промяната продължава“ е налице. Те ще се бият за един и същи електорат. Разбира се, „Продължаваме промяната“ влиза с нова енергия, с нови, все още некомпрометирани образи, докато „Демократична България“ е изтощена от този дълъг и бърз изборен цикъл, така че, вероятно ще понесе щети. Ще понесе щети, според мен, и от идеологическите компромиси, които направи и които останаха неясни. Не е ясно подкрепят ли Румен Радев, каква оценка дават за мандата му – положителна или отрицателна. Сутрин го критикуват, вечер го хвалят. Това размива идеологията и оттам рефлектира върху мобилизацията на електората им.

- Действията и бездействията на служебния кабинет обвързват ли се с Румен Радев и това ще се отрази ли според вас на предстоящите избори?

- Разбира се, че правят връзка. Според мен това, че Румен Радев няма да спечели на първия тур, така, както само допреди месеци вещаеха много от социолозите, е свързано именно с разколебаването на тази обществена подкрепа и вярата, че той действа правилно. Неспособността на служебния кабинет да се справи с основните кризи вече започва да се усеща. Усеща се от хората. Затова неговата партия (б.р. „Продължаваме промяната“) няма да получи тази така очаквана от неговите стратези голяма електорална вълна. По-скоро ще бъде един от шестте участника в следващото Народно събрание. Хората от една страна са достатъчно разумни, от друга страна те са потопени в реалността и не могат да не си дадат сметка, че България хем е най-ударена от COVID в Европа, хем пък няма да получи нищо от тези авансови плащания по Плана за възстановяване. Това се дължи на неспособността на правителствата на Румен Радев да внесат плана в Европа.