Цветанов се сравни с Джордж Буш-старши и Никола Саркози

Цветанов се сравни с Джордж Буш-старши и Никола СаркозиВътрешният министър Цветан Цветанов сравни участието си в предизборната кампания като шеф на щаба на ГЕРБ с ролята на бившия американски президент Джордж Буш-старши и на френския държавен глава Никола Саркози в предишни кампании.

Той коментира пред ТВ7 позицията на бившия американски посланик Джеймс Пардю, който в своя публикация отпреди дни остро разкритикува управляващите за налаганите от тях властови тенденции, като посочи, че в страната открито се говори за политическо сплашване и страх сред хората.

"Назначаването на министъра на вътрешните работи да води политическата кампания на управляващата партия ГЕРБ в България е по някакъв начин равносилно на това, американският президент Обама да назначи директорите на ЦРУ и ФБР да ръководят неговата кампания по преизбирането му", написа дипломатът.

Помолен да коментира думите на Пардю, МВР шефът повтори добре известната си теза, че "във всяка една политическа формация шефовете на предизборните щабове предимно са лидерите на съответните политически формации". И уточни, че "за да не изпадаме в другата ситуация, да казват, че премиерът на страната като лидер на ГЕРБ е и председател на предизборния щаб", било взето решение Цветанов да се заеме с тази задача.

"Аз мога да кажа, че шефът на ЦРУ Джордж Буш-старши стана президент. Шефът на МВР, шефът на финансовото министерство на Франция беше шеф на предизборния щаб в неговата предизборна кампания. Това е Никола Саркози. Така че в тази посока всяко едно лице, което заема пост министерски, то реално е политическо лице, а аз съм и зам.-председател на политическа партия ГЕРБ", поясни министърът.

Цветанов обясни още, че с излизането му в едномесечен платен отпуск управляващите постъпили държавнически и дали възможност на премиера Бойко Борисов "да бъде този, който всъщност да не нарушава ритъма на устрема на правителството и да може да се върши това, което е необходимо за едно изпълнение".

МВР-шефът не пропусна да коментира заедно с водещия на предаването Николай Бареков и възстановяването на Веселин Пенгезов като шеф на Софийския апелативен съд, като Цветанов остави в типичния си стил журналистът да развие познатата теза за компрометираната репутация на магистрата и мъглявите му връзки с обвиняемия по делото "Октопод" бивш съветник в ДАНС Алексей Петров.

"Как е възможно сега да бъде върнат от ВАС Пенгезов обратно на поста апелативен съдия, да прибере половината дела при себе си и в деня, в който се внася от прокуратурата в съда обвинението срещу "Октопода", но в същия ден, и аз мисля, че вие не вярвате, че това е случайно, това за мен е подигравка с държавата и с вас - Пенгезов да бъде върнат на поста си, Веселин Пенгезов, за който се знае, че е сложен от Алексей Петров, за да го обслужва лично, който е корумпиран, който е с няколко имота недоказани, който взе като социално слаб имоти в Приморско. Същият Веселин Пенгезов, изключително нагъл, когато отговаря на тези обвинения", набра скорост водещият пред одобрителния поглед на Цветанов.

Гостът обаче предпочете да се ограничи само с лаконичен коментар, че като председател на Военно-апелативния съд Пенгезов "беше раздробил обществените поръчки под праговете за провеждането на конкурси, за да могат да бъдат съгласно българското законодателство". И уточни, че това е било установено от проверка по линия на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕО.

В крайна сметка Цветанов посъветва водещия да покани съдебния шеф в студиото си, тъй като не искал да излиза, "че ние нещо си говорим, а всъщност третият човек го няма". След това плавно премина към дежурния си анализ на 20-годишния преход, зависимостите между СДС и ВИС-2, както и между БСП и СИК и завърши с пожелание към естрадната легенда Веселин Маринов "още дълги години да бъде на сцената, защото той си има своята аудитория, има си своите фенове и аз съм убеден, че това е добре за всеки един изпълнител, който има подобна аудитория".

Малин Георгиев

Медиапул