Цветан Цветанов ще бъде съден за клевета

Делото за клевета, което съдия Мирослава Тодорова заведе срещу вицепремиера Цветан Цветанов, ще се гледа на 27 април в Районен съд-Пловдив, съобщи говорителят на съда Марияна Кирезиева. Определен е и съдия-докладчик - Екатерина Роглекова, която е шеф на наказателното отделение в районния съд. Решението делото да се гледа на пловдивска територия е на Върховния касационен съд, тъй като Тодорова е съдия в Софийския градски съд. Съдия Тодорова заведе дело за клевета срещу Цветанов в Софийския районен съд на 6 февруари. Причината са две интервюта, в които той обвини Мирослава Тодорова в „обвързаност” с организираната престъпност, защото забавила мотивите към осемгодишната присъда на Васил Маникатов.

Според съдия Тодорова, вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства, както за съдийската й работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите. Конкретният повод са думите на Цветанов, който на въпрос дали поддържа думите си, че съдия Тодорова покровителствала мафията, отговорил: „Абсолютно”.

По делото за клевета съдия Тодорова не търси парично обезщетение. Ако съдът признае министъра за виновен, той може да бъде глобен в полза на държавата от 5000 до 15 000 лева

ГЛАСОВЕ