Цветозар Томов: Умножете протестиращите по 5, за да преброите недоволните от властта

Предсрочни избори може да има и през октомври, но без машинно гласуване, каза социологът

Има твърде много хора, които нямат никакво доверие в това правителство. Хората не ходят всеки ден на протест, вероятно трябва да умножим броя на протестиращите по 4 или 5, за да разберем какъв е броят на реално недоволните от управлението. 

Това заяви социологът Цветозар Томов по БНТ. Ако някой се колебае дали протестите в Триъгълника на властта са спонтанни или не, би трябвало да излезе една вечер по улиците на София и да види какви хора са навън и защо са там, допълни той. 

По думите му това е спонтанният протест на много хора срещу правителството, подпален от няколко действия, най-важните от които са акцията в "Росенец" и акцията на прокуратурата в Президентството. "Това оголи обстоятелството, че силовите структури в държавата се подчиняват на частни интереси и предизвика много мощно негодувание", каза още социологът.

Той подчерта, че на този етап никоя политическа сила не управлява протеста.

При добра воля от страна на политиците и институциите в България предсрочни избори могат да се проведат през октомври, когато епидемичната обстановка все още няма да се е влошила крайно, подчерта Цветозар Томов. Тогава обаче няма как да има машинно гласуване, уточни той. 

Според него на власт трябва да бъде този, който може да успокои хората и да ги прибере по домовете им, така че да не застрашава здравето и оцеляването им. "Едни избори ще дадат легитимност на следващото правителство. То може да е пак на ГЕРБ, но хората няма да излязат срещу него, защото току-що са гласували", смята Цветозар Томов. 

https://offnews.bg/politika/tcvetozar-tomov-umnozhete-protestirashtite-po-5-za-da-prebroite-nedo-733321.html