Централни руски медии изразиха задоволство и покриват с положителни коментари, а именно че от предложеното от ИТН правителство може да се очаква "по-прагматичен подход към отношенията с Русия".

Ilian Vassilev

Навлизаме в най-важната част от шахматната партия "задкулисие срещу протест", в която ще се реши, поне временно, ситуацията. Въпреки прибързаната "окончателна" позиция на "зелените", се знаеше че и ИБНИ /Татяна Дончева бе красноречива в петък в Панорама/ и Демократична България /и Атанас Атанасов и Христо Иванов вече бяха направили заявления в тази посока/. ИТН вече знаят, че няма да получат гласове на протестните партии. Основно заради арогантния начин на "представяне" /свършените факти/ и отсъствието на достоверни представители на поисканата от обществото промяна. 
Ясно заявената позиция на ДБ-ИБГНИ ще постави ИТН в положението да разчитат на гласовете на ГЕРБ, които с голяма вероятност могат да получат, само и само да няма служебно правителство. За Борисов и Гешев това е "червена линия". След това ИТН ще започне с типичните за ДПС хитрувания през прехода - вместо смяна на Гешев, ще бъдат създавани работни групи, комисии, подготвяни доклади, изобщо целия спектър от мимикриращи дейности, които да спасят главния прокурор. 
Именно заради линията ДПС не се получи стиковка между ИТН и ДБ.
ИТН ще имитират и борба с корупцията, разбира се, като си изберат подходяща жертва на висока позиция за да я разкарват по новини и съдилища. Пеевски изобщо не е загубил силата си, напротив. Доган също. Гешев ще подгони назидателно видните фигури на ГЕРБ.
За мен е изключително притеснително заявеното намерение на ИТН да се забави процеса на присъединяване към еврото, което се появи изневиделица. Не че няма въпроси, но маниера на ИТН да обявява взети незнайно от кого, с какви аргументи вътрешни решения - с 65 депутата, да стават национална политика, меко казано тревожи. Утре може да решат и да ни вадят от НАТО. 
Привързването към еврозоната е последната, окончателна гаранция за откъсване от руската орбита.
Не случайно централни руски медии изразиха задоволство и покриват с положителни коментари, а именно че от предложеното от ИТН правителство може да се очаква "по-прагматичен подход към отношенията с Русия".
ДПС дори няма нужда да излизат на авансцена.
Нинова също ще подкрепи Слави, може и да получи заместник министри. 
Неделята ще бъде пълна с политически новини.
Тъй като чисто политически кабинети не вървят, може да се предложи нещо като "дрийм тийм" - идеалното правителство с участието на най-добрите министри от служебното правителство /без спящите клетки на ДПС/, изявени експерти в своята област с гражданска позиция, дори с участието на хора от предложените кабинети на ИТН /но само ако е ясно по-добър, защото там играят с отбор от "В" група/.

Фейсбук

колаж : Фейсбук