You are here

Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ ще e с 81-90 депутати, а БСП – 79-88

Пет са сигурните партии в следващия парламент. Разликата между ГЕРБ и БСП е под 1% и е в рамките на статистическата грешка. Това сочат данните от изследване на Центъра за анализи и маркетинг сред 1012 пълнолетни граждани, проведено между 10 и 16 март. То е извършено без външен възложител и със собствени средства на центъра.

 

Президентът Румен Радев има най-висок рейтинг, а хората, които ще гласуват, но още не знаят за кого, вместо да намаляват, се увеличават, се отбеляза още в резултатите.

Като разпределение в следващия парламент ГЕРБ би получил 31, 4 на сто от действителните гласове, или между 81 и 90 депутати. Подкрепата за БСП е 30,7 на сто, които ще имат между 79 и 88 депутати.

 

ДПС ще получи 10,4 на сто от действителните гласове и ще заеме между 26 и 31 депутати, Обединените патриоти – 9,6 на сто от действителните гласове и вероятен брой народни представители между 24 и 29.

 

За "Воля" прогнозата е 6,1 на сто от действителните гласове, или между 14 и 19 народни представители.

 

"Реформаторски блок - Глас народен" биха получили 3,6 на сто, което означава, че може и да не прескочат бариерата, но може и да попадне в НС и да има 10-12 депутати, коментира Юлий Павлов от Центъра. Той обясни ,че има много хора, които ще решат в последния момент за кого да гласуват и последната седмица ще бъде решаваща.

 

Според него резултатите показват, че много трудно ще може да се състави правителство с двукомпонентна подкрепа.

 

47,7% от анкетираните казват, че със сигурност ще гласуват и знаят за кого. 26,7% ще гласуват, но се колебаят за кого, 9,8% се колебаят дали да гласуват, а 13,7% са посочили, че няма да го направят. 

Очакваме между 3,5 и 4 млн. души да отидат до урните, уточни Юлий Павлов.

http://frognews.bg