ЦИК излезе с важна информация за изборите

Достатъчно е да се отговори на един въпрос и бюлетината за референдума ще се брои за действителна

Секционните комисии са инструктирани да не дават бюлетина за референдума на Слави Трифонов само при изричен отказ на гласоподавателя да участва в този избор. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Членовете на ЦИК са задължени да напомнят на всеки граждани, че има два вота. Избирателят сам може да реши в кой списък да бъде проверен първо – дали в този за народното допитване, или за президентските избори. Не може обаче да се влиза два пъти в тъмната стаичка. 

Ако обаче гласувате само за единия избор и от ЦИК не са ви напомнили за другия вот, можете да се върнете до края на деня и да гласувате пак, каза още Томов. 

При референдума е достатъчно да се отговори на един от трите въпроса, за да се брои бюлетината за валидна. Дали има подмяна на бюлетина в тъмната стаичка, когато става въпрос за президентските избори, ще се проверява по уникалния ѝ номер. Бюлетината за референдума обаче ще се слага в плик и няма да се подпечатва. 

Ако човек два пъти последователно не се яви да гласува на идентични избори, той бива заличен от избирателните списъци. Това не ви лишава от избирателни права. Връщането в списъците ще става с подаване на заявление в общината, напомни Томов. 

http://www.faktor.bg/