ЦИК отказа да регистрира Витков и Кузов за изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да откаже регистрацията на Светосав Витков и Владимир Кузов за президентските избори на 6 ноември.

На днешното си заседание комисията е отчела, че внесените от кандидатите подписки не съдържат изискваните от закона 2500 валидни подписа.

Документите на лидерът на партия „Глас народен“ и бившия депутат от „Атака“ са били подадени в последния момент, което значи, че ново внасяне на подписи вече е невъзможно и двамата няма да се явят на вота.

Часове преди решението ЦИК изтегли номерата на кандидатите в изборната бюлетина. Светльо Витков трябваше да се яви на вота под №1, а Кузов под №9.

Все още двамата кандидати не са коментирали новината. С отпадането им номинираните за следващ държавен глава са общо 21.

Кандидатурата на Владимир Кузов предизвика остра обществена реакция. Той влезе в парламента през 2005 г. с листата на Национален съюз „Атака“, но в началото на февруари 2006 г. беше изключен от парламентарната си група, след като се разбра, че срещу него се води разследване за педофилия.

През април 2006 г. тогавашният главен прокурор Борис Велчев поиска свалянето на имунитета на народния представител, за да му се образува досъдебно производство.

На 18 февруари 2009 г. Кузов получи условна присъда по делото за хомосексуален контакт с малолетен, а седмица по-късно Народното събрание прекрати правомощията му като депутат.

След като обяви издигането си за президент през август, той каза, че иска да стане първият гей държавен-глава, и обяви, че това ще постави България на световната карта. Сред обещанията му бяха опростяване на дълговете на граждани, институции и болници.

Номинирането на Светльо Витков като общ кандидат на „Глас народен“ и „Зелените“ също не мина без скандали.

Редакторът на разследващия сайт „Биволъ“ и бивш кандидат на „Зелените“ за евродепутат Атанас Чобанов се противопостави остро на решението на партията и отправи обвинения към сподвижниците си, като срвни съюза им с партията на Витков със самоубийство.

По думите му „Глас народен“ е партия, свързана с агенти на бившата Държавна сигурност – твърдение, което Витков категорично отрича от години.

http://ureport.bg/