ЦРУ смята, че части на ирански спецчасти са готвили атентат в България

Опитът е бил осуетен. Подробности за конкретни случаи липсват в доклада на американското разузнаване

Частите на Ислямската революционна гвардия на Иран, известни още като "Ал Кудс", са планирали терористичен акт на територията на България, но той е бил осуетен. Това се посочва в обновения доклад на ЦРУ за терористичните организации по света, цитиран от бТВ.

Според американското разузнаване формированието "има възможност за атаки по света, ако такива бъдат разпоредени от иранското ръководство".

"През последните години планове на "Ал Кудс" за терористични атаки са били разкрити и осуетени в много държави по света, включително Албания, Бахрейн, Белгия, Босна, България, Германия, Дания, Кения, Франция и САЩ", се посочва в доклада.

Подробности за конкретните случаи липсват, но се казва, че мишените обикновено са свързани със сунитските държави като Саудитска Арабия, с американските военни в Близкия Изток и с ирански дисиденти зад граница.

"Използват силите на проксита и силите на "Хизбула" (обвинена за атентата в Сарафово през 2012 г. - бел. ред.) и имат на разположение оръжие, ракетни системи и дронове, но също и традиционно въздушно, морско и сухоземно армейско въоръжение", отбелязват от ЦРУ.

Елитните бригади "Ал Кудс" са създадени скоро след установяването на ислямски режим в Техеран и към днешна дата наброяват около 15 000 опитни бойци.

В края на юни 2020 г. Иран издаде заповед за арест на американския президент Доналд Тръмп и потърси съдействие от Интерпол за задържането му, както и на още 30 души, които Техеран обвинява за нападението с дрон, при което бе убит генерал Касем Солеймани.

На 3 януари 2020 г. при удар с американски дрон в Ирак беше убит Солеймани, ръководител на елитните военни части на "Ал Кудс". Вашингтон обвиняваше иранския генерал в организирането на атаки срещу американски сили в региона.

ЦРУ смята, че части на ирански спецчасти са готвили атентат в България | Общество | Новини от България и Света | OFFNews.bg