ЦФЛД, или фонд за пестене от болни деца

ЦФЛД, или фонд за пестене от болни децаСлед като чуха от премиера, че магистрала „Тракия“ е готова, мнозина останаха учудени, когато подкараха към морето. Магистрала „Тракия“ пак си свършва край Стара Загора. Една лъжа, повторена сто пъти, се очаква да стане истина.

Въпреки подобни примери много хора повярваха в желанието на правителството да помогне на повече болни деца. Повярваха, когато това лято министерство на здравеопазването обяви, че за да има такава възможност, се въвежда лимит за лечението на деца в чужбина.

Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) е създаден в края на 2004 г., повечето от нас обаче научиха за него от поредицата скандали, съпътстващи дейността му. Най-големият от тях се разрази по повод отчета на Сметната палата през 2009 г., който показа, че тогавашният директор Николай Добрев е спестил от лечението на деца близо 25 милиона лева и ги е върнал в държавната хазна.

Промяна за добро, но за кратко

Отзвукът от това поредно и огромно безобразие, съчетан с усилията на благотворителни организации, доведе до промяна. Правилникът за дейността на фонда беше променен, а директорът и общественият съвет – сменени. Фондът заработи. От май 2010 г., когато започва да работи по нови правила, той е помогнал на повече от 500 деца, а дотогава е финансирал 243 деца.

Изглежда прекалено хубаво, за да е истина – ще кажете. И ще сте прави. Неефективната държава няма нужда от ефективни структури. Затова някак между другото в началото на лятото (6 юли 2011 г.) Министерският съвет издаде постановление, с което въвежда лимит от 180 хил. лв. за лечението на дете в чужбина.

Защо 180 хил. лв. и защо по-малко пари във фонда?

Така държавата отказва помощ на най-тежко болните деца, за които чрез писмено становище нейни експерти са признали, че българската здравна система не може да им помогне. Следователно пестим от лечението на деца. От лечението на тези деца, често пострадали допълнително от грешни диагнози и неправилно лечение. Това са децата, чието лечение е най-спешно и най-сложно, затова и най-скъпо. Те са с онкологично заболяване, нуждаят се от трансплантация или страдат от рядко заболяване и за тях 180 хил. лв. са недостатъчни.

С въвеждането на лимит от 180 хил. лв. държавата отказва помощ на най-тежко болните деца, за чието лечение в България няма възможност, но то е спешно и сложно и затова - най-скъпо

Това скандално решение беше прието от обществото с необяснимо равнодушие. Мнозинството не го забеляза, заслепено от лятното слънце, или си каза: 180 хил. са много пари, държавата е в криза, света е в криза, всички пестим. От какво обаче пестим? И колко?

Ако приемем тезата, че правителството цели да помогне на по-голям брой деца чрез лимита, възниква въпросът: защо тогава в бюджета за 2012 г. не запазва за фонда финансовите средства, с които той е разполагал през 2011 г.? На сайта на ЦФЛД може да се види, че за н астоящата година са отпуснати приблизително 9.5 милиона лева, а за 2012 г. в бюджета са предвидени малко повече от 5 милиона лева. Въпреки това правителството твърди, че за идващата година средствата за ЦФЛД са увеличени с 2 милиона лева. Една лъжа, повторена сто пъти, се очаква да стане истина.

На премиера му се късаше сърцето

В началото на мандата си премиерът Бойко Борисов разрида обществото със загрижеността си: "Къса ми се сърцето на мен, като ги гледам по телевизията с банковите сметки. Майки, бащи с деца на ръце: Чакаме, 20 000 евро нямаме, 10 000 евро събираме. Дадени 10 000 лева, трябват още 10 000. И държавата седи и му гледа сеира..."

Така говореше Борисов тогава. Но днес защитава бюджета. Съгласен е и с тавана от 180 хил. лв., въпреки че тази сума няма нито икономическа, нито медицинска логика. Защо не 150 или 200 хил. лв.?

Правителството пести от болни деца и прехвърля отговорността в ръцете на обществото, на дарителите. И то точно за случаите, които не търпят отлагане. Защото тези тежко болни деца нямат време. За тях всеки ден забавяне може да бъде фатален. А никой не знае колко време ще е необходимо, за да събере една дарителска кампания необходимата сума. Кой ще понесе отговорност, ако заради недостигащи 100, 1000 или 10 000 лв. се забави фатално лечението дори на едно болно дете? – питат от инициативата "Спаси, дари на...".

Първа жертва на лимита и спасение благодарение на дарителството

Беше въпрос на време тази административна мярка да създаде критична ситуация. Първата жертва на лимита стана осеммесечната Силвия. Тя попадна под ударите на правителствената мярка и обществото бе принудено да поеме отговорността за нейния живот. Надвишаващите лимита на ЦФЛД 43 хил. лв. бяха дарени за рекордните 2 работни дни.

Вместо да вървим към намаляване на дарителските кампании за лечение (каквито в цивилизования свят не съществуват за животоспасяващи операции), отново ги превръщаме в основен източник на средства. Дарителите помогнаха и спасиха държавата от срама да обрече едно бебенце заради 43 хил. лв. Държавата обаче не я е срам.

Докато съществува таван на финансирането за скъпоструващо лечение на деца в чужбина, за които доказано няма помощ в България, животът на тежкоболните българчета е в голям риск. При Силвия нещата се развиха благополучно. За второто, третото и дори петото дете, поставено от държавата в тази ситуация, дарителите пак ще помогнат. Но ще дойде един ден, когато детето Х няма да има този късмет.

Има решение

Решение има и то е в ръцете на правителството. Разходите за лечение, за което има клинична пътека, трябва да бъдат финансирани без изключения от здравната каса (НЗОК) чрез издаване на формуляр за планово лечение в ЕС (Е112/S2). Това е ангажимент на НЗОК, произтичащ от членството на България в ЕС. Но въпросният формуляр се получава по-трудно от шестица от тотото. Здравната каса отдавна ни уведоми, че ако изпълнява този свой ангажимент, ще фалира скоропостижно, защото нивото на здравните осигуровки и цените на клиничните пътеки в страната ни са далеч под средното за Европа.

Разходите за лечение, за което има клинична пътека, трябва да бъдат финансирани без изключения от здравната каса (НЗОК) чрез издаване на формуляр за планово лечение в ЕС (Е112/S2).

В момента мнозинството от българските пациенти, включително и деца, които се лекуват (и то не за изкълчен глезен по време на мач) в страни от ЕС, се третират като частни и заплащат значително по-високи суми от местните пациенти.

В желанието си лимитът да бъде премахнат "Български дарителски форум" и "Спаси, дари на..." включват това и други конкретни предложения в свое писмо до институциите. Сред предложенията е и сключването на официални споразумения между българското здравно министерство и чужди министерства, с които да бъде уредено лечението на български деца в големите медицински центрове в Европа по цени, по които се лекуват гражданите на съответната държава - член на ЕС.

Средства биха могли да се спестят и чрез сключване на споразумения с авиокомпания "България ер" и други основни европейски превозвачи за преференциални цени на самолетните билети за децата, получили финансиране за лечение от ЦФЛД. "България ер" и в момента има благотворителна програма, от която се ползват много деца, пътуващи за лечение на частен принцип, но не и ЦФЛД.

Какъв е отговорът на министерството - същият

Отговорът на министерството на тези предложения, които биха премахнали "необходимостта" от лимит можете да прочетете тук, (http://www.save-darina.org/component/option,com_docman/task,doc_view/gid...) но предполагам, че се досещате за смисъла му. Заместник-министър д-р Кирил Добрев за пореден път повтаря единственото измислено досега оправдание – лимитирането на средствата ще позволи на повече деца да се възползват от лечение в чужбина. След това, в мъгляв и заблуждаващ стил, без всякаква конкретика, министерството съобщава на дарителите и на цялото общество, че няма какво да направи, защото проблем няма.

Това напомня на безкрайната сага на онкоболните в България. Безброй пъти пациентите и техни организации сигнализираха, че в лечебните заведения няма лекарства, а от министерство на здравеопазването отговаряха, че има.

Цяла една система не работи. Не само това. Тя убива. С некадърност, лакомия и безразличие. И това очевидно не притеснява министерство на здравеопазването. Вероятно защото една лъжа, повторена сто пъти, става истина!

Юлия Иванчева

Дневник