You are here

Чарлс Ланиъс : " Видях как руснаците превзеха България"

 

Статия на американския журналист Чарлс Ланиъс в "Reader’s Digest" от октомври 1945 год. Статията се казва " Видях как руснаците превзеха България". Ланиъс е свидетел на преврата на 09.09.1944 год.
Извадки от статията:
"Червената армия започна операции за събиране на храна. Селяни, които допреди часове развяваха червени знамена и крещяха приветствия, сега протестираха, когато съветските войници им грабеха прасета, говеда, коне и си присвояваха храната и фуража им. След няколко злополучни случая обаче селяните разбраха, че е най-добре да оставят войниците да вземат каквото си искат. Скоро стана явно, че Съветите ще управляват България твърдо, неумолимо и тоталитарно."
"Отечественият фронт бе организиран от хитрата Цола Драгойчева, фанатична комунистка, обучена от Москва, а днес диктатор на България. При факта, че комунистите контролират въоръжените партизани и проникването на руската армия в страната, то за нея беше сравнително лесно да постави комунисти на най-важните министерски постове в новото правителство."
А това е случка, когато един най-обикновен американски преводач става жертва на съветските освободители, които вече са се разпореждали в България.
"През март един американски преводач, сержант Борис - Бъки Кувшинов, беше жестоко бит от двама съветски офицери. От болничното си легло той ми разправи какво е станало. Една вечер руснаци го спрели на главна улица в София и му поискали документите: “Разбрах, че искаха да предизвикат скандал, псуваха ме по руски и казваха, че американците били копелета и двулични съюзници. Предложих да отидем в руския щаб и там да покажа документите си, но единият офицер извади пистолета си и ме удари през брадата, а след това двамата започнаха да ме бият, повалиха ме на земята, ритаха ме и ми блъскаха главата в циментовите стълби”.
Коментарът е излишен, освободители от фашистко робство.
Фейсбук - ТАЗИ РУСИЯ В НАШАТА БЪЛГАРИЯ – ВЕЧЕ НЕ!