Част от руско-ръмънските дивашки зверства в Добруджа през ПСВ!

Константин Стоянов

 

Част от руско-ръмънските дивашки зверства в Добруджа през ПСВ!
За зверствата четем следните думи в доклада на един български дипломат до българския министър-председател от 27 септември 1916 г.:
Жертвите разказват потресающи неща за преживените от тях сцени. Жени, срещани от войниците по шосето с кърмаче на гърдите, са били залавяни, детето е бивало захвърляно всред пътя, а самите те обезчестявани на открито.
Всичко това обаче бледнее пред случилото се в село Сребърна – мъжете са изведени на селския мегдан, където 70 души са разстреляни, след разстрела телата им са насечени с брадви, всички жени и момичета са изнасилени. В училището са събрани 12 деца и румънците го запалват, а опитващите се да се спасят от пожара деца са посрещани с куршуми от войниците. Всички деца изгарят живи.
Силистренският окръжен управител Йон Камарашеску мъчи българите, а след като румънците изоставят Силистра поради настъплението на българските войски, руски ескадрон драгуни остава още два дни – руските кавалеристи секат силистренци със сабите си по улиците, изнасилват, грабят и палят. Изклани са и над 500 души българи, събрани в Силистра от околните села.
 
Фейсбук