Ченгета точат 13 000 лева от карти, взети от крадци

Ченгета точат 13 000 лева от карти, взети от крадциБрутални случаи на полицейска корупция, разкрити от дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, представяме в поредицата „Лов на корумпирани“. В предишната част разказахме как двама издирвачи от софийското Пето РПУ изнудват роми, свързани с имотната мафия. Днес четете как техни колеги от първо полицейско управление бяха тържествено наградени, че са хванали мъже, източващи кредитни карти, но се оказа, че униформените са им отнели белите пластики при ареста и са започнали да теглят с тях пари.

В рамките само на 80 дни в началото на 2009 г. един сержант от Първо РПУ в София първо бе награден затова, че е заловил измамници с кредитни карти, а след това арестуван, защото всъщност им е откраднал пластиките при задържането и е източил с тях 13 хиляди лева.

Само месец след позорния арест сержант Асен Асенов от охранителната полиция бе намерен мъртъв на пътя за Самоков. На седалката до него бе паднал незаконен "Валтер". Криминалистите не откриха в колата гилзата от фаталния патрон, но случаят остана окачествен като самоубийство.

Уличаването на сержант Асен Асенов бе една от първите акции на новосъздадената дирекция "Вътрешна сигурност", която трябваше да лови корумпирани колеги.

Спецполицаите не случайно се бяха прицелили в софийското Първо РПУ и по-специално в един взвод от охранителната полиция, за който от години се говореше, че срещу заплащане охранява наркопратки от Черноморието до София и сакове с мръсни пари на мутри.

Това бе абсолютно същият взвод, който шефът на ФК "Славия" Венци Стефанов обвини в отвличането на сина си. Говореше се, че полицаите от Първо са спрели автомобила на младежа, открили били наркотик вътре и са го тормозели за пари.

И така още няколко пъти до неговото отвличане в същия район на полицейския рекет - похищение, което завърши с плащането на голям откуп и невръщане на жертвата.

В началото на 2009 г. обаче от тези събития бяха минали повече от 60 месеца Ченгета точат 13 000 лева от карти, взети от крадции служителите от "Вътрешна сигурност" трябваше да търсят доказателства за по-нови прегрешения на колегите си.

Така разбраха, че през февруари 2009 г. две циганчета от кв. Христо Ботев са откраднали компютри от офис на фирма, скрили ги в някакви храсти веднага след удара, а когато по-късно се върнали да ги приберат, били задържани от служители от същия взвод от охранителната полиция на Първо РПУ.

Ченгетата обаче не ги арестували, за да ги разследват, а прибрали компютрите и заплашили ромчетата да мълчат. Седмици по-късно едното ромче се бе разприказвало, информацията стигна и до служителите от "Вътрешна сигурност", които веднага започнаха да го търсят, за да го разпитат.

Преди да стигнат до него обаче, циганчето бе открито мъртво върху жп релси край Своге.

Официалната версия бе, че е било ударено от ток, докато се катерело да краде от вагон. Така този свидетел бе безвъзвратно загубен, но много скоро стана така, че корумпираните полицаи се оплетоха в една собствена "странична" схема.

Вечерта на 7 февруари 2009 г. Любомир и Бойко, криминално проявени младежи от София, все още без широка публична известност, излязоха на нощен рейд с 30 бели пластики в джобовете, върху чиито магнитни ленти бе качена информацията от кредитни карти на неподозиращи за това чужденци от различни държави в Западна Европа.

Върху всяка пластика с маркер бе написан и съответният пинкод на картата, така че Любо и Бойко тази нощ можеха да изпразнят почти наполовина един банкомат, ако изтеглеха максималните суми за всяка отделна пластика.

Съдбата обаче ги сблъска абсолютно случайно с полицай първа степен Асен Асенов и планът им угасна в зародиш. Банкоматът оцеля тази нощ, но само 20 дни по-късно започва да "плюе" банкноти, но не в джобовете на Любо и Бойко, а в тези на сержант Асенов и колегата му от патрула. Как обаче се разви ситуацията?

Двамата младежи бяха задържани до самата машина за теглене на пари от полицаите от Първо РПУ. В този момент обаче се оказа, че освен 30 броя клонинги на чужди кредитни карти, двама носят и 65 броя фалшиви банкноти от по 20 лева.

Това обаче се оказа не плюс за едно по-интересно полицейско разследване, а възможност за сделка.

На място, още до банкомата, Асен предложи на Любо и Бойко да му дадат картите и да си мълчат, а да бъдат обвинени само за фалшивите пари.

Младежите склониха и полицаят първа степен се обади на място да пристигне още един служител от управлението, който да им помогне за предстоящите обиски по домовете на Любо и Бойко (този служител остана извън схемата с картите).

При последвалите претърсвания в дома на единия младеж бе открито и скимиращо устройство за кражба на данни от банкови карти, както и една фалшива лична карта.

Всичко това се преценява като сериозен успех и предизвиква заповед № 2415 от 17 февруари на директора на софийската полиция, който по предложение на началника на Първо РПУ награждава с "Обявяване на благодарност" и допълнителен платен отпуск полицай Асен Асенов и двамата му колеги.

10 дни след като наградата е обявена и 20 дни след "успешната акция", Асен Асенов и колегата му от патрула започват да осребряват сделката с двамата младежи.

Още при задържането им вечерта на 7 февруари Любо обяснява на униформените служители, че спокойно могат да вземат картите и да си точат пари с тях, защото въпросният банкомат - пред офис на Банка ДСК в блок 59-63 в кв.

Дианабад, няма монтирана камера и е абсолютно безопасен.

Така в 22 часа, 00 минути и 40 секунди на 27 февруари полицай първа степен Асен Асенов и колегата му от патрула започват операция "Голямото нощно теглене", без дори да подозират, че точно 5 дни по-рано в същия банкомат е монтирана охранителна камера.

Тя заснема с прилично качество финансовите операции на полицейския патрул от Първо РПУ. Двамата служители теглят винаги нощем, в работно време и в полицейски униформи.

На снимките ясно личи как първоначално те са плахи пред банковата машина, леко се опитват да крият очите си с ръце, нахлупват зимните шапки, вдигат яките на якетата си.

Постепенно обаче набират завиден кураж и накрая са толкова спокойни, че чертите на лицата им се виждат много добре, а от записа могат да се разчетат дори и нагръдните знаци върху униформата им.

Двамата служители обикновено теглеха максимума от 400 лева.

Най-често те се появяваха до банкомата в Дианабад малко след 20 или малко след 22 часа. Имаше и моменти, когато вадеха по 400 лева от картата преди и веднага след полунощ, което им позволяваше смяната на датата.

Охранителната камера на същия банкомат засне и как една двойка - мъж и жена, няколко пъти тегли пари също с клонирани кредитни карти. Общите щети за банката, предизвикани от тях и от екипа от Първо РПУ, възлизат на около 40 000 лева.

Проверка показа, че белите пластики са направени, след като българска ударна група е поставила най-вероятно 6 скимиращи устройства в машини в Западна Европа на следните финансови институции: Equens Nederland, Asia Pasific Member Services, Sistema 4B, Bank of Western Australia, Master Cajas Spain, EURO Kartensysteme.

В средата на април 2009 г. служители от вътрешна сигурност се срещнаха със задържаните в успешната акция на Първо РПУ Любо и Бойко.

Те разказаха подробно как са се споразумели на място с полицай Асенов и с колегата му, но отказаха да свидетелстват за това по предстоящото разследване срещу униформените полицаи.

След като обаче се оформиха доказателства, че Асенов и колегата му са изтеглили общо 13 хиляди лева от банкомата с клонирани чужди кредитни карти, се взе решение двамата да бъдат арестувани.

Това се случи на 28 април 2009 г. директно на работните им места в полицейското управление. При ареста двамата униформени бяха абсолютно спокойни и не показаха никаква изненада от това, което им се случва. Интересно е, че и колегите им от РПУ-то също не бяха никак учудени.

Двамата бяха обвинени по чл. 249 от Наказателния кодекс, който предвиждаше да бъдат наказани с до 5 години затвор и с глоба до двойния размер на "инкасираната" сума.

Разследващите обаче не успяха да намерят дори и част от откраднатите през банкомата пари. Оказа се, че бащата на колегата на Асен Асенов е болен от рак и полицаят е дал много пари за лечението му. Другият униформен служител също вече бе изхарчил своя дял.

При последвалите разпити ченгетата отказаха да дават показания, а едно изненадващо събитие на практика предизвести края на това съдебно дело. Привечер на 9 юни 2009 г. полицай първа степен Асен Асенов, роден през януари 1972 г., каза на жена си вкъщи, че излиза да купи памперси за 3-месечното им бебе.

Около 23 часа същата вечер той бе открит застрелян в автомобил в района на Пасарел по пътя София-Самоков.

Тъй като служебният пистолет бе отнет при ареста му месец по-рано, до трупа му бе намерен незаконен "Валтер". Първоначално от полицията обявиха, че става въпрос за самоубийство, но липсата на гилза от фаталния изстрел не бе единственото съмнително обстоятелство в смъртта на полицай Асенов.

След кончината му, както обикновено се случва, вината за точенето на чужди кредитни карти се стовари изцяло върху него.

Така днес - 36 месеца по-късно, делото срещу колегата му е временно спряно, но разследващите вече не разчитат, че той ще бъде осъден.

Колегата на мъртвия полицай Асенов, чието име умишлено не се споменава в публикацията, междувременно успява да осъди МВР за уволнението си и днес отново е на работа, но в друго полицейско управление на територията на София.

В лов на крадци на чужди кредитни карти...

Слави Ангeлов

24 часа