Червени интриги точат лиги

Иво Инджев

Българските медии нямат навика да ориентират не особено паметливата си аудитория за визитната картичка на интервюираните от тях политолози.

За политиците е ясно кой къде стои по хоризонтала ляво-дясно и почти винаги – по вертикала русофилия-българофилия (стига да им бъде зададен поне един въпрос с критичен подтекст за руското влияние у нас днес и през вековете).

Ако един зрител не е следил внимателно медийните изявите на даден политолог, спокойно може да повярва, че той е “независим” наблюдател, който коментира безпристрастно важни теми.

Такъв е и случаят с доц. Мария Пиргова, преподавател по политология в СУ. Освен майка на неуспялата кандидатка за депутат от БСП Достена Лаверн през 2014 година, Пиргова е и “баща” на невероятни твърдения, обратни на действителността.

Например: 

Че имало много българи, които отиват да живеят и работят в Русия

Че не било вярно, че младите българи предпочитат да учат, работят и живеят на Запад

Че щом гражданите на (украинския полуостров, окупиран от Русия – бел. ИИ) Крим гласуват за Русия, значи той си е руски

И т.н. все – толкова “достоверно”. https://faktor.bg/bg/articles/dotsent-ot-sofiyskiya-universitet-se-obyavi-protiv-es-borisov-bil-poshtadzhiya-na-bryuksel

Ето защо е “интересно” да се види с какви нови съждения Пиргова осведомява аудиторията към днешна дата.

Този път, две години по-късно, Пиргова заявява, че Нинова не е готова да подкрепи Румен Радев за втори мандат. А също:

Че отношенията между Нинова и Радев са съвсем смразени (нищо, че самият Радев отрече това в “Панорама” по БНТ онзи ден)

Че следизборна коалиция между ГЕРБ и БСП не е изключена (нищо, че и двете партии се кълнат в омразата си към своята съперница)

Че Корнелия Нинова не може да прави съюзи (нищо, че повечето други политолози твърдят в един глас, че тя се кани да прави такива съюзи, за да управлява при възможност)

И прочее – все в контекста на враждата между Нинова и Станишев, към чийто лагер принадлежи Пиргова.

https://www.banker.bg/studio-bankeru/read/doc-mariia-pirgova-gerb-i-bsp-shte-svaliat-radev-chrez-obsht-kandidat

С други думи, когато гледате и четете интервюта с подобни гадатели, не е лошо да се въоръжите ако не с машина на времето, за да върнете назад лентата, то поне да се подготвите с компютър и търсачка. Помага да се ориентирате в червените интриги, чиято цел е всичко друго, но не и да ви изяснят истината.