Честито, народе! Ще платиш 3-седмична депутатска отпуска, на стойност 3 млн. лв

В невиждана по наглостта си решение, управляващото мнозинство си даде нови 3 седмици ваканция, под предлог, че… идвали избори. Все едно избори има само в България и това е извънредно събитие, налагащо щедър отпуск за сметка на данъкоплатеца. Аргументът, че парламентът се ползва за предизборна агитация е напълно несъстоятелен. Част от функциите на парламента са да служи за агитация. Нали затова има управляващи и опозиция, затова има нещото, наречено „дебат“. Нали смисълът на изборите е избирателите да чуят и видят какво вършат избраните! Именно затова пълна порнография с демокрацията е парламентът да се закрива, „за да не се ползвал за пропаганда“.

 

Но най-абсурдното е, че дори за тази цел, изобщо не е нужна отпуска. Нужно е просто да се гласува заседанията да не се предават по телевизията, и никой няма да чуе или види нищо от парламента. Това също е недемократично, но поне не би било подобен грабеж на парите на данъкоплатеца.

Тази извънредна отпуска ще струва на народа близо 3 милиона лева. 1 милион са само заплатите, осигуровките и допълнителните пари, полагащи се на депутатството. Отделно плащаме на партиите по 11 лв. на година на подаден глас на избори за Народно събрание. Но ако депутатите си дадат 1 месец извънредна отпуска, не е ли логично да се намали тази вноска? Те реално не са депутати в 1/12-та от времето. Общо плащаме на партиите около 35 милиона годишно „субсидия“. Ако депутатите се скатаят за 3 седмици, следва да им отрежем поне 2 милиона от парите.

В решението на парламента сам да си даде ваканция, никъде не пише нищо за отработване. Ако се приложеше стандарта за обикновения народ, би следвало поне половин година депутатството да работи и в събота, за да отработи почивката. Но както преди време каза самата Цецка Цачева – депутатският труд не е като труда на обикновените хора, и заслужава повече отплата. / ГН

http://bgjournal.info/