Чий васал е днешна България? 12 признака за ориентир

Вероятно изглежда като напълно естествено вицепрезидентът Илияна Йотова да даде първото си интервю в началото на втория си мандат в телевизията, която я направи популярна в качеството на журналист. Един вид – посещава “телевизията майка”, както обичат да наричат БНТ носталгиците на някогашния телевизионен монопол, свързан с прохождането и професионалното обучение на повечето “телевизионери” от по-старото поколение.

На удобния “майчин” терен Йотова се почувства днес свободна да говори бащински с недомлъвки по въпроси, по които щеше да бъде добре да беше получила ако не опониране, то най-малкото въпроси, изискващи уточнения.

“Само учения, никакви други ангажименти, военни части се местят от една точка в друга и от двете страни. България трябва да се отърси от васалното си поведение по отношение на външната политика, по отношение на мястото на страната в Европейския съюз”, каза Йотова на въпрос по темата за отношенията НАТО-Русия. И добави, че трябва да се откажем от това да се държим като васали.

Разбрахте ли? “ И двете страни” “местят военни части”, от което се подразбира, че Украйна, която е обект на руска агресия, постъпва укоримо, като се готви да се защити от нова такава. Хубаво беше да чуем защо толкова много народи и републики избягаха от опеката на Москва и търсят закрила срещу нея в колективната отбрана в рамките на НАТО. Но не бяхме удостоени с такова разсъждение.

И без да уточнява какво иска да каже Йотова с това, че не трябва да поемаме “никакви други ангажименти”, можем да се досетим, че репликата е предизвикана от незададения въпрос в студиото дали смята, че на българска територия трябва да бъдат разпложени части на НАТО във връзка с руското дрънкане на оръжие край Украйна. Да не поемаме други ангажименти, освен вече поетите, е също така продължение на политиката на изчегъртания Методиевич, който се хвалеше, че не е допуснал американски бази в България. Президентът Радев внесе яснота с реакцията си преди два дни, обяснявайки, че тук няма такива бази – за сведение на многобройните спекуланти сред кресливите патриотари, които искат да ни освобождават от невидимите американци. Йотова сега добавя, че няма и да има такива бази ( ако зависи от нея).

Ок, разшифровахме това послание. Не беше трудно. Но какво да кажем за препоръката й да се отървем от поведението си на васали? Чий “васал” е в момента държавата, на която тя е вицепрезидент? 

1.България е член на двата най – големи и важни съюза на Запада. Присъедини се към тях доброволно и не само, че не го направи под външен натиск, но трябваше да преодолее скептицизма на някои западни партньори относно нашата готовност да членуваме в тези организации. Това наше членство, радващо се на голяма обществена подкрепа у нас, прави ли ни “васали”?

2.Може ли е един “васал” на налага вето, което да спира началото на преговорите между .ЕС и друга държава? Явно не може. Но ще ви кажа какво означава де факто да си “васал под ( прозрачно) прикритие”.

3.Типично за един васал България обслужи стратегическия интерес на Русия с прокарването на транзитен газопровод, който отслабва най-големия руски враг в момента Украйна и усилва най-васалната спрямо Москва държава в Европа, каквато е Сърбия. Без да имаме договорни отношения с Москва, пак България е тази, която подпомага с транзитни услуги през въздушното си пространство същата Сърбия, чиито президент Вучич се похвали вчера, че смята да купува още руски оръжия ( конкретно хеликоптери) и въобще – да продължава да засилва сръбските въоръжени сили, за което страната му харчи 500 милиона долара годишно повече от България. Такъв пример даде. 

3.Като чий васал се изяви Стефан Янев, бивш съветник на президента Радев и, бивш служебен премиер в настоящото си качество на натовски военен министър, който отиде да си говори приятелски с протестиращи срещу членството на България в омразния на Кремъл алианс НАТО? Прилагам като илюстрация стоп кадри
от видео, което не получи дължимото за такъв парадокс медийно отразяване, т.е. беше заметено тихомълком под килима. 

 

 

 

 

 

 

4. Васални са ни зависимостите в енергетиката, кръвоносната система на икономиката, от бившата ни метрополия. Милиардите, които България печели от износ към страните от ЕС, отиват за внос на руски газ, петрол и обогатен уран. Те ни обогатяват урана, ние обогатяваме във васални мащаби господарите на българската икономика. 

5. Васална е самата структура и съотношението в търговския ни грамаден дисбаланс с бившата ни колонизаторка. Изнасяме за нея стоки за по-малка сума, отколкото за миниатюрната Северна Македония. За сметка на това внасяме руски суровини на стойност, надхвърляща много пъти износа ни – неравнопоставеност, типична да отношенията между държава хегемон и държавица васал.

6. Дори заклети русофили, като журналистът Валери Найденов, признават ( вчера в същото студио на БНТ), че Русия е прогонила България от редица международни договори и това е принудило нашата страна да потърси защита в рамките на НАТО. Прогонила! Точно както един господар може да прогони своя васал.

7. Русия отмъстително наложи ограничения чрез мита и тарифи на български традиционен износ за нея, но нашите васали тук никога не посмяха да се оплачат публично и да кажат истината за жалкото състояние на българския експорт за огромната държава. 

8. Българските васали ревностно охраняват имперското монументално наследство на Русия и се позовават на васалната точка 14 от договора за двустранно сътрудничество 1992 г., в която Москва се подиграва на България с обещанието също да пази българските паметници в Русия- защото такива там няма. 

9. Васално поведение е когато се правиш на ловец на руски шпиони, но млъкваш покорно, когато самодържецът те зашлевява, канейки на гости в Москва обвинения в шпионаж свой виден проводник на влияние, за да го награди за заслуги към самодържието и неговото влияние в България. Премълчаха това унижение и от българската президентска институция, солидарна в снишаването с премиера.

10. Да не припомням, че доста васално изглеждаше колениченето на вицепрезидента Йотова пред руския кагебист Гундяев с патриаршеско расо на летище София през март 2018 година – нищо, че тя се опита да ни накара да се съгласим в нейно интервю от 18 март, че така се налагало по протокол, но и било израз на уважение към Руската православна църква ( същата, която десетки години поддържаше схизмата си с БПЦ за “прегрешения”, вменявани като на васална такава). https://www.vesti.bg/bulgaria/iotova-tonyt-na-ruskiia-patriarh-beshe-nep...

 

 

 

 

11. Васално е в личен план изглежда също да поднасяш благодарствено букети на Жени Живкова, внучката на бившия владетел Живков, демонстрирайки близост с нея и носталгия към “доброто старо време”.

 

 

 

 

 

12. В заключение, човек сам избира дали да се държи като васал на чужда държава и на минали величия, но когато е избран на такъв висок пост трябва да съобразява собствените предпочитания с изискванията за представителност. А не да хвърля двусмислени обобщения, които да нахранят тълкувателите на обобщения в зависимост от това какво точно искат да чуят в тази словесна шумотевица.

Не е чудно, че точно една журналистка, която омеси и занесе лично баница на предишния властелин на България в Банкя, осведоми аудиторията на БНТ вчера, че вицепрезидентът Йотова не е направила нито една грешка през първия си мандат. С такива ласкател(к)и Йотова няма нужда от врагове. Защто да те засипе със суперлативи толкова дискредитирана персона, като Мадам В ( както я нарече след дълга дружба с нея Доган), е вид омаскаряване.

https://ivo.bg/2022/01/23/%d1%87%d0%b8%d0%b9-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0...