Чипът в паспорта се опря на бандитите

Чипът в паспорта се опря на бандититеФалшификаторите не успяват засега да разбият новите международни паспорти, издадени в България. Това съобщиха с гордост от Дирекция “Български документи за самоличност” (БДС) в МВР. Коментарът им последва разкритието на “Труд”, че у нас е заловен първият сполучлив фалшификат на новите шофьорски книжки.

За две години полицейските служби в чужбина са изпратили за експертиза само един подправен наш паспорт, разказаха от БДС. Фалшификаторите успели да преодолеят една от защитите му. Но не успели да разбият електронния чип, в който са записани снимката и пръстовите отпечатъци на истинския притежател.

“Той не се е поддал на опити за манипулации”, казаха гордо полицаите. Затова измамниците унищожили информацията в чипа.

“При засичане с четящо устройство те са смятали на обясняват, че електрониката се е повредила”, предположиха ченгетата. Тъй или инак ментето на международния паспорт не се получило, за разлика от това на шофьорската книжка.

По сведения от подземния свят у нас и в чужбина престъпници, които търсят начини да се снабдят с измислена самоличност, са предлагали до 10 000 евро за български документи (при по-стария тип паспорти има данни, че цената на черно е била 2000-3000 евро - б.р.). “Майсторите” обаче им отказвали заради непробиваемия чип.

От март 2010 г. насам, когато започна издаването на новите документи, е имало общо 3 сигнала за залавяни в чужбина наши фалшиви международни паспорти. И в трите случая данните в чипа не са били подменяни.

При личните карти опитите са повече, но са елементарни, тоест - видими с просто око (виж интервюто по-долу).

Има ли пробив в защитите?

Както писа “Труд” в събота, ром с фалшива шофьорска книжка и талон към нея бе заловен от икономическите полицаи в Сливен.

Ченгетата получили сигнал, че 36-годишният Н.В. от село Камен си кара колата, без никога да е ходил на курс или да е държал изпити. На 1 март Н.В. бил спипан зад волана на неговия “Фиат Темпра” и подправената му книжка с талона - иззети. За първи път в ръцете на полицаите попаднал подобен фалшив документ от новия тип. Без да разкриват подробности, те обясняват, че ментето е изработено върху “отлична пластика”, близка по състав до оригиналната, и че то притежава почти всички атрибути на истинска шофьорска книжка. Документът бил с истинските имена на Н.В., сканирана била неговата снимка, имал и номер.

В момента криминалистите изясняват откъде и срещу каква сума ромът от с. Камен се е сдобил с фалшификата, а експертите проучват колко и какви пробиви има в защитата на шофьорската книжка.

Да пази Господ

Съселяни на Н.В. казаха, че мъжът е безработен. Много пъти бил проверяван от катаджии, без те да забележат нещо нередно в документите му. Когато местните го питали не го ли е страх да кара, без да е ходил на курсове, той им отговорил: “Аз съм вярващ. Мен Господ ме пази.” Сега Н.В. ще бъде съден по бързата процедура за фалшивия документ и може да получи до 3 г. затвор.

Ченгетата търсят цех или лаборатория на фалшификаторите на лични документи в някои от големите градове.

Опитите за имитации се виждат с просто око

- Комисар Костадинова, много ли са опитите за фалшификации на новите документи?

- Не зная дали са много или малко, тъй като до момента нямаме информация за нито един успешен опит. В повечето случаи става дума за подправяния или имитации на защитни елементи, но такива, които се разпознават с просто око. По-добрата защита бе една от главните цели при подмяната на документите. Затова и новите лични карти и шофьорски книжки се правят от различен материал, снимките са с лазерно гравиране и не могат да се подменят чрез разлепване на фолиото, каквито случаи имаше при старите. За международните паспорти и документите на чужденци, пребиваващи България, в които има чип, също липсват данни за някакви опити за фалшификация.

- В предишните години имаше съобщения, че наши откраднати документи се изнасят и подправят в други страни, например в Испания...

- Вярно е, че е имало такива случаи. Но след като през миналата година се включихме в Шенгенската информационна система (ШИС), получихме възможност данните за изгубени, откраднати или обявени за невалидни лични документи да се разпространяват в страните от Европейския съюз. При една полицейска проверка чрез онлайн достъп веднага се установява, че даден документ за самоличност е невалиден или подправен, той се иззема и следват съответни действия срещу притежателя му. Благодарение на участието ни в ШИС се сведе до минимум вероятността документ, откраднат в една държава, да се ползва в друга, както и наши граждани или граждани на други страни да фалшифицират българските лични документи.

Смятам, че всички граждани знаят, но нека пак им напомня - веднага след като установят, че документът им е изгубен или откраднат, незабавно да уведомяват полицията, за да се възпрепятства ползването на данните им за измами или някакви други престъпни цели.

- Имаше съобщения, че мобилен екип е сменил на място личните карти на хората, пострадали от наводнението в с. Бисер. Как стана това?

- Мобилен екип от Областна дирекция на МВР-Хасково бе пратен в село Бисер. Първоначално районният инспектор изготви списък от 33 души, чиито лични карти са унищожени, повредени или изгубени. После се оказа, че част от хората са си намерили документите невредими. Екипът прие заявленията на 13 души, други шестима подадоха в РПУ-Харманли. Всички те вече имат нови документи.

- Безплатна ли беше услугата?

- Разбира се. На основание Тарифа 4 от Закона за държавните такси от плащания са освободени хората, чиито документи са унищожени, повредени или изчезнали при стихийни бедствия, аварии, катастрофи, грабежи и т.н. Достатъчно е само те да представят удостоверителен документ от съответния орган - полиция, пожарна и пр.

- Предвижда ли се слагане на чип и в личните карти и шофьорските книжки?

- Чипът в международния паспорт се поставя в изпълнение на регламент на Европейския съюз. Към момента няма такъв регламент за личните карти или шофьорските книжки в ЕС. Невъзможно е да се предвиди какви ще са изискванията към 2016 г., когато у нас ще започне изготвяне на ново задание за личните документи. Засега мога да кажа със сигурност само че всички издадени документи важат за записаната в тях дата на валидност. Кампания за задължителна смяна няма да има, независимо от новите изисквания.

ЦВЕТАН ГЕМИШЕВ

6 801 000 документа издаде МВР за 2 г.

З 834 000 нови лични карти, 1 386 000 международни паспорта, 1 500 000 шофьорски книжки и 81 000 други документи са издадени от паспортните служби на МВР в последните 2 години. Общият брой е 6 801 000.

Данните са от 29 март 2010 г. - датата, на която бе въведена новата система за лични документи, до 1 март тази година., уточниха от Дирекция БДС.

“В първите дни беше много трудно и това личи от статистиката, казва шефката на дирекцията Мария Костадинова. На 29 март 2010 г. сме издали 6 документа, а на 30 март с.г. - 3. На 9 април 2010 г. броят е вече 1800. По-късно в пикови дни сме надминавали 20 000 дневно”, добави Костадинова. Тя твърди, че съотношението на броя на издадените документи спрямо броя на регистрираните опити за фалшификации у нас е изключително малък в сравнение по същия показател с по-големи страни, включително САЩ.

208 079 българи носят изтекли лични карти

Двеста и осем хиляди и 79 българи не са подменили личните си карти, чийто срок на валидност е изтекъл. Това съобщиха вчера от МВР, като данните са към 1 март т. г.

Този документ за самоличност е задължителен за разлика от международния паспорт и шофьорската книжка, които могат да се вадят по желание, припомнят от Дирекция “Български документи за самоличност ” на вътрешното министерство. Хората без валидна лична карта не могат да получават пенсии и социални помощи, административни и здравни услуги, да сключват сделки и т. н. Освен това с всеки ден забавяне всички те рискуват да бъдат глобени със сума от 20 до 150 лв.

34 705 е броят на личните карти, “изостанали” от 2010 г., а през 2011 г. той е 70 094. Само за първите два месеца на тази година изтеклите и неподменени документи са 103 208, от които към 53 000 през януари. Общият брой на личните карти, които трябва да бъдат подновени през тази година, е 310 681, сочат данните на вътрешното ведомство.

В същото време подаваните заявления в последните седмици са спаднали под 3000 над ден в страната. А в София спадът е от 1600-1700 заявления дневно до 630-640.

“Отнасяме се с разбиране към хората, които са пропуснали срока през тежките зимни месеци - каза комисар Мария Костадинова, шеф на БДС. - Именно затова до месец май паспортните служби в София ще продължат да бъдат отворени извънредно от 7 до 19 ч сутринта, а не както е нормалното им работно време от 8,30 до 17,30 ч. Така жителите на столицата, където е и най-големият брой изтичащи лични карти, ще могат спокойно да подадат заявления на отиване или на връщане от работа”, поясни Костадинова.

По думите й в момента системата работи съвсем нормално и може без напрежение да се отпечатват 15 000-20 000 документа на ден. А и законът позволява заявлението да се подаде далече преди изтичане датата на валидност. На гишетата няма да бъдат върнати дори гражданите, чиито лични карти, книжки и паспорти важат до декември т. г. или до януари 2013 г.

Седем от явните защити

В новите български документи за самоличност има над 50 защити. Най-сигурната от тях е електронният чип в международните паспорти. В него са записани биометрични данни - цифровата снимка и пръстовите отпечатъци на притежателя. Ето седем от явните защити на титулната страница в паспорта:

1. Кодирана снимка с персонални данни на притежателя, които не са видими с просто око.

2. Машинно четима зона, покрита със защитно фолио. Данните могат да се приемат само от специални уреди, с които работят службите на МВР.

3. Образ-дух на собственика с данни за притежателя на паспорта.

4. Лазерно перфориране на снимката на собственика, наблюдавано на просвет.

5. Постоянно изображение, което не се забелязва с просто око.

6. Гилошна (от фр. - водна, вълнообразна)линия, светеща в УВ диапазон.

7. Микротекстова разделителна линия, отпечатана защитна мрежа.

Наследниците на Паниковски

Малко са литературните герои, на които са издигнати паметници. Сред тях е Михаил Самуелевич Паниковски - човекът без паспорт.

Паметникът на героя от “Златния телец” се издига от 1998 г. в столицата на Украйна Киев...

Над 200 000 българи в момента са като него - без валидни лични карти. И няма сила, която да ги накара да си извадят.

Кои са тези наши сънародници?

Вероятно най-голямата група са живеещите в чужбина. Част от тях вече са натурализирани, други се легитимират с международен паспорт, трети нямат време (или пари) да се върнат в родината или да потърсят най-близката дипломатическа мисия.

Тежката зима явно е попречила на други над 100 000 души да посетят паспортните служби от Нова година насам.

Така изглежда макрорамката на проблема. Невъзможно е да узнаем как живее всеки един от хората без паспорти. От литературата ни е познат само Паниковски. Неговата мечта е да забогатее, да си направи златни зъби и да се ожени. Тогава ще му трябва паспорт.

Труд