Чуждестранният легион с изненадващ десант в Естония заради руските провокации (видео)

Френските въоръжени сили са извършили десант с участието на бойци от Чуждестранния легион на територия, заета от естонската армия, след което заедно с естонците са провели тактическо учение. За операцията под кодовото име Thunder Lynx съобщиха в социалните си профили френското Министерство на отбраната и Чуждестранният легион. Десантът и последвалото учение са отговор на последните провокации на Русия срещу Естония, при които Кремъл реши да симулира ракетна атака и наруши въздушното пространство на балтийската държава.

Според това, което е официално съобщено до момента от французите, през нощта на 21 срещу 22 юни самолет военен самолет А400М е излетял от 123-та Авиобаза "Орлеан – Бриси" във Франция и е кацнал в френската авиобаза "Солензара" край Вентисери на остров Корсика. След междинното кацане е поел курс към Естония. На борда на машината са се намирали 100 военнослужещи от състава на 2-ри Чуждестранен въздушно-десантен полк. Бойците от чуждестранния легион са извършили десант.

Според анализатори става въпрос за блиц операция, при която в рамките на 6 часа парашутистите, които са част от 11-та въздушно-десантна бригада е трябвало с елемент на изненада да се включат във военно учение с естонските части. Целта е да демонстрира възможностите на Франция да реагира за кратко време в подкрепа на съюзник.

"Франция е надежден, сигурен и подкрепящ съюзник и решително се ангажира да укрепва възпиращата и отбранителна роля на НАТО на източния фланг в Европа" – се казва в съобщение на френското военно ведомство в социалните мрежи.

 
 

Чуждестранният легион е елитна бойна част от структурата на Сухопътните войски на френската армия, в която могат да служат изключително чужди граждани. Известна е с твърдите методи за обучение и бруталната дисциплина, като разполага с най-модерното оборудване и въоръжение. Всяка година желание да се включат в легиона заявяват над 6 хиляди души, но от тях само 850 стават част от формацията. В редиците на Легиона има около 8000 бойци от 150 националности.

В днешно време Легионът се мобилизира там, където Франция защитава интересите си в рамките на НАТО или ЕС или където има опасност за френски граждани. Командата за използване на легиона се издава еднолично от френския президент, на когото е подчинен Чуждестранният легион.

https://offnews.bg/sviat/chuzhdestranniat-legion-s-iznenadvasht-desant-v...