You are here

Чужди медии за убийството на българската журналистка

България е потресена от бруталното убийство на 30-годишната журналистка от Русе Виктория Маринова, пишат днес редица международни медии. Ето отзивите в немскоезичните издания:

 

Германският „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ помества статия, в която излага известното до момента за престъплението, както и за работата на Маринова като водеща на телевизионното предаване „Детектор“. „Дали убийството има връзка с професионалната ѝ дейност, засега не е ясно. Както информира АФП, българската полиция не смята това за твърде вероятно. Прокуратурата обаче обяви, че разследва във всички посоки“, пише изданието.

Австрийският „Дер Щандарт“ предлага обширна статия на Маркус Бернат, в която се посочва, че българското правителство и повечето големи медии в страната смятат убийството на телевизионната журналистка за обичайно битово престъпление. Австрийската медия все пак смята, че е възможно убийството да има политически подтекст, тъй като последното предаване на Виктория Маринова е било на тема корупция. „С това тя навярно си е спечелила не само приятели“, посочва „Дер Щандарт“.

Изданието пояснява, че гости на предаването са били журналисти, разследващи предполагаеми злоупотреби на европейски пари – става дума за Димитър Стоянов от сайта „Биволь“ и колегата му Атила Биро от RISE Project Romania, които са били арестувани по време на тяхно разследване за корупция при разпределението на средства по европейски проекти от „Джи Пи груп“.

Че убийството има връзка с работата на Маринова, са убедени и колегите на журналистката от Русе, отбелязват швейцарските „Тагесанцайгер“ и „Дер Бунд“. По повод т.нар. „Джи Пи Гейт“ изданията пишат следното: „Между 30 и 40% от средствата на европейските Фондове за регионално развитие явно преминават в ръцете на различни консултантски фирми в България, а оттам – чрез сложна мрежа от фирми – се разпределят измежду местните политици. Поради това финансираните от ЕС проекти, например строежът на пътища, се изпълняват некачествено, което вече е водило до смъртни случаи“, коментират швейцарските издания.

От Европейската федерация на журналистите също публикуваха съобщение в Туитър, в което посочват, че последният материал на Маринова е бил свързан с корупцията в държавата. Германският вестник „Меркур“ подчертава, че убийството е станало непосредствено след като журналистката е започнала да води ново предаване с разследващ характер.

Новинарското предаване на германската обществено-правна телевизия „Тагесшау“, телевизия NТV, както и редица други издания припомнят, че България в момента се намира на 111 място в класацията за свобода на печата на „Репортери без граници“ и че по този показател България е на последно място сред всички държави от ЕС. „Шпигел онлайн“ допълва още, че в България е често разпространено и насилието срещу жени.

Директорът на „Репортери без граници“ Кристиан Мир отблязва в Туитър, че убийството на Маринова е вече третото брутално престъпление срещу журналисти от ЕС само в рамките на една година. Съобщение в Туитър пусна и председателят на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, който написа, че е шокиран от бруталното убийство в България и че настоява за спешно и задълбочено разследване от страна на българските власти.

https://www.dw.com/bg/%D0%BE%D1%82%D0%B7%D0%B2%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%82-%...