You are here

Шарани винаги ще има

Александър Карагеоргиев

Още си спомням как се смях, когато четох новината, че ЕС щял да забранява снежните човеци, защото били само бели и това накърнявало емоциите на хората от други раси. Тази медийна заигравка с политическата коректност беше обиколила скоростно социалните мрежи, преди да се появят първите гласове на разума, които да зададат важния въпрос – „Абе вие луди ли сте да вярвате на тази глупост?!“

Разбира се, вярващи се намират винаги и сравнително лесно.

Още по-лошо – със сигурност има все още хора, които са прочели тази информация и продължават да си мислят, че тия… в Брюксел са откачили до такава степен, че да забранят снежните човеци заради тая пуста толерантност.

В този конткст появата на новата фактчекинг платформа на ЕС, която събира флашивите новини и ги опровергава, е добра идея, но тя ще помогне, но само на повърхностно ниво.

Един от основните проблеми на фалшивите новини е, че те са скандални и будят сериозна реакция в читателите (които по навик не си задават въпроса дали написаното е вярно), те достигат до далеч по-широк кръг от хора, отколкото което и да е опровержение.

Те просто са по-интересни от опровержението, по-развлекателни и будят повече емоция.

Фалшиви новини е имало винаги и винаги ще има. С появата на интернет, социалните мрежи и новите технологии като цяло, разпространението им само стана по-лесно. И ако някой в началото се е надявал, че появата на всичко това ще даде свобода на информацията, която да пребори слуховете, да донесе истината до всеки човек и да освободи хората от негативните влияния на пропагандата, днес едва ли има някой толкова наивен.

Единственото, което ти трябва, са елементарни познания за това как работи интернет и онлайн медиите, познаване на актуалните събития и на актуалните страхове и дразнители. Останалото е само творчество.

Следвайки тези принципи в доктрината „Герасимов“ на руската военна стратегия, поставяща конвенционалните оръжия на заден план за сметка на информационната война, Москва постоянно засилва позициите си. Кеф ти черни снежни човеци, кеф ти забрана за кръщенетата. Пропаганда да се лее, Кремъл черпи.

И у нас, и в Европа никога не са липсвали сайтове, които чрез скандални новини да търсят посещения.

Съществуват и медии, които вярват в братската дружба с руския народ, нищо че в нея Русия играе ролята на Големия брат.

Оттам нататък, доброволно или в търсене на повече кликове, посоката е услуга на кремълските интереси. Които предпочитат разединена Европа, отколкото единен Европейски съюз, налагащ повече санкции на Москва. Затова пропаганда.

ЕС като цяло не се радва на кой знае какво доверие. У нас още преди да влезем в блока, не липсваха митове за Брюксел – че иска да ни спира шкембето, домашната ракия и деколтетата на сервитьорките, например. Все неща, дълбоко залегнали в душата българска. Покрай тази митология вървят и фалшивите новини.

Щом си склонен да повярваш, че ЕС е способен да ти отнеме най-ценното („И шкембето люто, горещо ми е най-любимото нещо“, както пееше поетът), значи ще повярваш и на всякакви други подобни информации, особено ако паралелно с това от редица медии и медийки те заливат със соцталгия, колко велика е Русия при Путин и как въобще трябва твърда ръка, а не тоя лигав и изнежен Европейски съюз.

И няма достатъчно добра информационна кампания, която да се бори с тези фалшиви новини и с лъжите по ефективен начин.

Поне докато не се решат първоначалните проблеми – недоверието, проблемите със сигурността на ЕС, липсата на разбиране за това как той функционира, прекалената бюрократщина и т.н.

Защото фалшивите новини разчитат на вече съществуващата неприязън и само я усилват. Истински добрата пропаганда атакува вече съществуващи проблеми, раздува ги, изкривява ги според мисията си и ги набива в очите на хората.

Затова и най-доброто решение за ЕС е да си „изчисти къщата“, да определи какъв точно ще е пътят пред Обединена Европа. Ако нещата вътре са стабилни, фалшивите новини ще предизвикват само смях, а хората ще са далеч по-имунизирани към тях.

А дотогава, както е казал дядо Вазов, не вярвайте на всичко, което го пише в нета.

kafeneto.wordpress.com