Шведски терористи преминали военна подготовка в Русия

Следствието разполага с фотографии, на които подсъдимите, чиито имена не се съобщават, са във военна униформа и държат в ръцете си автомати Калашников

Обвинените за три взрива в Швеция са преминали военизирана подготовка в Русия, съобщи шведския прокурор Матс Юнгквист.

Първият от серията взривове е на 11 ноември 2016 година в сградата на шведска лява организация. На 5 януари 2017 година взрив в бежански център в Гьотеборг рани сериозно един от служителите му. Третата бомба е открита на 25 януари тази година на територията на къмпинг, в който са насдтанени бежанци. За щастие бомбата е повредена и не успява да се взриви.

По думите на Юнгквист, терористите на възраст между 20 и 50 години са поддържали контакти със скандинавската радикална национал-социалистическа организация „Северна съпротива“. 

Двама от подсъдимите са преминали военно обучение в лагера на „Руско имперско движение“ край Петербург.

"Обвиняемите са преминали интензивен курс на военна подготовка", пояснява прокурорът.

Следствието разполага с фотографии, на които подсъдимите, чиито имена не се съобщават, са във военна униформа и държат в ръцете си автомати Калашников.

Вестник Dagens Nyheter, лидерът на „Руско имперско движение“ Станислав Воробьов лично е посещавал Швеция, а групировката му е финансирала „Северна съпротива“.

Анализатори подчертават, че всички така наречени руски националистически групировки се наблюдават и управляват от ФСС. 

Göteborgs-Posten пише, че подготвяните от ФСС терористи са се върнали от Русия в Швеция през август 2016 година и два месеца по-късно започват подготовката и изготвянето на бомбите.

Те са обвинени в опит за убийство и заплаха на обществената сигурност.

http://www.faktor.bg