Швейцария – България на Алпите

 

В Швейцария са разкрили, че едни швейцарци, имащи власт и пари, са измъчвали други десетки хиляди швейцарци чрез затвор, въдворяване в психиатрии и прочее мерки за насилствено “вкарвани в пътя”, който България отдавна е извървяла. https://www.vesti.bg/sviat/v-shvejcariia-sa-izmychvali-brutalno-hiliadi-nevinni-hora-6105675

В началото на 90-те години противниците на присъединяването на България към НАТО и ЕС издигаха лозунга да станем “Швейцария на Балканите” – не чак като жизнен стандарт, което очевидно беше невъзможно в исторически обозримото бъдеще, но именно като страна, която страни от западните съюзи.

Не веднъж съм се шегувал горчиво по този повод, че общото между нас и швейцарците са предимно красивите планински, алпийски пейзажи.

Оказва се обаче, че имаме и други общи черти. Те напоследък се набиват на очи по линия на модния консерватизъм, зад който у нас се подредиха доста от онези новоизпечени традиционни консерватори на печени чушки, открили консерватизма като смокинов лист за също така традиционната си съпротива срещу правото на различните хора да бъдат различни.

Общото по тази линия се видя от факта, че и в Швейцария преобладаващите консерватори отхвърлиха Истанбулската конвенция.

Фактът е, че Швейцария и нейният прословут неутралитет са плод на рядко срещано вековно международно разбирателство в сърцето на свадливата някога и войнолюбива Европа, не може да откаже обаче нашите мечтатели да искат да станем неутрални като швейцарците.

Те даже и в ООН не членуват, ще ви кажат с възторг копнеещите тук по евразийския тип демокрация на силната ръка, слабата опозиция и винаги средната позиция между Изтока и Запада, която обаче е възпирана у нас от проклетото ни членство в двата големи западни съюза.

Сега новите разкрития на общото ни минало, белязано от репресии срещу аутсайдерите в обществото, разкриват и неподозираният досега феномен: май вместо ние да станем Швейцария на Балканите, тя е станала България на Алпите.

Е, освен по тежестта на златото в банките и пачките в портфейлите на широките народни маси, все пак се различаваме в още нещо: швейцарците са започнали разследване на споменатите репресии в миналото. И имат шанс да успеят като се знае, че там държавата поощрява доносничеството срещу съседите като проява на гражданска доблест.