Швеция е в готовност да ни продаде изтребители с 40 години живот

Шведската компания СААБ е в готовност да предложи гъвкави финансови решения за продажбата на нови изтребители за българската бойна авиация.

 

На пресконференция в София представители на компанията представиха основните параметри по евентуалната сделка. 

В мандата на служебното правителство на Огнян Герджиков приключи работата на междуведомствена работна група, която обобщи постъпилите оферти. С протокол на първо място беше класирана СААБ с изтребителите "Грипен". На второ място беше поставено предложението португалските изтребители втора ръка F-16 MLU с логистична поддръжка от САЩ, а трети са употребявани Eurofighter Typhoon от Италия.

Предстои правителството да започне преговори, като в зависимост от постигнатите договорености ще бъде избран окончателният победител. 

Директорът на СААБ за Европа Магнус Луис-Олсон каза, че компанията очаква да бъде поканена за преговори след летните месеци. "Ако България иска нов изтребител в кратки срокове, очевидно е, че разговорите трябва да започнат скоро", обясни Олсон и добави, че до момента процедурата по избор на изтребител е била прозрачна. 

 

Той обаче каза, че до момента правителството не е търсило контакт с тях и ръководството на компанията се информирало за напредъка по проекта от медиите. 

Олсон подчерта, че предимството на шведската оферта е, че в нея ще бъдат включени разходите по екипировката и обучението на пилотите. В същото време компанията предлага и гъвкаво финансово решение и изплащане на самолетите за няколко години. Предимството на "Грипен" е също, че са напълно съвместими с НАТО, а животът, който им дават от компанията, е 40 години. 

offnews.bg