Шефът на НАП: Не ми дръжте сметка за проверката на „Лукойл“

„Ма не ми дръжте сметка! Когато приключат“. Така шефът на Националната агенция по приходите Румен Спецов се обърна към председателя на гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. Гражданският активист отиде лично да попита Спецов кога ще приключат проверките на данъчните срещу притежаваната от руската компания петролна рафинерия в Бургас.

БОЕЦ сезираха НАП с обобщен сигнал за публично известните факти около плащането на данъци от Лукойл.

Сега Спецов коментира с видимо нежелание, че това са сложни ревизионни производства, които изискват време. До момента е проверена 2014 година, а вече се работело по 2015 г.

„Вашият сигнал не означава, че аз мога и трябва да казвам всички подробности. Не са приключили, но се работят. Не са приключили, не че няма резултати“, каза Спецов пред Георги Георгиев от БОЕЦ, който бе придружаван от екипа на сайта „Биволъ“.

В края на ноември миналата година Спецов даде интервю за румънския вестник Libertatea,в който обясни, че НАП проверява активно българския бизнес на руския петролен гигант „Лукойл“.

„Ще ви дам пример от областта на петрола, по която работим от няколко месеца. Намерихме голяма петролна компания, която повече от 10 години отчита само загуби. Имате я и тук, в Румъния. Тя е руска, но около нея има цял куп компании, включително български. Парите циркулират между тях по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария, другаде, в офшорни компании. Десет години без печалба, когато сте гигант на българския пазар, имате бизнес и в Румъния – как е възможно това?“, казва Спецов в интервюто.

Шефът на данъчните не назовава пряко „Лукойл“, но на българския пазар няма друга голяма руска петролна компания, която би могъл да визира.

“Лукойл“ притежава най-голямата петролна рафинерия на Балканите. Впечатляващото е, че дружеството “Лукойл Нефтохим България“ не плаща данък печалба в България, защото не отчита печалба. Между 2006 и 2020 г. има само три години, през които компанията отчита печалба (2007, 2016 и 2017 г.). Всички останали години са губещи и с огромни суми. Последният отчет е от 2020 г., когато компанията обяви загуба от над 255 милиона евро.

Българският енергиен експерт Васил Начев коментира преди месец, че цената на руския петрол Urals, използван от рафинерията на Лукойл в България, е с 37 долара за барел по-евтина от Brent.

„Комисията за защита на конкуренцията трябва да поеме ролята и да провери механизма, по който се формира тази цена. Там имаме посредник. България обаче мълчи за вноса на петрол, преработен в рафинерията“, каза той.

Около 60% от горивата за българския пазар се преработват в рафинерията на “Лукойл“. Компанията притежава близо 70% от складовете, в които се съхраняват горивата на конкурентни компании и има много голямо влияние в България.

Мартин Владимиров, енергиен експерт в Центъра за изследване на демокрацията, обяснява защо “Лукойл България“ трупа загуби и не плаща данък печалба в България.

Посредническата компания при търговията с петрол за България е “Литаско“, която е мажоритарен акционер в “Лукойл Нефтохим България“. Това е компания, регистрирана в Швейцария, купува суров петрол от руския Лукойл и го продава на рафинерия в България. Зад трите компании стои практически един собственик. Целта на брокера е да купува евтино и да продава скъпо.

„Разликата отива в Litasco в Швейцария, където има много нисък данък върху печалбата и има законови опции, които позволяват тази печалба да не се облага с данъци и да отива директно в Русия. По този начин печалбата остава в Русия“, каза Владимиров пред. “Свободна Европа“.

През февруари тази година хората от БОЕЦ се срещнаха и с вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който им обеща да разпореди редица данъчни ревизии. Сега БОЕЦ напомнят за обещаните проверки на Лукой, на депутата от ДПС Делян Пеевски и аферата с къщата в Барселона.

https://euractiv.bg/section/%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b8/n...