Шулц: "Да не позволяваме на Ердоган да ни изнудва"

Да не клякаме пред турския президент, призова кандидатът за канцлер на германските социалдемократи. В ексклузивно интервю за ДВ Мартин Шулц се обяви и за развалянето на сделката с Турция за бежанците, ако се наложи.

Осем дни преди парламентарните избори в Германия кандидатът за канцлер от Социалдемократическата партия и неин лидер Мартин Шулц отново отправи остра критика към турския президент Ердоган. В решителната фаза от предизборната борба той даде интервю за ДВ във Фрайбург и отговори на въпросите на главната редакторка Инес Пол и водещия Джафар Абдул Карим.

 

Положението с човешките права в Турция е неприемливо, заяви Шулц: "Ако утре решите да заминете за Турция, за да правите репортаж, не мога да Ви гарантирам, че няма да се окажете в затвора", каза лидерът на германските социалдемократи. В момента няма много смисъл да се разговаря с президента Ердоган. Преди това Шулц нееднократно беше обявил, че е за прекратяването на предприсъединителните преговори с Анкара за членството на Турция в ЕС. Ако няма друг изход, той би подкрепил и прекратяването на сътрудничеството с Турция по въпросите на бежанската политика: "Във всеки случай няма да се огъна пред Ердоган. Не бива да се оставяме да бъдем изнудвани", каза Мартин Шулц.

За обща европейска миграционна политика

Ако бъде избран за канцлер, Шулц ще говори в прав текст също и със страните-членки на ЕС, които отказват да приемат бежанци. По отношение на Унгария, например, може да се използва европейското финансиране: през следващите 7 години предстои да бъдат разпределени общо около 900 милиарда евро. "Солидарността е принцип - и това важи както за финансирането, така и за приема на бежанци", посочи Шулц.

По-нататък той се обяви за въвеждането в Европа на миграционни правила с твърди контингенти и квоти. Законите за даване на убежище обаче не трябва да бъдат променяни. А що се отнася до африканските държави, включително недемократичните, сътрудничеството с тях може да намали мигрантските потоци към Европа. Но това трябва да става само с участието и под контрола на международните организации, допълни Шулц. 

"Меркел се грижи само за статуквото"

Deutschland wählt DW Interview mit Martin Schulz (DW/R. Oberhammer)

Мартин Шулц отговаря на въпросите на главната редакторка Инес Пол и водещия Джафар Абдул Карим

Броени дни преди гласуването, Мартин Шулц изостава значително от канцлерката Меркел в нагласите на избирателите. Но той не се предава и дори я атакува: "Ангела Меркел се грижи само за статуквото на принципа: живеем добре в тази страна. И това е вярно - наистина живеем добре в тази страна. Но искаме да живеем добре също и утре. Затова трябва да кажем на народа накъде вървим." Много хора са притеснени от това по какъв път върви страната, и тези притеснения обхващат също и консервативно настроените среди. На мястото на Меркел преди две години - в разгара на бежанската криза - Шулц би направил телевизионно обръщение, в което да разясни на хората причините за политическите си действия. "Възможно е там да бъдат казани и неща, които не се харесват на хората. Например аз бих посочил, че това е само една малка част от онова, които трябва да направим още през следващите години." Като цяло на политиката не ѝ е стигнал куражът да каже на хората, че в днешния бързо променящ се свят вече нищо не е такова, каквото е било.

Ниският рейтинг не го притеснява

Запитан дали не е разочарован от това, че почти няма шансове на тези избори, Мартин Шулц отговори: "Добре се чувствам, честно. Съжалявам, но трябва да ви разочаровам. Вътрешно съм балансиран!".

Що се отнася до това кого от лидерите на другите политически партии той би взел със себе си на самотен остров, без много да се колебае Шулц посочи шефа на Зелените Джем Йоздемир: "Него познавам най-добре, той беше с мен в Европейския парламент. Това е един прекрасен човек."

http://www.dw.com/bg/%D1%88%D1%83%D0%BB%D1%86-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-...

Tags: