Ще получат ли руските туристи специално отношение тук като приносители на китайския вирус?

Управлението на “русофоба” Методиевич издигна в ранг на държавна политика и обект на междудържавни преговори въпроса за руските туристи в България, макар техният дял отдавна да е маргинален спрямо гостите от други държави. С никоя от тези други държави обаче не се водят преговори между министри и институции със специален акцент как да бъдат улеснени чуждите туристи в България. Че и в изблиците на самия премиер редовно се съдържаше данък “братска любов” към Русия с неизбежното споменаване на руските туристи като нейно съвременно лепило.

И точно сега, когато наистина има нужда от специално внимание към вносителите на китайския вирус от държавата с най-слаба кампания по ваксиниране в света, шумно прокламираният интерес и постоянната руска претенция за специално отношение към туристите, благоволили да си похарчат инфлационните рубли у нас, изчезна от радарите на институционалното внимание.

Според актуално социологическо допитване в Русия 71 на сто от гражданите на страната декларират, че не могат да си позволят да платят за лятна ваканция. В духа на тази нерадостна картина руската държава забрани полетите до редица държави и за останалите тридесетина процента руснаци, които биха могли да си го позволят. Освен водещата за руския международен туризъм дестинация Турция, сред забранените страни доскоро беше и не толкова обичаната от руските туристи България. Това обаче не сломи надеждите на говорителите на бранша да се появят “братушките”- почти като генерал Столетов на Шипка в решаващата фаза на боя с турците с по двама души на кон. 

И ето, че Москва склони да пусне гражданите си да летуват в България. Вече има резервирани полети за началото на истинския летен сезон. Как точно те ще “спасяват” сезона не е ясно, но още по-неясно е как ще им бъде попречено да ни доставят нови порции от китайския грип, който върлува в Русия с шампионски темпове, при които се очаква до броени дни леглата в интензивните отделения в московските болници да бъдат заети напълно.

От незапомнени времена (  понеже от началото на съветската окупация на България изминаха години колкото един човешки живот) “братушките” изискват специално отношение в държавата, която не признават за чужбина от вроденото им от век и половина чувство за собственост върху хората и земите ни. Но дори и при т.н. социализъм западните туристи получаваха по-добри условия за своята българска туристическа авантюра. Докато съветските другари и другарки пристигаха и се движеха на групи под невидимия за външния наблюдател конвой на някои и друг цивилен съветски копой, западните туристи се радваха на специално индивидуално внимание в отделни барове, хотели, магазини и дори цели плажове и затворени комплекси. Защото бяха приносители на валута.

Така е и днес в острова на (не)свободата Куба – споменавам факта заради устойчивостта на комунистическото лицемерие да се говори едно, на да се върши друго по принуда. Защото брътвежите за светлото бъдеще са едно, а съвсем друго е да свържеш двата края в рамките на икономика, водена от брътвежи.

Въпросът е: ще дръзнат ли сега българските власти да приемат наистина специални мерки за сигурност срещу руските приносители на китайския грип или отново ще действат на принципа “шамар да е, аванта е – щом е руски”.

Апропо, от думите на Байдън разбрахме за главното му впечатление от срещата му с Путин на 16 юни в Женева. Путин се страхува от Китай, резюмира американският президент. Колаж в руските социални мрежи илюстрира китайско-руската връзка, към която може да се добави и китайски произход на пандемията, оказала се най-тежка и продължиелно именно в Русия.

“Стопанино, не ме унищожавай”, казва Путин на Си Дзинпин.

Ще получат ли руските туристи специално отношение тук като приносители на китайския вирус? – Иво Инджев / Ivo Indzhev