You are here

Ще се намери ли някой да сезира Конституционния съд. С държавна пита Вяра правят.

Не мога да намеря този пост, изчезнал е, за това още веднъж. Ако пак изчезне - значи съм засегнал някого.
Опрощаването на дълга на мюфтийството към НАП е противоконституционно - нарушава член 13 най-малко по две линии. 
Първо, държавата е отделена от религиозните институции, т.е. няма право на намеса, включително чрез привилегии или дискриминации. Защото това поставя другите вярвания и религиозните общности в неравностойно положение. Как са решили че само на мюфтийството се опрощават данъци, а не на православната църква, на католиците, на протестантите, на еврейската религиозна общност, на евангелистити и т.н. 
Второ, защото тази намеса се използва с политическа цел - от ДПС и ГЕРБ.. Дори не само политическа, но и основно партийна. Конституцията изрично го забранява.
Разбирам че искат да прекъснат зависимостта от финансиране на БПЦ от Руската православна църква и на мюфтийството от Турция, но това не трябва да става за сметка на нарушаване на Основния закон на страната
Ще се намери ли някой да сезира Конституционния съд.
И БПЦ и мюфтийството трябва по-добре да си управляват парите и имотите, пък и ДПС вместо да кара държавата да опрощава данъци, да бъдат така добри Доган и Пеевски да се лишат от стотиците милиони лично богатство и да споделят тежестта на финансиране на мюфтийството. С държавна пита Вяра правят.

Ilian Vassilev

Фейсбук

колаж : "Под лупа"