ЩЕ СИ ПРАВИМ БРИЧКА-КАРУЦА ВМЕСТО СЪВРЕМЕНЕН АВТОМОБИЛ

Grigor Lilov 

 

Коалиционните преговори за кабинет: енергетиката - мощни реактори на площадката в АЕЦ „Козлодуй”. Новите реформатори възкресяват многомилиардната стара атомна афера.
.
Днес на преговорите за енергетиката харвардците категорично се обявиха за нова ядрена мощност у нас. Заяви го Асен Василев.
„Има такъв народ” е против. ДБ (Мартин Димитров) иска преди каквото и решение да се вземе за ядрена мощност, да се направи нов правен и икономически анализ. Другите партии са „за” и посочват АЕЦ „Козлодуй”, където да се монтират реактори по 1000 мегавата мощност.
За АЕЦ „Белене” вече не се говори.
Преди три години – през 2018 г на тази дата пуснах следния пост:
БРЮКСЕЛ ЩЕ РЕШАВА ЗА АФЕРАТА БЕЛЕНЕ
**** Това енергийната министърка Теменужка Петкова няма да съобщи на парламента, представяйки "инвеститорския интерес" за АЕЦ "Белене"
Аферата "Белене" отново се завъртя в оборот, но сега вече е на път окончателно да изгасне. Защото в нея се намеси Еврокомисията.
Линк:

https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/1919086031540660

А относно вторият ни доставен реактор, който въобще не е доставен, вижте този пост за лъжата:
Лъжата втори атомен реактор
ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ
**** Корабът, уж натоварил вторият реактор за Белене, по това време е бил на другия край на света. Видео
Линк

https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/1925513987564531

Дано Брюксел реши така и за аферата АЕЦ Козлодуй!
И дано лобито на западни концерни, които ще доставят оборудване (апаратура, системи за управление) не надделее над забрана за сигурния нов Чернобил в Козлодуй.
.
Защо нов Чернобил?
С антика-реактор на 40 години, засегнат от времето и с корозия, а по някои данни и с лека, уж безопасна деформация на корпуса никакви съвременни системи не могат да предотвратят немислимото. Няма как да натиснеш спирачката – липсва, когато вместо да търкаляш БМВ си взел каруца, в която е впрегнат див необязден жребец!
В развития свят никой не планира вече да строи нови атомни централи с реактори по 1000 и повече мегавата.
На дневен ред излизат така наречените малки модулни реактори, които са и далеч по-безопасни (вкл. и Русия се ориентира към тях).
В света от някои по-стари типове подобни маломощни реактори има над 150 броя (до 300 мегавата), основната част от които се използват във военно-морските флотилии. За всичките тези години има само няколко инцидента заради основна причина в атомната енергетична установка, като сериозната авария на реактор като първопричина с опасност от ядрена експлозия е само една - на съветската подводница К-19 на 4 юли 1961 г. (има ядрени инциденти, но само като последствие от други, неядрени)
Модулните са новия етап в развитието на тази техника. Те са водно-водни; високотемпературни с газово охлаждане; с бързи неутрони, които могат да използват отново извлечените от отработеното ядрено гориво уран и плутоний; с разтопени флоурни соли, използвани и за гориво към обогатения уран и за охладител. Работи се и по иновативни технологии като "бягаща вълна", в която инвестира Бил Гейтс.
 
В момента три граждански руски проекта, индийски и пакистано-китайски са в експериментална експлоатация, а други два са процес на изграждане и очакванията са да бъдат въведени в експлоатация следващата и по-следващата година. Полша вече сключи споразумение със САЩ за изграждане на такива станции с модулни атомни реактори на нейната територия.
Всички учени, експерти и големи световни концерни в тази област са категорични, че те са БЛИЗКОТО БЪДЕЩЕ на ядрената енергетика, а не динозаврите като тези в АЕЦ Козлодуй.
 
Следователно в българския случай ще си направим за някакви нужди каруца, когато има не само автомобили с бензин и дизел, но и още по-съвременни електрическите коли.
.
НУЖДАТА ЗА НАС С НОВИ ЯДРЕНИ СВРЪХМОЩНИ РЕАКТОРИ Е ОЛИГАРХИЧНАТА ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ДАЛАВЕРАТА.
Сякаш не стигат изхарчените милиарди и милиарди от ТодорЖивковото време насам, в прехода и доскоро.
.
Ако решението на преговорите е нова голяма ядрена мощност, това означава, че ПП „Продължаме промяната” се превръща заради създаване на нов кабинет в ПП - „Продължаваме подмяната”.
Означава, че на каруцата България изборите закачиха нов лъскав трибагреник вместо вече овехталия и изпокъсан. Но каруцата пак си остава каруца.
.
Факт, готвят се яко да ни прекарат!
Разбрахте ли? В името на създаване на толкова необходимото ни иначе правителство дори „Продължаваме промяната” е готова да направи компромис, който според мен е извън допустимия.
Тази далавера ще ни струва едни нови 7 милиарда евро (по над хиляда евро – над две хиляди лева за всеки човек, вкл. и на всяко бебе) и ток на стойност (по сегашни цени) около 60 стотинки. Да напомня, че и ГЕРБ е на същата позиция за нов АЕЦ в Белене или нови реактори в Козлодуй и я защищаваше със зъби и нокти.
И в 2035 година, когато родната "нова" каруца на ядрената ни енергетика заработи, ток-виж довтаса онзи „лош” Брюксел да ни я спре като неотговаряща на изискванията – като четирите съветски реактори в Козлодуй с не толкова безопасен модел. .
Опомнете се!
Стреснете се!
Освен милиардите, които ще загробите, искате България да си построи свой вероятен Чернобил!
 
Фейсбук