Юлияна Плевнелиева проговори

Юлияна ПлевнелиеваСпоред Юлияна Плевнелиева дебелашките изказвания на премиера са уронили веднъж престижа на Росен Плевнелиев и веднъж на Президентството като институция.

"Стремя се да живея така, както съм живяла и преди, като не допускам външни фактори да оказват влияние върху мен, и живота на моето семейство.

Смятам, че съм надраснала глупавата зависимост характерна за голяма част от българите - „Ама какво ще кажат хората." Хората могат да говорят каквото си искат, но аз не съм длъжна да се съобразявам с тях", казва в първото си откровено интервю пред "Капитал" Юлияна Плевнелиевa във връзка с това, че  основна тема в медиите стана нейната липса.

президентството няма такава служба като първа дама и съответно задължения произтичащи от нея. Аз не съм се кандидатирала за първа дама, не съм поемала ангажимент към никого и съответно не виждам защо трябва да променя начина си на живот според очакванията които журналистите втълпяват на хората. Ами, ако президент беше станала жена, тогава мъжът и ли щеше да е първата дама на Юлияна Плевнелиева и Росен Плевнелиеврепубликата, щеше да ходи по коктейли и да си бъбри с другите дами от „висшето общество"? Смятам, че това е някаква патриархална отживелица и доста сексистко очакване", казва още Юлияна Плевнелиева.

Не смятам, че да си президент на българите е някакъв особен успех. Ако сте били внимателни, сте забелязали, че и любимият на мнозина премиер изказа подобно мнение. Ще цитирам по памет - „Който и да бях посочил щеше да стане президент!", това каза премиерът след изборната победа. Това бе огромна обида, присъща на екземпляри от чиито среди произлиза г-н Бойко Борисов. Но той дори не осъзна последиците на дебелашкото си изказване. Именно тези негови думи урониха веднъж престижа на мъжа ми, втори път престижа на институцията и накрая поставиха под съмнение интелигентността на обществото. Изборът на президент бе сведен до един фарс. До цирк, а аз отказвам да съм част от този цирк. Тъй като според неговото изказване излиза, че този успех е изцяло негов, а не на мъжа ми, то явно, че моето присъствие не бе необходимо, а бе необходимо това на силната жена до Борисов, но тъй-като и тя липсваше, то явно думата успех би трябвало да я сложим в кавички. Ние жените не обичаме цирковете и аз отказвам да играя ролята на силната жена, забавляваща публиката в цирка на премиера. Ще трябва доста да почака. Аз от самото начало бях против подобна кандидатура, както и въобще против обвързването му с този индивид Борисов. За съжаление мъжът ми е идеалист и смята, че би могъл въпреки всичките недостатъци на премиера да работи за бъдещето на България. В самото начало, ако си спомняте, той беше против кандидатирането си за президент, но в последствие видя в това възможност да се отскубне от премиерските лапи и да изрази собствените си виждания относно политическата, икономическата и социална среда в държавата, и да работи за тяхното подобряване. Ние сме модерно и свободно семейство, което цени свободата на партньора, затова аз уважавам неговият избор дори и да не го подкрепям, както и той уважава моят избор да не играя ролята на първа дама", казва още Юлиана Плевнелиева.

novini.bg