Юлияна Плевнелиева - съпругата на Плевнелиев

Юлияна Плевнелиева - съпругата на ПлевнелиевЮлияна Плевнелиева защо Росен Плевнелиев така упорито крие съпругата си. „ШОУ” единствен научи каква е истинската причина красавицата Юлияна Плевнелиева да стои извън светлините на прожекторите, където по принцип е мястото на съпругата на президента.

Според близки до бъдещия президент една от причините за това е банална - огромната ревност, която Плевнелиев изпитва към 11 години по-младата си съпруга. Самият той отговаря уклончиво на въпроса защо бъдещата Първа дама не беше до него по време на предизборната му кампания: “Не съм видял да има избор на първа дама или първи съпруг. Ако бъда избран за президент, и съпругата ми, и аз искаме децата ни да имат нормално семейство и нормален живот. Така че няма да видите жена ми да бъде спонсор на модни ревюта или да организира благотворителни чайове за скучаещи съпруги”, заяви неотдавна Росен Плевнелиев. Зад тези му думи мнозина негови познати от Благоевград пък разчетоха лютата му македонска ревност към младата му и красива съпруга, която обожавал и

заради която се развел с първата си жена

Юлияна Плевнелиева - съпругата на ПлевнелиевКонспирацията около Юлияна Плевнелиева стигна дотам, че тя не само не гласува заедно с мъжа си, но дори даде вота си на различно място от Плевнелиев. Новият президент пък не уточни защо половинката му отсъства.
Според близки на новия президент той имал още една сериозна причина да дължи Юлияна Плевнелиева  далеч от светлините на прожекторите - не искал да се коментира близостта му с фалиралия бизнесмен Иво Прокопиев, който сега живее в Сингапур. Известно е, че Плевнелиев е човек на кръга „Капитал”, но от две години той всячески се опитва да се дистанцира от този факт и демонстрира преданост към премиера Борисов. Съпругата му обаче нито се е разграничила от „капиталци”, нито иска да го направи. Юлияна Плевнелиева от повече от 7 години е на заплата в „Икономедиа”, а най-добрата й приятелка е съпругата на Прокопиев - Галя, която до миналата година оглавяваше икономическия седмичник „Капитал”.

Въпреки че семейство Прокопиеви изнесоха бизнеса си от България и заживяха в Сингапур през 2010 г., връзката между двете не е прекъснала и за миг. Свързва ги общата им съдба на многодетни майки – Юлияна има три деца, а Галя – четири, и страстта им по пътешествията и пътеписите. През април тази година Юлияна и Галя си организирали туристическа обиколка на Далечния Изток, като специално внимание отделили на Камбоджа. Двете дори публикуваха сърцераздирателен репортаж в „Капитал”, в който разказват за просещите камбоджански деца в Плаващото село. Докато се разхождали с лодка по реката, отвсякъде ги атакували малчугани в легени с питони около вратовете. Просели и продавали кока-кола.

Не само тъга обаче видели в Камбоджа майките героини. Албумът й със снимки във flickr.com показва, че двете доста са се забавлявали по женски.

Коя е тайнствената Юлияна Плевнелиева?

Юлияна Плевнелиева е родена на 28 януари 1975 г. Завършила е Втора английска гимназия в София през 1994 г., а през 2000 г. - право в Нов български университет. Тогава се жени за 11 години по-възрастния от нея Росен Плевнелиев. Тя е плътно до него и по време на тържествената първа копка на Бизнес парка в „Младост 4”, който го прави милионер.

На следващата година Юлияна Плевнелиева ражда първото си дете Филип и остава вкъщи цели две години. От август 2003 до септември 2004 е координатор на Българската ИДЛО Алумни Асоциация, а през 2004 г. Росен Плевнелиев убеждава приятеля си Иво Прокопиев да я назначи в интернет отдела на „Икономедиа”, където бъдещата Първа дама работи и до ден днешен. Междувременно ефектната брюнетка успява да специализира финанси в Сити Юнивърсити Сиатъл във Вашингтон и да роди още две деца.

В интернет отдела на „Икономедиа” всички я наричат просто Ю и я определят най-общо като “пич”. Журналистите в „Капитал” и „Дневник” обаче си имат едно наум за нея и не й се доверяват на 100 %. От една страна, заради близостта й с шефовете, а от друга – защото й се носи “славата” на

разбивачка на семейства.

В медийната гилдия се говори, че именно тя е причината за развода на Росен с ученическата му любов Вероника. В Благоевград са категорични, че баща й - авторитетният д-р Кавраков, и самата Вероника Плевнелиева са хората с най-голям принос за кариерата на Плевнелиев. „Вероника Плевнелиева е изключително интелигентна и образована жена. Без връзките на фамилия Кавракови Росен щеше да е най-обикновен инженер”, твърдят техни съседи в Благоевград.

Вероника и Росен се женят през 1990 г. Тогава той току-що е уволнен от Института по микропроцесорна техника в БАН и се е върнал в Благоевград. С най-близкия си приятел Иван Тодоров (изба “Тодорофф”) основава строителната фирма “Ирис Интернешънъл”, започва да издава дори седмичен вестник и да прави... хороскопи.

Бизнесът обаче е пълен провал,

а на Плевнелиев му се налага да живее на гърба на жена си, одумват го местните. Точно тогава в живота му се намесва Емилия Масларова и бизнесът му тръгва нагоре. По споразумение между България и Германия социалната министърка на Луканов получава правото да раздава квоти за български гастарбайтери. С такива се уреждат и Росен и Иван. Въпреки че е спец в областта на електрониката, а не на строителството, а пък ортакът му е специализирал гъдулка в училището в Широка лъка, бизнесът потръгва. Скоро след това двамата се разделят. Иван Тодоров се връща в България, а Росен Плевнелиев остава и явно показва завидни качества, защото успява да се хареса на шефовете на германската компания “Линднер”, която му поверява ръководството на гигантски проект - най-големия частен строителен обект в България - “Бизнес парк София”. Плевнелиев се връща в България през 1998 г. и тогава в живота му влиза Юлияна. Как точно новият президент щял да разкаже, когато му дойде времето...

След развода Вероника Плевнелиева   запазва фамилията на мъжа си „по сантиментални причини”. „Пък и не ми се занимаваше с разни административни процедури. Реших да запазя името, защото в противен случай трябваше да извадя всичките си документи отново, да губя време и нерви”, казва тя.

Вероника Плевнелиева  обаче явно все още е наранена от предателството на Росен, защото от години не поддържа никаква връзка с него и отказва да коментира пред медиите възхода на бившия си съпруг.

Коя е първата дама на Росен?

Вероника Плевнелиева е завършила т.нар. Солунска гимназия в Благоевград и английска филология в СУ "Св. Климент Охридски”. Тя е работила като сътрудник на президента на Американския университет в България. Сега е шеф „Човешки ресурси” в Емпорики банк в София. Работното й място е на метри от жилището от 94 кв. м в нова кооперация, което съдът й присъжда след развода с Росен. Тя обаче го продава набързо, защото не иска да има никакви спомени от 10-годишното си съжителство с новия президент.

Колко голяма е обидата на Вероника Плевнелиева показва и фактът, че когато в края на 2010 г. баща й д-р Кавраков е арестуван по обвинение в поставяне на невярна диагноза на заподозрян обирджия, тя пак не е потърсила бившия си съпруг за помощ. Д-р Любен Кавраков е известен неврохирург в Благоевград, но въпреки отличната си репутация е изпратен за три денонощия в ареста на националното следствие. По същото време вътрешното министерство прави поредица от показни акции срещу лекари из цялата страна.

Екстъстът на Плевнелиев е окован с белезници

и хвърлен в килиите на националното следствие на бул. „Г.М. Димитров”, редом с тежки криминални престъпници, наркопласьори и контрабандисти. Унижение, което той едва ли ще забрави някога, категорични са негови познати от Благоевград. През май 2011 г. абсурдните обвинения срещу него падат, но той за дълго време се усамотява във вилата си край Банско. Никой от МВР не му се е извинил и досега, допълват те.

След развода с Плевнелиев Вероника се разделя и с фирмата си „Певеда”, която се занимава с посредническа дейност при информиране и наемане на работа в страната и чужбина. В нея тя е била съдружничка със съпругата на бившия ортак на бившия си мъж Иван Тодоров.

Защо Росен Плевнелиев е загърбил дружбата си с Иван Тодоров също е енигма като запознанството му със сегашната му съпруга, но е факт, че точно

Тодоров е човекът, който вкарва Плевнелиев в кръга „Капитал”

Когато тръгвали за Германия, Иван си продал колата, за да съберат първоначалния капитал на инвестицията, твърдят съгражданите им от Благоевград. За първите 25 работници, които завели в Хамбург, Тодоров и Плевнелиев изхарчили всичките си 15 000 марки. След това половин година двамата спали в кола на един от паркингите в града. Малко по-късно бизнесът им потръгва и те откриват офиси дори във Франкфурт.

Близки до семейството на Плевнелиев обаче твърдят, че внезапният разцвет на бизнеса им се дължи на приятелската помощ на бившия син депутат Илиян Попов, с когото Росен учил заедно в местната математическа гимназия и са приятели оттогава. Именно политикът, който по онова време е председател на общинския съвет в Благоевград, а кмет на града е любимката на Иван Костов - Елиана Масева, ходатайствал пред Емилия Масларова за тях, за да вземат квоти за износ на работници. После Илиян Попов става депутат, председател на парламентарната комисия по регионално развитие и строителство и член на кръга „Агнешки главички“. Прословутият кръг, който днес е позабравен, има претенциите да дърпа конците в България през част от силните години на СДС.

„Агнешките главички“ се ръководят от Никола Николов - по това време също син депутат от Разград и шеф на винаро-лозарската камара. Групата има силно лоби в „Икономедиа“ в лицето на Иво Прокопиев и Филип Харманджиев. Любопитна подробност е, че Харманджиев и Росен и Юлияна Плевнелиеви имат съседни вили, имоти и земи в разложкото село Баня.

НАЙ-БОГАТАТА ПРЕЗИДЕНТША В ИСТОРИЯТА НИ


Съпругата на президента Юлияна Плевнелиева притежава 7 къщи и 12 млн. лв. по сметката си. Още след като влезе в политиката, Росен прехвърля голяма част от фирмите си на името на жена си. Една от семейните компании дори сменя името си от „Плевнелиев консулт” на „Ателадиа консулт”, като Юлияна става и управител, и собственик.

В момента семейство Плевнелиеви се ширят в луксозна къща в тузарския комплекс „Резиденшъл парк” до Околовръстното шосе, която купуват през 2010 г. Те разполагат и с вили в разложкото село Баня, в Черноморец и дори в Халкидики.

Според декларацията до Сметната палата семейство Росен и Юлияна Плевнелиеви притежават имоти, на които могат да завидят голяма част от родните богаташи. От петте им къщи 2 са в София, а другите в Разлог, Созопол и Гърция. Гръцката вила се намира на остров Алумини на входа на Атон, където цената на сградите не пада под 1300 евро на квадрат.


СКАНДАЛНИЯТ БЕЗНЕСМЕН ИВО ПРОКОПИЕВ СЕ ВРЪЩА НА БЯЛ КОН


Близостта на Галя Прокопиева и Юлияна Плевнелиева ще вкара Иво Прокопиев отново в играта, т.е. във властта, твърдят политически анализатори. Някои от тях дори го виждат като „сивия кардинал” на новия български президент.

Преди изборите през 2009 г. Прокопиев беше спряган за евентуален премиер, в случай че ГЕРБ не успее да спечели мнозинство в парламента. За да е готов за мисията си, тогавашният председател на КРИБ и собственик на вестниците "Дневник" и "Капитал" дори посещаваше курсове за обучение на бъдещи премиери в Харвардския университет. „Прокопиев открито е казвал, че в чужбина го учат как се водят преговори между премиери на държави”, споделят пък запознати с политическите амбиции на кръга „Капитал”.

Сред стратезите на идеята за влизането на приятелския кръг в изпълнителната власт са част от създателите на „Глобална България”, като директора на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев, бившия прокурист на СИБанк Светослав Божилов и бившата приятелка на Бойко Борисов Цветелина Бориславова. „Цветелина Бориславова е умна, обаятелна и енергична, притежава удивителен усет да се обгражда със силни професионалисти – Светослав Божилов, Васил Симов, Петър Андронов, както и да се възползва максимално от мъжете си”, заяви преди време пред „ШОУ” Соня Колтуклиева. Според нея

Цветелина не е искала Бойко Борисов да стане министър-председател.

„Тя си даваше сметка, че с напредъка на политическата си кариера нейният любим се откъсва от опеката й, престава да е подвластен на внушението, че тя е образована бизнесдама, а той – непросветен бодигард. Цветелина и преди, и сега, през зъби споделя с приятелите си, че тя е създала политика Бойко Борисов, тя е „силната жена” зад гърба му. Това твърдение е със съмнителна достоверност, но е балсам за душата на наранената изоставена жена”, казва Колтуклиева.

Създателите на „Глобална България” са в основата и на проекта на Бориславова „България 2020”, замислен като мозъчен тръст, който да дава анализи и съвети на властта. Преди изборите през 2009 г. Цветелина и Иво Прокопиев се срещнали с българите, работещи в Световната банка, за да си формират кабинет. „Кристалина Георгиева ги беше насочила към Симеон Дянков, на когото предстоеше напускане на банката заради неуспеха на проекта „Дуинг бизнес рипорт”. Бойко Борисов вече беше попарил грандоманията на Иво, като каза: „Това, че съм казал на някого “Добър ден”, не значи, че ще го правя премиер”… Та в движение се породи идеята Кристалина Георгиева да бъде номинирана за премиер. Кръгът „Капитал” около Иво Прокопиев силно се надяваше Бисер Боев да стане икономически министър, но като не мина номерът, извадиха Трайчо Трайков да покровителства интересите на Цветелина в т. нар. „зелена енергия”. Росен Плевнелиев и двете заместник-министърки на здравеопазването Гергана Павлова (от „Софарма трейдинг”) и Десислава Димитрова (от Световната банка) са също кадри на този приятелски кръг. Само че животът е несправедлив: Симеон Дянков и Росен Плевнелиев предпочетоха да са по-верни на премиера, отколкото на бившата му приятелка”, категорична е Соня Колтуклиева.

Политически анализатори обаче споделиха за „ШОУ” в нощта на победата на Плевнелиев, че верността му към премиера е съмнителна. „В момента, в който стъпи в длъжност, той ще си покаже зъбите.

Ще видите, че ще напълни президентството с кадри на „Глобална Бълтария”

и „България 2020”. Фалиралият Иво Прокопиев ще се върне на бял кон у нас”, заявиха те.

Че скандалният бизнесмен е решил да си върне загубените позиции в родината, пролича и от първия брой на новия вестник „Капитал Дейли”, в който той и Теодор Захов са обявени като собственици. 5 от 24-те страни на изданието са посветени на победата на Плевнелиев. Повече от любопитно е, че то беше раздадено безплатно в изборната нощ в НДК броени минути след като социолозите обявиха резултатите от вота.

Надежда НЕНОВА

(текстът е публикуван със съкращения) http://www.blitz.bg/news/article/121894