ЯДРЕНА АВАРИЯ?

Grigor Lilov

Международната система за мониторинг на Договора за забрана на ядрени опити е регистрирала превишение на концентрацията на изотопи цезий-134, цезий-137 и рутений-103 над Североизточна Европа, започнало преди няколко дни.
Това съобщи в Туитър изпълнителният секретар на организацията Ласина Зербо:

„На 22-23 юни 2020 г. радионуклидната станция MSM в Швеция записа три изотопа: цезий-134, цезий-137 и рутений-103, свързани с ядрен разпад, над нормалното ниво (но без вреда за човешкото здраве)“.

Той придружи посланието с карта на фиксирането на изотопи в Североизточна Европа. Такива данни са съобщени и от националните станции в три страни: Финландия, Швеция и Норвегия. Източникът е Северозапдната част на Русия.

Специалистите предполагат авария на атомен реактор - първия контур в някоя АЕЦ със съответното изхвърляне на радиоактивни частици.
Другата хипотеза е за разхерметизиран реактор на ядрена подводница или ледоразбивач в някоя от руските военноморски бази на Север.

Росатом и Росенергоатом категорично опровергаха слуховете за каквато и да е авария в АЕЦ и посочиха, че радиационният фон край Ленинградската и Колската АЕЦ са нормални.

Според бюлетина за радиационна обстановка у нас гама фонът е в нормалните си граници.

бел. : картата на изп. секретар на организацията на Договора за забрана на ядрените опити

Фейсбук