“Ботев” на пазара на руското влияние

Иво Инджев

Кой да знае (у нас) имената на богаташите от руската каста от стотина и повече милиардери, нароили се на хранилката на Путин през неговото 20 годишно царуване, през което държавата му е продала в чужбина нефт за 180 трилиона рубли (сто и осемдесет трилиона рубли рубли)?  

Много интересно разследване на българската секция на “Свободна Европа” разказва за някой си милиардерски син от Русия, Антон Зингаревич,  напълно неизвестен за местната публика. Същият иска(л) да купи доста известния у нас, но здраво закъсал с финансите български футболен отбор “Ботев”. 

https://www.svobodnaevropa.bg

Озадачаващо е наистина. На пръв поглед.

Защо един от руските получатели на стотици милиони (във валута) по бащина линия, благодарение на близостта си до режима на Путин, би искал да похарчи малка за него, но зашеметяваща за изпадналите в беда българчета “своя” (?) част от тези лесни пари за трудната кауза, за да се възроди един български футболен отбор, носещ името на “русофоба” Ботев, написал следното:

“Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии”.

Не питам за Абрамович и пазаруването на влияние в най-“русофобската” европейска държава Англия по футболна линия – там работата е дебела в голямата игра между бившите империи. 

Питам за Зингаревич и за задачата му да свърши работа в България, най-русофилската държава в ЕС. И отговарям.

Защо да не си купят “Ботев”, след като паметта за колегата му по “русофобия” Стефан Стамболов бе напазарувана от московската пета колона у нас, която се изгаври и си направи партия с неговото име,  раздавайки от тази подигравателна позиция награди (включително на лицето на руското енергийно проникване у нас Георги Първанов)?

Абрамович и Зингаревич играят в един и същи Путински отбор. Изпълнявят ролите, разпределени на трапезата на Кремъл. Това е отборът на опричниците, които служат на самодържеца в Москва. Плащат данък лоялност на своя благодетел. Обслужват стратегическите му мании за насаждане на руското влияние.

А кои са опричниците?

Не искам да обиждам ничия интелигентност и осведоменост, но съм длъжен да предположа, че не всички знаят. 

Не съм аз, който ще осведомявам незнаещите. Ето защо давам дума за кратка, но впечатляваща препратка между вековете, на знаменития майстор на историческата публицистика Саймън Мотфиоре. 

Не че и други автори, като най-добрият познавач на руската монархическа традиция сред писателите на Запад Анри Тоая, не са писали по темата (доста по-подробно, при това). Само че колегата публицист Монтефиоре е успял да събере същността на създадената от Иван Грозни система на личната гвардия от главорези на Иван Грозни буквално в едно изречение. При това така, че да го разберат съвременниците.

“Опричниците служат за вдъхновение на един по-късен руски тиранин, Йосиф Сталин, и за прототип на тайната му полиция НКВД”. (Саймън Монтефиоре, “Титаните на историята”, изд. “Прозорец” 2020, преводач Венцислав Венков, стр. 266).

Апропо, разследващите колеги от “Свободна Европа”, с които не си говорим по необявени от тях причини, могат да научат за корените на това руско (про)явление на българска почва от източник, който прогнозира пред мен преди повече от 10 години предстоящата руска намеса в българския спорт (и особено в популярния сред народните маси футбол) като част от Кремълската стратегия за налагане на руското влияние в България. 

За разлика от другите дипломатически източници, които стандартно не желаят да бъдат цитирани, този няма да има нищо против.