“Даваш 22, а взимаш 222 апартамента”

“Даваш 22, а взимаш 222 апартамента”Не можем да пропуснем и някои от олигарсите на прехода. Като например другаря Георги Манев, всъщност може и да е господин Манев, зависи как го наричат другарите около него. Публична тайна е, че той е много близък с някои от бившите и настоящите МВР-величия, едни от които са все още в БСП, а други са сменили боята към ГЕРБ. И сигурно не е толкова важно или интересно дали с тях яде и пие, ловува или пренарежда финансово схемите в община Бургас или някъде другаде. По-важно е може би обаче, да си припомним, че той е и един от съратниците на бившия кмет Йоан Костадинов, през чийто мандат той завеждаше някои от възловите комисии в общината, както и агенцията по приватизация. В този „скромен“ билдинг, който виждате на снимките, извисяващ се над 50м в облаците, където според запознати квадратният метър жилищна площ струва от 800 до 2500 евро, а търговската площ гони, че и минава 5  000 - 6 000 евро. Ние, разбира се, не твърдим нищо, освен че е добре да ви припомним за времето, когато беше извършена замяната за 3 000 кв. м точно на това място, на този малък небостъргач срещу 22 апартамента нейде в кварталите. Дали този билдинг има 222 или 622 апартамента, може да ви каже само г-н Манев? Коментара оставяме за вас, но се сещаме, че според запознати, Манев има между 15 и 25 % от целия билдинг. Други пък твърдят, че 10% от неговите са на сегашния кмет Николов. Дали е точно така, ние не знаем, но все пак факт е, че на партера на най-луксозния билдинг в Бургас, на самия й централен вход, се помещава не кой да е, а офисът на партията на Манев - СЕК. Влизате вътре и онемявате- суперлукс, широко, мрамор, махагон, видеостена- последна дума на техниката, и цялата обстановка ви кара да онемеете. Чудите се в Лас Вегас ли сте, или сънувате. Така разказват очевидци, които се питат това ли е средната класа в България? С думи е трудно да се опише, но когато видите огромния билборд на стената в офиса на партията му, който е около 20 м дълъг и 5 м висок, разбирате, че става въпрос за много, много пари, защото дори ГЕРБ и БСП нямат такива в Бургас.

Сега една малка подробност за партията на Манев, който е и много добър приятел с В. Касабов и В. Симеонов. Чудно как, след като те денонощно се борят от екрана на „СКАТ“ срещу турцизацията на България, г-н Манев е издигнал за кмет в Драганово Юсуф Реджеб, а в Рудник - Ахмед Гюдюлолу. Спираме да се ровим дотук, защото не знаем на какви още кандидатури ще се натъкнем в останалите населени места и да не би СЕК да са се прекръстили на „средновековна еничерска класа“. Хубаво е, обаче човек, когато говори нещо на бургазлии, да има гражданска позиция и поне малко принципност, иначе малко или много губи авторитет пред избирателите си, особено когато пропастта между него и средния българин е малко по-голяма от височината на Еверест. 

И сега нещо друго, свързано с изборите. Някои ви предлагат обещания, други ви предлагат пари, трети ви предлагат илюзии, пари, пиячка и кебапчета. Голям избор, нали?! Добре е обаче да се замислите, да се позаинтересувате и да си припомните, какво от онова, което ви обещаваха преди 4 или повече години, се случи. Получихте ли си обещаното, получихте ли си парите, или си останахте с надеждите, за които и до днес бленувате. Защото 50 лв. могат да ви донесат усмивка днес, малък спомен утре, но какво ще се случи догодина или след 4 години, зависи изцяло от вас. Освен днес, има и утре. Освен утре, има и вдругиден, когато вече ще е късно и може да се огледате в безвъзвратно отлетялото...! Преди да продадете своя глас, добре е да се вгледате в очите на децата си и да се запитате заслужават ли това, което ще им причините...?

Нищо лично, просто факти.

Георги ИВАНОВ