“Николов-Марков” ООД “спазари” сините гласове за избори-2011

Десницата в Бургас изчезна и този факт не е от днес ... Този процес тече от есента на 2007 г., когато отделните сини партийки полегнаха на тогавашния кандидат-кмет Димитър Николов и гласуваха за него. След четири години положението е същото, но политическата търговия е много по-гнусна и се знае черно на бяло с какви механизми и с какви минали и бъдещи икономически придобивки вероятно ще се сдобият сините лидери начело с Костадин Марков.

Преди повече от три месеца започна политикотрагикомичният сериал „Сините сенки“. Наричам го така, защото от почти всички сини партийки и най-вече от Синята коалиция в Бургас останаха само спомените от тяхното съществуване и сините им сенки.

Е, останаха и две табели с имената на две партии от този политически спектър. Неуспешните опити за реанимация на сините идеи и представянето на тези партийки като опозиция с някое и друго посещение на един от лидерите Мартин Димитров и едни предварителни вътрешнопартийни избори не доведоха до нищо съществено.

С участвалите във вътрешнопартийните предварителни избори около 2 600 души за онези, които ръководят нещата с т. нар. договаряне, беше ясно, че тези гласове ще им стигнат при местните избори за едно до максимум две места на общински съветници, ако нямат кандидат за кмет, чиято личност и качества да дръпнат нови гласове и листата за общински съветници напред и този извод развърза ръцете на един от техните водачи да разиграе поредната политическа партия шах с регистрацията на 25 август т.г. на местна коалиция „СИНЯТА КОАЛИЦИЯ БУРГАС“ (СДС, ДСБ, ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН, ОДС, БНД ) в ОИК ( Общинска избирателна комисия – община Бургас) за участие в изборите за кмет на община Бургас на 23 октомври 2011 г.

Явно най-удачното оръжие за изстискване на отстъпки и икономически придобивки на досегашния партньор и кмет на Бургас Димитър Николов е било разиграването на ситуацията „имаме си кмет – имате си кмет“ и така до 20-и септември, когато нещата станаха ясни, а именно че сините си нямат нарочно собствен кандидат за кмет ( или по-точно са се отказали ) и ще подкрепят изцяло кандидат-кмета на ГЕРБ за Бургас и досегашен кмет Димитър Николов. Дотук със сините идеи и празните приказки за опозиция.

Просто такава синя опозиция в лицето на облагодетелстваните водачи на сините НЯМА и НИКОГА НЕ Е ИМАЛО В ПЕРИОДА 2007-2011г. в община Бургас. Тук не става и дума за реалните идеи и реакции на обикновените поддръжници на сините идеи, които виждаха какво се случва с техните представители във властта и как те имат, трупат и ще продължават да го правят на гърба на техните гласове дори и след предстоящите избори ...

Подобни неща се случват и в национален мащаб и като едно малко доказателство ще е предполагаемото обръщение за техните гласове в полза на кандидатите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент, както и за кмет на София, а уж Синята коалиция е опозиция?!

Видно е, че малките и по-големи водачи на сините подкрепят всячески ГЕРБ, но вместо да се влеят при гражданите за европейско развитие, защото делата им са такива, когато допре до ръководните им постове, те започват да играят театро, че са опозиция ...

Заблуждават своя електорат, колкото и да е оредял, че всъщност са независими, че имат различни идеи, но идеите им май са само за лични придобивки и точно затова играят, участвайки на избори самостоятелно само на бюлетина, а след изборите се разбира, че големият печеливш е ГЕРБ и водачите на разни сини партийни формирования, които упражняват част от властта главно за своя лична консумация.

В Бургас предателството спрямо сините идеи е много ясно, защото през 2007 г. сините уж искаха кандидатурата на Димитър Николов да не е партийна, но днес цял Бургас знае, че Николов е кандидат-кмет на ГЕРБ, т.е. ясно изразена партийна кандидатура и, подкрепяйки го, сините губят своята идентичност и това ще се отрази върху резултатите им при листата за общински съветници.

Тази размяна на идеи, политическа идентичност за някои дребен пост или някоя обществена поръчка, свършена от Иван Андонов или от Георги Маринчев или хапките на Марков не могат да компенсират изчезването на Синята коалиция на политическия терен в Бургас.

Това е вид договаряне, търговия, но не и самостоятелна политика, която да привлича бургазлии към сферата на политическото дясно, напротив тя ги разочарова.

Нека припомним това – онова писано на страниците на „Под лупа“ по този повод :

Сини подаръци

Ще ви разкажа една друга свързана история с тази статия и дори, ако на някой не му хареса, нека я прочете внимателно, защото в нея се вижда ясно вероятната партийна връзка между двама съпартийци и ръководители на СДС-Бургас, Костадин-Марков и Иван Андонов. Сигурно е естествено по партийна линия тези двама сини членове да са свързани и то е естествено. Но естествено и безконфликтно ли е да са свързани по бизнеслиния и то точно чрез обществените поръчки с възложител община Бургас, в която Костадин Марков е зам.-кмет, а бившият лидер на СДС и бивш общински съветник от СДС Димитър Николов е кмет?!

Отгоре на всичко г-н Иван Андонов, който е бил заместник на МСДС и бивш секретар на общинското ръководство на сините в Бургас, е съсобственик с вече небезизвестния Атанас Бошев от сагата с бившия бодигард на кмета и фирмата „Дар строй” (детските площадки, детската градина в Лозово и т.н.), съдружник със съпругата на Костадин Марков в „КАМ СТРОЙ ИНЖЕНЕРИНГ” във фирма „ХИЙТ ИНЖЕНЕРИНГ” с 50% собственост за едно кратко, но плодотворно може би сътрудничество ...

ДАЛИ ТОВА НЕ Е КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ?!! Сигурно за вещите в много отношения органи може и да не е, но най-малкото има морален отзвук и то негативен.

Нека да спрем вниманието на една друга негова фирма „ФЕБ БУРГАС” ДЗЗД, която „печели” две обществени поръчки по договори от 08.03.2010г. с възложител община Бургас.

По договор от 08.03.2010 г. №93-00-457-1В Обособена позиция №12 тази братска фирма ще извършва консултантски услуги и ще оказва техническа помощ за подготовката на проекти на община Бургас и изготвяне на апликационни документи за кандидатстване по оперативни програми, финансирани от структурните, Кохезионния и други европейски фондове, фонд на ЕС, както и Оперативната програма за развитие на сектор рибарство и Програмата за развитие на селските райони.

 По друга позиция по този договор № 22 при 11 оферти отново фирмата на синия партиен деятел печели отново. Покрай него печели и друга фирма, чийто адрес съвпада с този на фирмата на г-н Иван Андонов?!

Фирмата е „ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН КЛЪСТЕР БУРГАС” ДЗЗД, която е свързана с Иван Андонов чрез съсобственост с г-жа Севдалина Тодорова, която има 50% от фирмите на Андонов - „ФЕБ БУРГАС” и „ЕВРО БИЗНЕС КОНСУЛТИНГ ГРУП”. До края на септември 2009 г. тя е била председател и управляващ тази фирма. Това специално нароило се дружество с цел участието в даден търг печели договор за 198 264 лева от 07.12. 2009 г. само два месеца след създаването си за консултантски услуги по изготвяне предпроектно проучване и изработване на концепция за изграждането и управлението на високотехнологичен инкубатор, както и изготвяне на технически инвестиционни проекти на сгради в Бургас в кв. „Акациите“ и кв. „Лазур“.

Ето за каква прозрачност говорим?! СИНЯ, СИНЯ, ПОСИНЯЛА ЧАК ОТ НАГЛОСТ ПРОЗРАЧНОСТ...

Историята на синята Пепеляшка

Освен деен политик, вечна опозиция, областен координатор на партия “Гергьовден” и близък приятел на СДС-Бургас, Георги Маринчев е съдружник и управител в две фирми, занимаващи се основно с почистване – “Пепеляшка” ООД и “Пепеляшка – Бургас” ООД. Това показва справка в Търговския регистър. Малко по-нататък ще станат ясни и едни други справки, показващи, че двете Пепеляшки от близо пет години насам са абонирани за почистването на ключови сгради в Бургас, сред които и сградата на общината. Освен администрацията, Пепеляшка лъска и НАП, и НОИ... Но за едни странни суми. Не можем да си обясним например факта, че за почистването на сградата на НОИ, която е огромен многоетажен мастодонт, в пъти надвишаващ сградата на община Бургас, както и филиалите на НОИ в област¬та, “Пепеляшка” получава не повече от 35 000 лв. на година. В същото време за почистването на общинските обори тя взема 90 000 лв. Как се получава това – вижте сами.

---

В-к “Фактор”, 01.11.2006 г., интервю на Георги Маринчев:

 - Можем ли да си представим дясното, реанимирано с обединение на всички малки партийки и организацийки?

 - Аз лично смятам, че това е пътят. Това ще предлагаме. Президентските избори показаха, че има реакция срещу феодализма в цялата страна, особено в по-малките общини. Национализмът е резултат на този феодализъм. И на това, ако противопоставиш обединени компетентни хора, които сами определят себе си като десни, ще се изгради общият проект.

 - С кои хора вдясно бихте могли да седнете на голямата маса в новия си офис и да ги поканите за разговори?

- Аз с младите хора от тези формации говоря за този проект вече цяла година, макар и не на тази маса. Канил съм ги, също и представители от нестопански организации - личности с авторитет, които са готови да хвърлят нерви, знания и пари за по-ефективно управление на града. За първи път казвам официално, че наистина работим върху този проект. Със СДС, ГЕРБ и Новото време ...

- На кои хора вдясно в този град може да се разчита в утрешните местни избори?

- Аз съм на 35 години, вече 10 години съм в Гергьовден, от първия му ден, когато се създаде. Макар да сме имали противоречия с другите вдясно, сега усещам, че сред тях е налице нагласа да заработим заедно, защото почти всички сме на една възраст - все успели в личен и професионален план хора. Например много възлагам на Костадин Марков, за него има голямо бъдеще в политиката.

---

Дарик, 16 септември 2007:

“Бургаската структура на „Движение Гергьовден“ ще подкрепи на местните избори кандидат-кмета на ГЕРБ Димитър Николов. Това съобщи днес в Бургас лидерът на движението и депутат от ОДС Любен Дилов. “Подкрепата на “Гергьовден” ме прави още по-задължен в мисията, която съм поел за създаване на нов облик, атмосфера и условия за развитие на нашия град, каза Димитър Николов . Той допълни, че искрено вярва в професионализма на хората от “Гергьовден” и че ще разчита на тяхната помощ, защото в момента Бургас се нуждае не толкова от правене на политика, отколкото от честно и професионално поведение и наваксване на 12-годишния застой”.

---

News.bg – 31.10.2007

„Гергьовден“ призова десния електорат в Бургас да подкрепи кандидата за кмет на ГЕРБ - Димитър Николов на балотажа, предаде БТА.

С резултата си от гласуването на първия тур движението ще има един представител в местния парламент. Това е Евтим Цинцарски”.

Толкова за вестниците и малко повече за обществените поръчки, които са гвоздеят на синята политическа любов:

В Регистъра на обществените поръчки излизат общо 11 преписки с ключова дума “Пепеляшка”. Става въпрос и за двете пепеляшки – изскача ту едната, ту другата фирма.  Обединяващият фактор е областният координатор на Гергьовден Георги Маринчев, който има дялово участие в тях и е изписан навсякъде като лице за контакти. Същият Георги Маринчев, който дава рамо на кмета Димитър Николов преди изборите и който счита, че заместникът му Костадин Марков има голямо политическо бъдеще.

На 24 юли 2006 г. Община Бургас също сключва договор за почистване на нейните сгради с “Пепеляшка”, поради “непредвидени обстоятелства”. Така е записано в текста, който обосновава защо е нужно договаряне с покана, а не обявяване на конкурс. Само “Пепеляшка” е била канена да чисти сградите, ползвани от общината – може би се е наложило скорострелно? По този договор сумата е 14 450 лв. без ДДС, за 17 месеца. Това се случва малко преди края на мандата на Йоан Костадинов, т.е. противникът на червената власт в лицето на областния лидер на “Гергьовден” Георги Маринчев по някакъв начин е успял да преодолее тази си неприязън към червения кмет и да подпише договор, по който неприязненият червен кмет да плаща пари от бюджета на фирмата му.

В началото на 2008-ма година вече новото ръководство на община Бургас в лицето на кмета Димитър Николов обявява обществена поръчка за комплексно ежедневно почистване на сградите, ползвани от общинската администрация. Макар списъкът с помещенията да е неразделна част от документацията по поръчката, той е засекретен – няма го нито в публичния регистър, нито на страницата на общината. Можем само да гадаем кои сгради освен централната на общината влизат в този списък, като по пътя на логиката вероятно става дума за бившите районни кметства в комплексите – “Меден рудник”, “Славейков”, “Изгрев”, “Зорница” (една сграда) и “Приморие”, които не са големи кой знае колко. Дори и да приемем, че почистват някои от кметствата по комплексите, разстоянието до тях все пак не е толкова голямо, колкото до Карнобат и Средец – по договора с НОИ. Но НОИ плаща на “Пепеляшка” не повече от 35 000 лв., а общината – бая повече.

Според договора, подписан през май 2008 с “Пепеляшка”, сумата, която трябва да й изплати община Бургас, е 133 473.6 лв. с ДДС. Срокът на договора е 2 години.

Можем само да гадаем как така предишната поръчка за почистване, подписана от предишния кмет Йоан Костадинов, е била за някакви си мизерни 14 000 лв. и кое точно “Пепеляшка” е чистила срещу тези пари? Защо сега сумата е десеторно по-голяма? И най-важното – как така сегашният кмет, критикуващ предшественика си както по време на предизборната кампания, така и години наред, след като седна на неговия стол, действа с такава приемственост и подписва договори с фирми, оставени в наследство от Йоан? Или договорките с десните “гергьовденци” по време на Костадинов са водени от лидера на дясната опозиция Николов, явяващ се тогава ключов фактор като председател на финансово-икономическата комисия в общинския съвет? Дори и да не е така, остава един горчив привкус – щом е за политиката, сме опозиция.

За 2009 и 2010 г. община Бургас е планирала още повече пари за почистването на своите сгради. Вероятно чиновниците са започнали да цапат повече или пък нашата фирма вече страда от хроничен недостиг на общински средства? Заложената сума за почистване  през 2009 г. и 2010 г.  е 200 000 лв. На 5 юли 2010 г. е сключен и договорът – с “Пепеляшка” ООД, която е предложила “най-ниската” цена на конкурса – 172 800 лв. с ДДС. Въпреки този критерий, цената е с близо 50 000 лв. по-висока, отколкото в предишния договор на “Пепеляшка” с общината. И .... няколко пъти по-висока, отколкото още по-предишния договор на “Пепеляшка” за почистването на общината, сключен в края на мандата на Йоан Костадинов.

Това означава, че за почистване общината харчи на месец: 7200 лв. и 327 лв. на ден. Пресметнете колко чистачки могат да се назначат срещу 7200 лв. на месец. Пресметнете също как така огромна сграда като НОИ се чисти срещу 35 000 лв. годишно, а сградите на общината – срещу близо 180 000 лв.? А колко препарати могат да се купят срещу тези пари? Със сигурност толкова, че да измият качествено целия Бургас. Един кв. м ламинат струва  10 лв. (заедно с поставянето), а някой взимат толкова само за почистване (щото все пак инфлация), дали няма някаква далавера все пак? Това означава, че “Пепеляшка” чисти близо 9000 кв. м, или девет декара. Излиза, че административните сгради на общината се разпростират върху... 9 декара площ.

Прочетохте нали, историята се повтаря пак преди и по време на избори. Нищо ново под бургаското слънце. Интереси, интереси и пак интереси прикрити зад политически фрази ...

Стръв за балъци ...

Ето как медиите отразяват новия политически съюз по интереси :

„Костадин Марков води листата на „Синята коалиция” в Бургас

16.09.2011 г.

Коалиционните партньори поставиха областният лидер на СДС Костадин Марков за водач на синята листа

Листата е подредена на коалиционен принцип, чрез демократично гласуване

Областният лидер на СДС Костадин Марков е водачът на синята листата в Бургас. Листата е подредена на коалиционен принцип, чрез демократично гласуване. На второ място в нея е адвокат Вълчо Чолаков, а на трето – лидерът на ДСБ- Бургас Станка Рускова. Четвъртата позиция зае Стефан Цинцарски от движение „Гергьовден”, а адвокат Константин Райков е на пето място. Шестaта позиция е отредена за областният секретар на СДС Тошко Иванов.“

„Синята коалиция ще подкрепи Димитър Николов за нов кметски мандат в Бургас

20.09.2011 г. БТА

Синята коалиция ще подкрепи на изборите досегашния кмет на Бургас Димитър Николов за втори мандат. Това бе във вторник на пресконференция в града, предаде БТА.

Обединената автентична десница ще участва на изборите с обща листа за съветници. Във формата й влизат СДС, ДСБ, движение "Гергьовден", ОДС и БНД. Подобно пълно обединение на сините има и в Козлодуй.

В област Бургас десни партии ще участват заедно в изборите в Несебър и Поморие. Там обаче форматът не е толкова пълен.

Представителите на политическите сили, които са се обединили в Бургас, са готови и на следизборни формации. На пресконференцията те съобщиха още една новина. Предстои подписване на споразумение с кмета Димитър Николов, който се

кандидатира за втори мандат. Документът ще включва конкретни идеи на Синята коалиция за развитието на града.“

А какво ли мислят сините симпатизанти:

Алекс

17.09.2011

„Който разбира малко от строителство никога не би гласувал за Костадин Марков. Заради него ще се замисля и дали да гласувам за Димитър Николов .“

Тинка

17.09.2011

„Дано заради некадърници като Марков да не изгорят кадърни хора като Стефан! Така ми липсва мажоритарното гласуване, ако знаете... :( „

ивана

17.09.2011

„Как може най-големия крадец на Общината да бъде в лисатата!! Не му ли стигна да краде 4 година заедно с Д.Николов!! Май много му е сладък кокала с общинските поръчки!!!“

смешници

16.09.2011

"Листата била подредена на коалиционен принцип"?! Жив крадец и престъпник за водач, слушко - послушко втори, Станка да замажат очите , че има някой различен от кръга "Марков", Стефан само дето наистина си струва да влезе в съвета и 5 и 6 другите подлоги в СДС.

Не ви ли е СРАМ!

Ама що ли да ви е срам, като късогледия опосум със сервитьорска диплома Тошко се цани за съветник. Сигурно се цани да поеме кетъринга на бъдещия Обшински съвет :)“

Според коментарите на обикновени бургазлии дори става ясно, че корупционните финансови потоци се отчитат в голямата си част в ГЕРБ, но политическата цена я плаща СДС, защото бургаските му шефове са припознатите лица при вероятното отклоняването на общински, както и европейски средства и своеобразния рекет върху дребните търговци, работещи върху общински площи. Приказките на Мартин Петров за хвалебствия на Костадин Марков в Бургас и неговата роля в уж развитието на града са само думи хвърлени по вятъра и не водят до собствена синя кандидатура за кмет . Приятелското навеждане пред ГЕРБ, отказът от самостоятелна кандидатура за кмет само след месец ще покажат поредното падение на  т. нар Синя коалиция в предизборен формат. Всички са наясно, че участието във властта в Бургас през този мандат и икономическите позитиви за малцина в ръководството на СДС и сателити бяха платени с доверието на обикновените сини членове и фенове . Може би сте чували от дребните бургаски търговци, че всеки павилион, всяка маса пред заведение, всеки нов обект си има „миза“.  Дори един общински независим съветник конкретизира бизнеса със сладолед на пресконференция . Парадоксално, но точно в базата на сините идеи за дребният и среден бизнес, хората, които вярват  точно в десните  идеи получиха един „надзираващ“ от СДС. Така твърдят те и дори визират един сегашен кандидат за общински съветник вещ в сервитьорското поприще . За обикновените бургазлии това напомняше за ситуацията с управлението на Йоан и някои подмолни методи .

След поредната медийна публикация за сагата на навеждането пред ГЕРБ уж срещу поставяне на условия и ала-бала един коментар от човек, който явно го боли за сините идеи в бургаски сайт от 20-и септември изказва всичката конспирация с нейните параметри и то много точно и емоционално :

„Мръсни продажници, какви условия поставихте - по още един милион за Марков ли? Синята идея в Бургас УМРЯ - днес й беше опелото. Отивайте сега бързо да търсите сините роми да пуснат бюлетините като на вътрешните ви избори, че да ви стоплят местата в общинския съвет..“

Бог да ги прости сините идеи ...

 

Георги Иванов

Лука Балкански

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.