“Човекът - паяк” вероятно ще навива “богатирите” от синята зона да гласуват за ГЕРБ срещу работа

Георги ИвановНовото оръжие на ГЕРБ като старото на Йоан – парите от паркингите и синята зона

 

Социологът Антоний Гълъбов споделя пред медиите, че новата мода в контролирания вот по време най-вече на местните избори ще бъдат заплахите за уволнение и обещанията за работа.

Ето как свързахме и ние прокрадналата се информация за у частието на директора на ОП „Спортни имоти, паркинги и гаражи“ Живко Иванов в листата на общинските съветници от ГЕРБ-Бургас за местните избори. С нашите пари ГЕРБ – Бургас си направи предизборния пиар, а вероятно с парите от паяците, синята зона и спортните имоти е възможно да се финансират и последните изборни напъни, както и с гласовете на десетките служители на  ОП „СИПГ“.

Разсъждавайки върху стратегическата роля, която ГЕРБ-Бургас вероятно е отредила на г-н Живко Иванов, поставяйки го на избираема позиция в листата им за местните избори, се сетих за факта, че той като един любител на Тайланд сигурно ще е овладял поне знания, свързани с отглеждането на палмите, които тук в Бургас са хиляди и прословутият тайландски масаж.  Тези умения прибавени към опита му, свързан с недвижимите имоти и общинското стригане в синята зона, както и в практиката с паяците, просто стават безценни за сегашното герберско управление на община Бургас.

 Традиционният тайландски масаж e древна практика, компонент от тайландската медицина. Тайландската медицина e повлияна от Китай и Индия. В тайландския масаж личи влиянието на шиатцу или на неговия китайски предшественик „туина“, както и влиянието на таоизма, индийската аюрведа и йога. Традиционният масаж, какъвто го виждаме днес, произлиза отпреди 2500 години.

Тайландският масаж е много разпространен и става част от живота на тайландците. Той се практикува всекидневно във всяко семейство, разбира се, в Бургас ще се практикува в общината. Преподава се в будистките храмове и най-вече във Ват По в Банкок - „легналия“ храм на Буда. Твърди се, че с този масаж стигаш близо до нирвана. Състояние, удобно за управниците ни, при което бургазлии няма да се интересуват изобщо от повишените им данъци и общински такси, от разни паяци, които ще им грабнат возилата втора употреба и от размера на таксите в синята зона и вероятното им увеличение, а ще отмарят блажено вкъщи или в многобройните градинки, построени от учениците на Йоан, защото тъй и тъй няма и няма и да има работа, а когато му дойде времето, примерно през 2013 г., а може и по-рано да гласуват за своите „спасители“ от ГЕРБ...

На никого няма и да му трябва здравна каса, пътеки и лични лекари, а просто по една масажистка или масажист със сигнално-жълто елече да го поразтрие... Може това да се случи и в синята зона... Кажете ми сега, че ГЕРБ-Бургас е сбъркал с поставянето на любителя на тайландските пътешествия и екстри, симпатичния, млад общински директор Живко Иванов в листата на кандидатобщинските съветници?!

Както ви е известно, това герберско правителство е отделило като приоритет магистралите и спортните зали.

В Бургас за спортните зали отговаря точно директорyt на ОП „ Спортни имоти, паркинги и гаражи“ Живко Иванов. Това е бургаският Свилен Нейков. За него писаха, че може и без спортен министър, но без синя зона, за която отговаря г-н Живко Иванов, гербавите управници съвсем ще я закъсат от липса на ежедневни свежи парички, събирани като такса-паркинг от возилата на бургазлии. Друго си е да имаш джоб-парасъ, нали...

Нека обачем допълним екзотичната картинка.

Едни пируват, други мизеруват, а керванът на управляващите си върви ли върви...

Както се казва, гледам и не вярвам на очите си, а те все още ми служат добре и дори не са изревали за очила или нещо друго. Само дето взех да свиквам да притварям очи пред тая наша нерадостна действителност. Kлошари ровят редовно в кофите за смет, спят по пейките в парка и дори са си устроили и нещо като къмпинг в бургаския квартал „Изгрев“. Ревностно търсят някое желязо или кашони, за да могат да преживеят и този ден.

Гледката е същата като в един клип на Фил Колинс от далечната 1990 г., озаглавен: „Another Day In Paradise”, този рай на кашоните за спане под открито небе, в които отмарят човешки същества, които сигурно не могат да играят тенис срещу Бекер или някой друг или са виждали Тайланд само на снимки, също като мен, който поне имам креват в една панелка наблизо и някаква работа, която да ме храни, а те нямат и това в този сбъркан „европейски рай“-България...

Такива мисли тегнеха върху душата ми, когато гледах щастието на другите, на онези, които споделяха благинките на властта. На оная власт, която уж е незначителна и уж прави управляващите общински чиновници обществени слуги, а може би по-точно господари.

Власт, която им дава възможност да са близко до кацата с меда и да облизват сладко пръстчета. Власт, която уж им давала незначителни заплати по 600-700 лв. месечно, а те спастрили парици за разточителни екскурзии по чужбината на  хиляди километри от България и то със самолет и почивка в няколкозвездни хотели. Беднотия, а...

Ще кажете откъде тази възможност?! Може би ще поискате и вие да попътувате до сините лагуни и екзотиката на далечен Тайланд, но нека ви попитам, а пари откъде... Можете ли да си позволите това, което си позволяват общинските чиновници от община Бургас?!

Изненадани ли сте, че обикновен общински чиновник може да си позволи това?! Е, ще кажете обикновен, обикновен, но колко... Ами такъв като шефа на общинското предприятие „Спортни имоти, паркинги и гаражи“ в Бургас - Живко Иванов,  който стана изключително важна фигура от септември миналата година, когато общината започна въвеждането на „Синя зона“ за автомобилите по първите 12 улици от ЦГЧ и когато до местните избори оставаха само около тринадесет месеца, за които главните лица от общинската администрация беше нужно оттук-оттам да са понасъбрали парички (нещо като сиви пари за черни дни).

Приходите от „Синята зона“ в задръстените улици на септември-октомври 2010 г. бяха средно по около 2403 лв. на ден, но най-важното е, че вероятно влизаха директно в джоба на общината, само че в най-скришния... Предприятието „СИПГ“, макар и юридическо лице, няма статут на търговско дружество в смисъла на тези, каквито са „Хляб и хлебни изделия“ и „Бургасбус“. То бе яко субсидирано от общината, въпреки печелившите спортни зали и над 2000 платени паркоместа.Замисълът е добър и осигурява пълно подчинение на бургаския кмет. Лично отговорен бе Живко Иванов, и то директно пред кмета Димитър Николов. „Имам му пълно доверие“, заяви градоначалникът пред медиите. Уж това бил начинът да не се заподозре общината в корупционни схеми, както било в други градове, а тихичко и кротко паричките незнайно колко да влизат там, където е „правилно“ и да се използват по волята на кмета, като, разбира се, ще остава нещичко най-вероятно и за пазителя на съкровището, че примерно догодина да прескочи я в Азия, я в Южна Америка на кратка почивчица?!

Ако вярвате на цифрите, пред които и боговете мълчат, ще ви предложа някои данни от официалния сайт на община Бургас, свързани с ОП „СПИГ“ през годините и ще установите, че това предприятие е в значим дълг към бургазлии, като дори не може с брутните си приходи да покрие бюджетните средства, които ние, бургазлии му осигуряваме чрез нашите данъци и такси и стригането до синьо в синята зона. Няма печалба, няма ефективност?! Дали такава е общинската схема за разреждането на млякото с вода или просто има недостатъчно кадърен ръководител или се заделя нещо вероятно по черни каси, кой ли да ти каже?!

За 2009 г.на ОП „СИПГ“ са му отделени бюджетни средства в размер на 2 150 000 лв., а брутните му приходи са едва 1 863 441, 70 лв. С цели 286 558,30 лв. по-малко от сумите отделени за заплати – 1 041 740 лв., за осигуровки -178 260 лв. и за издръжка – 930 000 лв.?!!

За 2010 г. на ОП „СИПГ“ са му дадени бюджет в размер на 1 938 000 лв., а брутните му приходи са 1 889 647,54 лв. И това при три месеца ефективна експлоатация на около 1000 паркоместа?!

За 2011 г. на ОП „СИПГ“ е гласуван бюджет от 2 407 057 лв. или завишение с цели 469 057 лева почти половин милион и са увеличени заплатите със 155 400 лева, а издръжката на предприятието е завишена с цели 271 487 лв.?!

Вярно е, че има нови работници, но има и нови места за събиране на приходи, но чувствителна разлика няма...

Дали посочените разлики не са ония суми, които просто са потънали някъде на тъмно?!

И дали това не прави толкова ценен г-н Живко Иванов за бургаските гербери, управляващи общината?!

Иначе в сайта на община Бургас намираме хвалебствия, които сравнени с посочените по-горе цифри са направо фантастика...

КРАТЪК ОТЧЕТ  ЗА ДЕЙНОСТТАНА ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В БУРГАС ПРЕЗ 2007 - 2008 г. ДИРЕКЦИЯ „ИКОНОМИКА И СТОПАНСКИ ДЕЙНОСТИ“

Отдел „Икономика“

•6. Стабилизиране финансовото състояние на търговските дружества:

35 % по-висока е печалбата на ОП „Спортни имоти, паркинги и гаражи“;

Годишен отчет за изпълнение на програмата за 2009г.

Реализирани приходи за 2009 година в размер на 2 036 хил.лв., които са с ръст от  23% спрямо 2008 г.“

Годишен отчет за изпълнение на програмата за 2010г.

ОП „Спортни имоти, паркинги и гаражи“                                                     

Приходи от спортни обекти:

2009г. -  213 355 лв.

2010г. до 31.11 2010г. -  310 243 лв.

Паркинги и гаражи

1. Синя Зона

На 01.09.2010г. беше въведена в експлоатация „синята Зона“, след въвеждането й се наблюдава контрол и организираност при паркирането в ЦГЧ. Услугата паркиране вече е достъпна и удобна за всички жители на града, а не лукс. На първия етап бяха въведени 584 бр. места. от тях 457(Синя зона); 65 сл.абонамент; 28 инвалидни; 34бр. таксиметрови автомобили. На  втори етап предстои да бъдат пуснати в експлоатация: 1336 бр. места. от тях 1275(Синя зона); 18 сл. абонамент ;30 инвалидни ;13бр. таксиметрови автомобили.

Средно приходи на ден 2 403 лв.( включени са и приходите от сл. Абонамент, стикери и скоби)

Приходи „Синя зона“ от 01.09.2010г. до 31.11.10г. -  116 741 лв.

2. Паяци

Община Бургас закупи три специализирани автомобила за репатриране  Репатриращите автомобили през 2010г. летния сезон работиха с удължено работното време на  от 07:00  до 11:00 часа, с  цел облекчаване на трафика. Постигнатите резултати: спазване на пътна маркировка, ред при паркирането, по - малко паркирани автомобили върху тротоари.

Приходи от „Паяци“ - 2009 г. -  356 327 лв.

2010г. до 31.11.10. -  451 521 лв.

Приходи ОП „СИПГ“: 2009 г. -   1 863 441, 70 лв.

2010г -  30.11.2010г. -    1 889 647, 54 лв.

Внимавай в картинката!

Сега, както едно време, когато учителките наставляваха децата с призива „Внимавай в картинката!“ бих искал да обърна внимание на всички ония бургазлии, които са гледали пряко по телевизионните екрани излъчването на предаването на „Господари на ефира“, озаглавено от тях „Нефункционираща „Синя зона“ в три части или из разни социални мрежи или сайтове  и са се насладили на гафовете на служителите на  ОП „СИПГ“ и на техния директор Живко Иванов върху поредното увеличаване на средствата за заплати на служителите на общинското предприятие „Спортни имоти, паркинги и гаражи“ с цели 76 000 лв., което беше гласувано от общинския съвет на предстоящото общинско заседание, насрочено на 21 юли т.г.

Подобно увеличение се случва май не за първи път и е фрапиращо на фона на слабата работа на ръководството на това предприятие, ръководено от Живко Иванов.

И преди „Господари на ефира“ други бургаски медии публикуваха материали, в които се разкриваше корупцията на дребно, а може би и на по-едро в работата на ОП „СИПГ“ и по-специално тази на служителите на „Синята зона“, но явно за тези пропуски и далаверки общинското ръководство и лично кметът оставаха глухи и само хвалеха приходите от местата за паркиране, като изтъкваха цифри, които бяха неточни. Кметът Николов се похвали преди време, че дневно „Синята зона“ правела по 3 000 лв., но днес това е смешно малко и то в пъти...

Отваряйки сайта на „Синята зона“, разбираме, че през юли имаме вече 2 204 платени паркоместа, като всяко едно от тях трябва да докарва дневно поне 5 лв. приход (поне така е в София - бел. автора) или около 10 000 лв. грубо на ден или поне 220 000 лв. месечно в касата на общината?!

И при тези приходи се налага да се увеличават средствата към ОП „СПИГ“ и то с пари от общинския бюджет вместо да бъде на самоиздръжка.

Правите ли разлика между 66 000 лв.и 220 000 лв. месечно? Разликата е значима, цели 154 000 лв. и то на месец и то само от тази дейност, а има и други приходи?! Обаче информация никаква, а да не забравим и гладните общински паяци и скобите, които правят по 2  000- 3 000 лв. на ден...  Или общо сумата от паркинги и гаражи набъбва на около 350 000 лв. месечно от тези дейности и около поне 50 000 месечно от т. нар. спортни имоти.  Иначе казано, всеки месец между 400 000 и 500 000 лв. трябва и могат да влизат в общинската хазна, но дали е така?! Не ми се мисли как ни скубе това общинско управление за сметка на нашите права и сега заради нови служители им плащаме нарастването на щата, с който ще продължат засилено да ни скубят, а ние си мълчим?! Местните медии с много малки изключения угодно си затварят очите и не излагат фактите пред бургазлии за ставащите нарушения, за които са виновни и кметът Николов като ръководител на местното самоуправление, и поставеният от него на длъжността директор на ОП „СИПГ“ Живко Иванов.

Време е да се поразрови някой компетентен орган, облечен в подходящата власт и права, из това блато, наречено ОП „СИПГ“, и да разбере простата истина, която със своя репортаж „Господарите на ефира“ ни показаха, а тя е, че нещата не функционират правило, че се допускат някои близки до властта на ГЕРБ да се облагодетелстват, както и ония с пагоните, които все реват, че са пренебрегвани, а си заемат места по улиците, за които не плащат... 

Явно обаче наградата за тези високопрофесионални действия е място в листата на общинските съветници...

Отново за Тайланд и феновете му

Чудя се и на местния патриотизъм на нашите общинари, които уж в частния бизнес са вадили приходи по няколко хиляди лева на месец, как са се съгласили на мижави общински  заплати от по неколкостотин лева ей така, просто „на ползу роду“?! Както пишат медиите, Живко Иванов притежавал  две от най-големите агенции за недвижими имоти в региона, които бил поверил на съпругата си Диана, докато е на общинска служба. Разбира се, че не подценявам качествата на г-жа Иванова, за която се твърди, че работи много успешно.

Въпреки всичко в тази всеобхватна криза, засегнала сериозно недвижимите имоти и при тези ниски общински заплати вече три години да събереш няколко хиляди лева и да заминеш на екскурзия на остров в Тайланд се иска имане и то на десетки хиляди, а може би и на повече, което е твърде вероятно?!

Ето ви „светъл“ пример ,скъпи отрудени и безработни бургазлии, когато вие търсите къде да спите, какво да ядете или с какво да си платите високите общински данъци и такси, онези, които ги планират и осигуряват скубането се изпичат на екзотични острови като този Ко Тао в Тайландския залив и ползват услугите на сръчните масажисти и разни СПА-процедури...

Не знаете какво е това СПА... Ами питайте г-н Живко Иванов, може и вътрешният министър Цветанов също да питате, той поне от честите си гостувания във Велинград знае, за съжаление, аз също не ги разбирам тези неща...

Ако сте се питали къде отиват парите от вдигнатите ви незаконно коли и от разните му паркинги, не му мислете много- имате очи, имате ум...

Пред вас на фона на чудесната гледка, точно както по туристическите филмчета, се е опнал Авторът на спорната синя зона в община Бургас. Както виждате, там си има всичко: синьо прозрачно море, палми, топлина на просто някакви си няколко хиляди километра в братски за браточките и съвременните бизнесменчета с общински рангове Тайланд...

Това е прозрачност и способността да имаш това, което останалите нямат. Това вероятно дава общинската власт и постовете в нея?!

Ако ви се поиска да отидете дотам просто няма проблем. Трябва ви самолетен билет, който за двете посоки според компании като Lufthansa струва за един човек 1153 евро, а за компания SAS Scandinavian билетът струва само някакви си 2187 евро на човек в двете посоки. Не съм сигурен дали с „Бургасбус“ може да се стигне дотам...

С нискотарифните самолетни компании екскурзийката до Тайланд с престой от 7-12 дни е около 1780 евро на човек плюс още 244 евро летищни такси и 10 евро виза за Тайланд или общо около 2034 евро на човек отделно храна и др. разходи или за двама това са около 4068 евро и малко повече.                                                                                                                         Но какво са за един обикновен общински чиновник около 8000 лева?! Нищо! Просто нищо?! При средна месечна заплата от около 700 лева това  е просто едногодишната му заплата на чиновника, а те са издръжливи и икономични нашите бургаски чиновници, могат да не ядат, защото ще се намери кой да ги нахрани, даже могат и без заплати, защото вероятно ще им дадат или ще си вземат, а и съпругите им са толкова работливи... Просто обикновено бургаско общинско чудо. Среща се дори при кмета и неговите заместници, нали се сещате, че писахме по подобен проблем в „Под лупа“ и дори документи публикувахме. Туй заеми, апартаменти, недвижими имоти, лъскави джипове- всичко може да купи един общински чиновник със своята заплата под или около 1000 лв.?!

Тези хорица направо „обедняха“...

Вие, простосмъртните, не можете?! Ами ето я голямата разлика между вас и управляващите, тя се изразява с една дума- ВЛАСТ...

Властта хранеше, храни, брани и обогатява, само че трябва да си на власт и да си правилният човек, а и да имаш работлива съпруга или съпруг, който да дава основното алиби и фон на безкрайна чистота и прозрачност. Може и от тотото да спечелите при шанс едно на двадесет и шест милиона... Иначе казано, всичко наоколо е осрано, а вие сте в бяло като ангели небесни и с гордо вдигнати чела и едни такива честни, честни...аха да усетите ореола около главите си.

Така стоят нещата с управляващите бургаски общински чиновници. Ние на плаж на солниците по разбития път с над 200 дупки на километър, а те в Тайланд по островите, ние ще отскочим веднъж на десет години примерно до Велико Търново, а те до Банкок, а някои по два, че и по три пъти в годината на различни дестинации по света... Къде са те, къде сме ний?!

Ние ги проклинаме за техните „управленски“ недоразумения като примерно синята зона, които ще ни цедят целогодишно и безспир, а те се гордеят, че решили проблемите с паркирането в центъра на града ни. Оплюваме ги, но на тях не им пука, и защо-защото имат власт да правят почти каквото си искат, защото глупаците като мен и вас ги избраха с някаква тъпа надежда, че вероятно ще крадат по-малко и ще ни служат, а не да ни заробват с неумелите си управленски решения. Дали сега не чувстваме поне малко вина и можем ли да си направим нужните и правилни изводи за идващите след година местни избори?

Искате ли тези „паразити“ отново върху отрудените си гърбове. Докога ще им плащаме масрафите? Вече 13 месеца касичката, наречена  синя зона,  вероятно им дава още от нашите пари за техните масрафи и, разбира се, предполагаемо и за местните избори. Е, и така ли ще стоим и ще чакаме наведени и унизени под мотива, че се прави нещо добро за Бургас. За кой Бургас питам аз, за онзи на общинските чиновници, които ви направиха смешни и нелепи да ходите да им искате след часове висене по опашките бележка, че не дължите нищо на общината и след тази подигравателна процедура, стиснали по 50 лв. в ръка, да отидете на крака и да им се помолите на тях, на общинските чиновнически богове, да ви дадат срещу вашите пари винетен стикер, с който, ако има къде, да спрете пред собствените си домове. Срам, срам за вас и за града...

Нали ги избрахме, за да намалят чиновническите безобразия и да улеснят живота на бургазлии, а сега какво получаваме...

Замислихте ли се, че можете да оспорите тези абсурди и да си върнете достойнството и част от свободата?! Има как, има и защо! Някой иска ли вашето мнение преди да ви натовари с тези нови тегоби?!

Нима им е малко, че под ръководството на този турист г-н Иванов три общински паяка работят от 06.00 часа до 23.00 часа и събират по 1200 коли месечно?! Да не би да се увеличиха безплатните паркоместа, които е длъжна да ни осигури нашата мащеха община Бургас, или да са паднали данъците, намалиха ли се таксите, стана ли по-добър общественият транспорт, по-чист ли е, нима работят климатиците на новите автобуси, които купиха отново с наши пари и си направиха неумел пиар?

Вместо да разсъждават върху тези проблеми г-н кметът Николов и г-н Иванов редят листи и сметки и смятат гласове, защото властта е сладка и тя опива...

Нима няма кой да прочете в общинския сайт мненията на форумците бургазлии за т. нар. „Синя зона“?! За какво се плащат тогава излишни наши пари за показна демокрация за слепи и глухи управници, повярвали в собствената си непогрешимост?

Насладете се на едно от тях и се запитайте вие докога ще мълчите и траете?!

Мнение: Синя зона

„По отношение на тези така наречени паяци: Защо така обиждат тези малки и баззащитни животинки. Та това са крадци и рекетьори работещи под прикритието на общината, какви паяци. Това са едни неразвили се момченца, които срещу 280 лв. заплата и потупване по рамото осигуряват нерегламентирани приходи за............... Задръстванията и избирателното вдигане на автомобили, които ни най-малко са пречка за участниците в движението или пешеходците биват открадвани.... извинете репатрирани и връщани срещу ОТКУП!!! Задръстванията и хаоса който създават тези нужници на няколко поста в общинската администрация никой не вижда. Очевадния рекет със поставяне на знак след като вече има паркирани автомобили на място където до преди 5 минути е било разрешено паркирането и кражбата охххххххххх извинете репатрирането на автомобила става по образец на играта „бързи смели сръчни“ също е незабелязано. Разбиването на тротоарите от изобретателността на същите тези момченца с жълтото съоръжение за кражба охххх за репатрация на автомобили също остава незабелязано. Защо и КАТ остават слепи за нарушенията които извършват същите тези момченца и остават безнаказани?

Събудете се Бургазлииии, нали Вие избрахте тези които сега Ви дерат за собствени облаги? Къде е сега Вашия глас? И него ли Ви отнеха? Когато наближат изборите ще се случи това което стана и преди тези, а именно надявам се си спомняте как изчезнаха паяците за няколко месеца. Не искам да ме разбирате погрешно. Винаги съм бил за спазване реда и законите и подкрепям идеята бруталните шофьори заели целия тротоар с возилата си да бъдат санкционирани СУРОВО, но това с кражбите на автомобили и откупуването им НЕ.“

Разбрахте ли сега, господа общински чиновници, какво мислят обикновените бургазлии за вашия експеримент за трупане на парички, наречен синя зона?! Надявам се и господин Живко Иванов, който обича презокеанските круизи и тайландските острови, в което няма нищо лошо, да е усетил „всенародната обич“ на бургазлии и да се е сетил, че освен с недвижимите имоти няма много общо със спорта и особено с фрапиращите транспортни решения като това недоразумение. Надявам се и да се сети, че целта на едно подобно предприятие не е събирането на пари, а създаването на зони, чисти от автомобили, с по-чист въздух и удобства за пешеходците и велосипедистите, а не стригане наред под уж благородни мотиви.

Такива мисли ме налягат относно човека – паяк и местните избори и едни познати хватки...Мисля, че ви стана ясно, че онези, които ни управляват, не са за съжаление и не са се отрудили по бански на тайландските плажове и имат точно затова, защото вие нямате, а те си имат и власт, а властта хранела, така говорят...

Керванът на управляващите си върви, върви, а вие не го забравяйте и му дръпнете спирачката  на 23 октомври. Надявам се, че сте ме разбрали за ваше и мое добро е... Не че няма да има отново властници, но поне да сме си избрали по-честни и читави...

Георги ИВАНОВ

Славян МРЪЧКОВ

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.