”Газпром” напуска Германия

Руският енергиен гигант Газпром заяви, че напуска бизнеса си в Германия на фона на спора между двете страни заради настояването на Москва за плащане за руски газ в рубли вместо в евро, предава Reuters.

Компанията заяви, че няма да бъде част от Gazprom Germania GMBH и всички принадлежащи й активи, сред които и Gazprom Marketing & Trading Ltd. Тя не предостави повече подробности.

 

Russia's Gazprom exits German business amid row over pricing https://t.co/78BRElMdCp pic.twitter.com/kdiuQ8iNJt

— Reuters (@Reuters) April 1, 2022

 

Германският вестник Handelsblatt съобщи в четвъртък, че германското министерство на икономиката обмисля изземване на подразделенията на Газпром и Роснефт в страната на фона на опасения относно сигурността на енергийните доставки. Кремъл заяви в петък, че всяка подобна стъпка би била нарушение на международното право.

 

Gazprom Germania е базирана в Берлин и единственият й акционер е Gazprom Export, изцяло притежавано дъщерно дружество на Gazprom.

 

Германското дружество има дъщерни дружества, включително в Швейцария и Чешката република.

 

Руският президент Владимир Путин подписа указ за налагане на плащания за руски газ в рубли за "неприятелските" за Русия страни. Германия отхвърли тези искания, а министърът на икономиката на Германия каза в четвъртък, че няма да бъде "изнудван от Путин".

”Газпром” напуска Германия (frognews.bg)