”Много ви молим, вземете си мутрата”, скандират протестиращи пред посолството на САЩ

За 19 ч. е обявено началото на ден 23 от антиправителствените протести у нас. Това е обаче поредният ден на целодневни демонстрации. Още от вчера столицата е под блокада - палаткови лагери са блокирали движението на Орлов мост, а заявката на протестиращите е, че те ще останат на място докато не бъдат постигнати техните искания. Протести има и пред сградата на американското посолство

Ето и хронологията на днешния ден:

 

18.15 ч. 

Продължава да се трупа недоволството и на българите отвъд граница. В 15 града по света сънародниците ни излязоха на антиправителствен протест в подкрепа на демонстрантите в страната, съобщават от БНР. 

 

"Не сте сами" ще заявят сънародиниците ни в неделя от улиците на Амстердам, Берлин, Виена, Кьолн, Лондон, Мадрид, Манхайм, Монреал, Мюнхен, Осло, Париж, Прага, Торонто, Щутгард, Кипър.

 

"Стискаме палци да не затихне протестната вълна в България. Трябва до край да се извоюват нещата, за които хората са на улицатна", заяви пред БНР Мариана де Мео.

 

17,20 ч.

 

По информация на адв. Николай Хаджигенов от Отровното трио в момента в района на Орлов мост се струпва полиция. Вероятно ще опитат да използват сила, за разчистване на палаткови лагер.

лагер.
 

 
 

17:50 ч.

Към демонстрацията пред посолството на САЩ се присъедини и младеж с тъпан. Много от автобомилите, които спираха на кръстовище да изчакат смяната на светофара подкрепяха с клаксоните си протестиращите.

 

17,11 ч.

Високо остава напрежението пред сградата на американското посолство, където днес има протест.

 

В рамките на 30 минути на кръстовището пред сградата имаше два леки конфликта с присъставащата на място жандармерия. Оказа се, че жандармерията допуска протест само на тротоара на който пече силното слънце, а другите три тротоара, където има сянка протестиращи не се допускат, защото там се е разположила жандармерията.

Освен човек на Фрог, пред посолството имаше и репортер на RT Deutsch, която миналата седмица два дни подред излъчва на живо протестите от триъгълника на властта в София.

.

 

16.52

Продължава демонстрацията и недоволството пред американското посолство у нас. Протестиращите започнаха да се събират пред сградата окол 16 ч.

Посланието на демонстрантите е: "Много ви молим, вземете си мутрата".

 

Полицията обаче не допуска демонстранти с плакати на тротоара, който е пред сградата на американското посолство. Спряли са пресичащите протестиращи по средата на кръстовището и са ги помолили да се върнат на отсрещния тротоар, защото носят в ръцете си плакати и българското знаме. Първоначално имаше разговор между органи на реда и събралите се хора, които споделиха намерението си да минат с по тротоара пред посолството за да покажат на охранителните камери плакатите си. Представителя на жандармерията увери, че няма прблем с това, защото тротоара все пак е общинска собственост. Единственото условие бе да не се снима в посока към сградата, с което никой от присъстващите нямаше проблем. Проблема се появи в  момента, в който хората взеха плакатите си тръгнаха да пресичат. Органите на реда ги спряха и заявиха, че с плакати могат да минат само по отсрещните тротоари.

.

.

.

Протестиращите са разпечатали плактати със снимки от WikiLeaks. В скандала от 2006 година се появи и името на премиера Борисов.

.

.

.

.

Сериозни провокации до този момент няма. Напрежение имаше единствено в сутрешните часове. Задържан бе Петър Кърджилов. Палатковата блокада предизвика остра реакция от страна на управляващите, които отбелязаха огромното неудобство, което се причинава на живущите в столицата.

 

За днес се планира инициативата “Магистрала без изход” - граждани от Стара Загора планират да тръгнат на автошествие и да запушат аутобана. Блокади има и в други градове.

 

Посланието на демонстрантите е: "Много ви молим, вземете си мутрата".

 

Пулсът на протеста продължава да е постоянен. Всяка вечер пространството на “Триъгълника на властта” се изпълва от хиляди хора. От няколко дни шествието преминава и покрай сградата на Европейската комисия. Причината е отказът на Брюксел да реагира на случващото се у нас.

 

В сряда, по време на обявения национален митинг, се включиха 120 000 души.

Недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата. Известно напрежение имаше и преди два дни, когато протестиращите наобиколиха автомобил, опитал се да премине през кръстовището на Софийския университет.

На фона на разгарящото се гражданско недоволство премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри - Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който очаквано не мина. Известни рокади в кабинета имаше, но гражданите продължават да недоволстват.

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната. Международни медии също активно отразяват случващото се у нас.

https://frognews.bg/novini/protestat-den-23-blokadata-prodaljava-ostavka.html