”Политико”: Половината българи искат всички да живеят в диктатура

Най-изостаналата и бедна държава в Европа закономерно е и с най-много почитатели на диктаторските режими, характерни за страни от третия свят. Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа в голяма част от Централна и Източна Европа, сочи проучване в 10 страни от региона, пише днес „Политико“.

Изследването е публикувано от базираната в Братислава неправителствена организация „Глобсек“. Резултатите от него сочат, че в четири от общо 10 изследвани държави – България, Латвия, Литва и Словакия, по-малко от 50% от респондентите подкрепят „либерална демокрация с редовни избори и мултипартийна система“ като най-добра форма на управление.

За страната ни данните сочат, че едва 35 на сто предпочитат либерална демокрация с редовни избори и мултипартийна система – най-нисък показател сред 10-те държави. За сметка на други 45% от българите, които биха предпочели по-авторитарно управление – „силен и решителен лидер, който да не трябва да се занимава с парламент или избори“ – най-висок показател, цитира още news.bg.

Резултатите сочат, че качеството на демокрация в страната няма връзка с подкрепата за либералната демокрация, пишат авторите на доклада на „Глобсек“.

 

В България 34% смятат, че западните общества и начинът им на живот са заплаха са заплаха за националната идентичност и ценности.

Близо една трета от българите (31%) смятат, че ЕС представлява подобна заплаха, докато 43 на сто я виждат в САЩ.

 

Половината българи смятат, че мигрантите са такава заплаха, а 36 процента – се опасяват от сексуалните малцинства.

 

По отношение на „стандартните мейнстрийм медии“само 37% от българите им имат доверие – най-нисък показател в сравнение с останалите. Само 38 на сто смятат, че медиите са по-скоро или изцяло свободни, а 55% смятат, че олигарси и силни финансови групи им въздействат.

Проучването е проведено през март в Австрия, България, Чехия, Унгария, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия сред представителна извадка от 1000 или повече респонденти във всяка страна.

https://frognews.bg/novini/politiko-polovinata-balgari-iskat-vsichki-jiveiat-diktatura.html