„Аллах акбар“ отново окървави Париж

Макрон: Франция отново плаща с кръв, но не отстъпва и на милиметър пред враговете на свободата“.

 

Терорът се завърна в Париж.  В идеалния център, на две крачки от националната опера и театъра, мъж с нож, крещящ "  „Аллах акбар“ промушваше минувачи по претъпканата с хора улица в пролетната съботна вечер. Така агенция  ANSA описва поредния кървав кошмар, връхлетял столицата на Франция. Какво се случи? 

Терорист с нож уби една жена и рани 4 души в съботната вечер в Париж, преди да бъде застрелян от полицията. Нападението е осъществено към 21 ч. местно време (22 ч. българско) на улица „Монсини“ във Втори арондисман, близо до Операта в район с ресторанти, барове и театри. Двама от четиримата ранени са в тежко състояние. Отговорност за кървавото посегателство срещу нищо неподозиращи и невъоръжени цивилни пое т. нар. "Ислямска държава".

Според свидетел на нападението човекът с ножа крещял към полицаите: „Убийте ме или аз ще ви убия!“

Малко преди полунощ прокурорът на Париж Франсоа Молен заяви от мястото на драмата, че със случая се заема отделът за борба с тероризма. "На този етап и на базата на свидетелски показания как нападателят крещял „Аллах акбар“, а също и заради начина на атаката, ние сезирахме секция Антитероризъм“, заяви той

Десетина минути по-късно премиерът Еманюел Макрон официално нарече убития нападател "терорист". В Туитър той първо поздрави "от името на всички французи смелостта на полицаите, които неутрализираха терориста“, като добави, че „Франция отново плаща с кръв, но не отстъпва и на милиметър пред враговете на свободата“, предаде Канал 3.

Очевидец на подлото нападение разказа за ужаса пред "Паризиен": “Хората се хвърляха панически на земята. Малко преди 21 ч. (22 ч. българско време) видяхме как хора се втурват във вътрешността на ресторанта, крещейки, че вън има мъж с окървавен нож.

Пет минути по-късно имаше второ раздвижване на тълпата, клиенти блокираха вратата на ресторанта, те се страхуваха, че нападателят ще влезе вътре. После нещата се успокоиха. Отвън дори полицията сякаш не беше в час в началото“.

“Имаше една дама, която се беше прилепила към входа на нашия ресторант, един господин дойде и я нападна с един нож“, разказа пред BFMTV служител в заведението, където се разиграла кървавата драма.

"Приятелят на младата дама дойде да й помогне и нападателят го последва, за да атакува и него, после той продължи пътя си, като чукаше по вратите на всички заведения. Видяхме как всички се разбягаха. Когато дойде полицията онзи си вдигна горната дреха и се затича директно към полицаите, за да опита да ги намушка. Тогава полицията стреля, за да го спре“.

"Бях на терасата на кафенето, чух 3-4 изстрела в бърза последователност. После барманите ни казаха да влезем вътре много бързо. После излязох да разбера какво става и тогава видях един мъж на земята“, сподели пред Франс прес Глория, 47-годишна жена, оказала се близо до нападението.

Иван Асиома, местният секретар на полицейския профсъюз „Алианс полис насионал“, разказа как са действали колегите му. „Когато те пристигнали на улицата, срещу тях се изправил брадат индивид, въоръжен с нож, който се запътил заплашително към тях. Единият от полицаите използвал два пъти своя тейзър, а друг използвал своето оръжие“.

Вътрешният министър на Франция Жерар Колом написа в Туитър: „Агресия в Париж: поздравявам хладнокръвието и бързата реакция на силите на реда, които неутрализираха нападателя.“

https://www.faktor.bg